петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10672 прочитания

    Не приемайте никого за даденост

    Хората няма как да знаят колко важни са за вас, ако не им го кажете ясно и недвусмислено...
    14 февруари 2019, 15:15 a+ a- a

    Делата говорят по-силно от думите. Това е едно от правилата, които Ричард Темплар горещо ни препоръчва да нарушим в последната си книга „Правила за нарушаване“, която излезе наскоро в България („Обсидиан“). Вижте защо:

    „Ако някой знае колко го обичате, уважавате и цените, не би трябвало да има значение дали ще му го кажете с думи. Та нали показвате с всяко свое действие колко много означава за вас?

    Но така ли е всъщност? Някои хора имат толкова ниско самочувствие, че не осъзнават дали са уважавани и ценени, освен ако не им го напишите с главни букви и не тикнете написанато под носа им. Или пък усещат, че изпитвате  топли чувства към тях, но не и колко силни са те – знаят, че ги харесвате, но не разбират колко важно е приятелството им за вас. Всъщност хората няма как да знаят колко важни са за вас, ако не им го кажете ясно и недвусмислено.

    Освен това е изключително приятно да чуете, че някой, когото цените, отвръща на чувствата ви. Защо да не доставите това удоволствие на човек, когото обичате? Роднините и приятелите ви може да не знаят кои точно качества цените в тях, така че защо да не им ги посочите? Похвалете ги, че умеят да слушат, кажете им, че ги цените, защото ви помагат да се надсмеете над себе си, че никой друг не умее така добре да ви утеши в тежък момент, че е прекрасно колко сходен е вкусът ви за музика, че никога няма да забравите как са се грижили за вас онзи път, когато сте си счупили ръката...

    Не е нужно да изпадате в сантименталности и излишни словоизлияния, просто използвайте всяка възможност да покажете на хората колко са важни за вас и защо. Понякога сами не съзнаваме силните си страни, докато някой не ни ги посочи, а ако близките ни не ги изтъкнат, тогава кой?

    Нима не познавате човек, изгубил свой близък, който съжалява, че не е успял да му каже колко много го обича? Естествено, не е нужно да чакате любимият ви човек да легне на смъртно легло. Изградете си навика да казвате на най-близките си приятели и роднини, че ги цените, обичате и уважавате. Няма да съжалявате. А и какво бихте загубили? Не приемайте никого за даденост.“

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 12 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк