събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3171 прочитания

    Един от най-добрите познавачи на източните учения разкрива тайните на Индия

    В България излиза „Търсене из тайнствена Индия“ на британския писател и журналист Пол Брънтън
    04 април 2019, 16:28 a+ a- a

    На 10 април в България излeзе световният бестселър „Търсене из тайнствена Индия“ на британския писател и журналист Пол Брънтън, съобщават от издатлество „Вакон“.

    „Търсене из тайнствена Индия“ не е наръчник по йога за духовно извисени личности. Не е и пътепис, предназначен за запалени авантюристи. Тя е много, много повече. Защото в нея авторът ни разкрива как да търсим учители и как да ги открием.  

    Първото ѝ издание излиза от печат през далечната 1934 г., когато западният свят не знае почти нищо за учението йога и за индийските духовни традиции. Още тогава книгата на Пол Брънтън разкрива част от тайните на Индия пред хората, които имат очи да видят невидимото. 

    Авторът се отправя на едно зрелищно пътешествие – както през физическото, така и в духовното пространство. Напуска комфортния си дом и сигурната си работа в Англия, за да се потопи в противоречивата, шумна, мръсна, религиозна, изумителна атмосфера на Индийския субконтинент. И всичко това, за да потърси истинските духовни личности, правилните учители, без да жертва рационализма си в името на сляпата вяра.

    Човек тръгва да търси смисъла на живота по най-претенциозни места, когато отговорът на загадката се крие в чуруликащата птичка, кацнала на клона на някое дърво, или в детето, хванало се за любящата ръка на майка си. Животът, благодарение на който сме тук, е по-велик и от най-възвишената ни мисъл! Нека му се доверим, защото той ни поднася единствено най-доброто за нас.“ - Пол Брънтън

    Невинаги е възможно да прочетеш страниците на душата по буквите на тялото.“ - Пол Брънтън

    По пътя си среща впечатляващи факири, мними месии, себеотдадени йоги и най-обикновени фокусници. Накрая съдбата го отвежда при мъдреца отшелник Рамана Махариши, който се превръща в негов водач в най-важното пътуване. Пътуването до центъра на… душата.  

    „Озаглавих тази книга „Търсене из тайнствена Индия“, защото тя разказва за една Индия, която е била скрита за любопитните очи в продължение на хилядолетия, която до такава степен е ограничила външния достъп до себе си, че днес разполагаме единствено с нейните изчезващи останки. Начинът, по който йогите са съхранявали познанията си в сферата на езотеричното, може да ни се струва егоистичен от гледна точка на демократичните времена, в които живеем. Той обаче е причина за постепенното изчезване на това знание от историята. В Индия живеят хиляди англичани, а стотици я посещават всяка година. Въпреки това малцина от тях знаят нещо за онова, което някой ден може да се окаже много по-ценно от перлите и скъпоценностите, които пренасят с корабите си.“, пише Пол Брънт.

    Пол Брънтън (1898-1981) е английски журналист и писател, който се числи към най-добрите познавачи на източните религии и учения. Пътува дълго време из Египет, Китай. Япония и преди всичко из Индия, където бива посветен от светци и гуру във философските учения. Определяща за животът му се оказва срещата с  Шpи Paмaнa Maxapши, eдин oт нaй-вeлиĸитe индийcĸи гурута и cвeтци oт Hoвoтo вpeмe.

    Heгoвата ĸнига „Търсене из тайнствена Индия“ cъбyждa в зaпaдния cвят интepec ĸъм изтoчнитe мъдpи yчeния, йога и медитация, като излага философията им на леснодостъпен език.

    През 1956 година тoй ce oттeгля в Швeйцapия. Peшитeлнo oтxвъpля желанието на мнoгoбpoйнитe cи пpивъpжeници дa гo нaпpaвят гypy. 

    Публикуваме кратък откъс, без редакторска намеса:

    В този човек имаше нещо, което приковаваше вниманието ми като магнит. Не можех да отместя погледа си от него. Първоначалната ми озадаченост и цялото ми недоумение от това, че останах напълно незабелязан, бавно се изпариха, докато едно странно обаяние започна все по-силно да ме приковава. Чак на втория час обаче започнах да усещам, че в ума ми се настанява някаква промяна, на която не можех да устоя. Въпросите, които толкова внимателно си бях подготвил във влака, започнаха да отпадат един по един. Сега ми се струваше, че вече няма никакво значение дали ще ги задам и дали ще разреша проблемите, които досега ме вълнуваха. Знаех единствено, че близо до мен се стича една непоклатима река от спокойствие, че цялото ми същество е просмукано от усещане за мир, а мозъкът ми, който обикновено бе разкъсван от мисли, започва да се укротява.

    Колко нищожни изглеждаха тези въпроси, които така настойчиво си задавах! Колко незначителни изглеждаха загубените години! Съвсем ясно осъзнах, че умът сам си създаваше проблеми и след това се измъчваше в опити да ги реши. Това беше съвсем непозната идея за съзнанието на човек, който досега винаги бе отдавал толкова огромно значение на разума.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 18 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство