вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3767 прочитания

    Ново издание събира 105 притчи от Руми

    Един от най-великите духовни мислители обяснява принципите на суфизма посредством на пръв поглед обикновени случки от всекидневието
    26 февруари 2019, 10:58 a+ a- a

    В днешното забързано, технологично ежедневие все по-рядко ни остава време да се обърнем към вътрешния си свят, да отдадем внимание на духовното, да се свържем истински със себе си. Ето защо за наближаващия 8 март може да (си) направите един наистина ценен подарък: вдъхновяваща книга с красиво оформление, носеща духовна наслада и вековна мъдрост – „Книгата на Руми“. Изданието излиза у нас на 5 март, съобщават от ИК "Хермес".

    "В притчите на Руми срещаме толкова широк и впечатляващ спектър от образи, всеки от тях с уникална притегателна сила, че съвременните читатели от най-различна среда и занимания ще успеят да намерят не една, а много истории, с които да удовлетворят необходимостта си от съдържателни духовни уроци, често поръсени със закачлив хумор." - Мариам Мафи

    В сборника са събрани 105 притчи от Руми, които представят същността на шестте книги на „Маснави“. Адаптирани от изтъкнатата преводачка от персийски – иранката Мариам Мафи, непреходните послания на тези поучителни истории оживяват в проза, за да пленят ума и сърцето на съвременния читател.

    Един от най-великите поети и духовни мислители в историята обяснява принципите на суфизма посредством на пръв поглед обикновени случки от всекидневието. Историите, сред които „Ангелът на смъртта“, „Суфистът и неговата невярна съпруга“, „Моисей и пастирът“, носят автентичния дух на древния мистицизъм и внушават философски проникновения и трансцендентни ценности. 

    Нашата основна потребност да се събираме, съчетана със силното желание да споделяме своите преживявания, мисли, мечти и забавления, намира върховен израз в разказването на истории. Те са неизменна част от живота навсякъде по света – всъщност животът е поредица от истории с безброй променящи се обещания и изненади. Всяко преживяване съдържа в себе си предварителни обстоятелства, които осветляват и поясняват смисъла на живота ни. Като всички добри и стойностни истории древните суфистки притчи продължават да имат отношение към днешното ни съществуване, защото са универсални и принадлежат на всяка епоха. 

    Руми (Джалал ад-Дин Мухаммад Руми) е персийски поет, теолог, суфистки мистик и духовен наставник, живял през ХIII в. Автор на философски съчинения и изящна лирика, той е най-известен с труда си „Маснави-и-Манави“ – шест книги в стихотворна форма, в които се излагат основите на суфизма.

    Мариам Мафи е сред най-уважаваните съвременни преводачи на персийска литература. Дълги години от кариерата си тя посвещава на подробни изследвания на творчеството на Руми.

    Вижте една от причтите, включени в книгата, ТУК.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 41 секунди
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 1 час
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка
    преди 2 часа
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 2 часа
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 3 часа
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 19 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 21 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти