четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4682 прочитания

    Хората, които ни вдъхновиха през 2019

    Вижте кой ни провокира и накара да се замислим през годината
    17 декември 2019, 08:49 a+ a- a

    В края на годината обикновено правим равносметка на постигнатото през последните 12 месеца. Какъв път сме извървели? Какви предизвикателства сме преодолели и къде сме се провалили? Понякога обаче по-лесно можем да преценим къде сме, като погледнем на своите победи и загуби през перспективата на чуждите. Обикновено за ориентир се оглеждаме в историите на различни успешни хора. Как са преодолели моментите на слабост и вътрешни борби, през които са преминали? Как са се справили с провала? Какво ги е вдигнало отново на крака? Какво им е дало сили да продължат?
    През годината Economy.bg успя да ви срещне с доста вдъхновяващи хора. Предлагаме ви да изпратите старата и да посрещнете новата година с мъдростта и ценните съвети на хората, които разкриха пред нас нови хоризонти, които ни предизвикаха да излезем от зоната си на комфорт и които ни окрилиха да мечтаем.

    Припомняме ви някои от най-впечатляващите събеседници, с които ви срещнахме през 2019:

    Жените пионери
    „Няма значение откъде идвате, от значение е единствено целеустремеността ви и какво се случва в главата ви“. Това е посланието на Фелисити Астън, първата жена, прекосила сама Антарктика. „Осъзнаването, разбирането, че единствено аз съм изцяло отговорна за собственото си оцеляване – това беше наистина доста плашещо“, споделя тя за опита си от експедицията. По думите й нещо, върху което човек постоянно да работи, е да поддържа психиката си във форма. „Не може да се дръпнете встрани и да кажете: ОК, постигнах вътрешно щастие и ще го запазя завинаги. Никога не става така. Трябва да работите върху психиката си, за да бъде здрава“, отбелязва тя по отношение на рецептата й за успех.
    Целият разговор с нея можете да си припомните тук.

    „Не позволявайте на никого да ви казва, че не можете“. Това е съветът на Джоди Дейвис, жената, която приземи „Кюриосити“ на Марс. „Трябва да се чувствате удобно и на непозната територия, да приемете, че не знаете всичко“, обяснява тя своята формула за успех. По думите й много е важно да излизаме от зоната си на комфорт и да свикнем толкова с усещането за дискомфорт, че да започнем да се чувстваме комфортно с него. Това е валидно както за личния, така и за професионалния живот. Защото „когато постигнеш нещо, израстваш и това те кара да искаш да постигаш още“.
    Вижте вдъхновяващата история на Джоди тук.

    Да препрограмираш ума си за щастие
    „Според това какво им се случва, децата изграждат в себе си различни вярвания за това как функционира света. Типични негативни твърдения, които се отразяват по-късно на самочувствието ни, са: „Не струвам“, „Нежелан съм“, „Не заслужавам да бъда обичан“, „Не съм достатъчен“, „Не съм важен“. За да се справим с тези чувства, ние изграждаме защитни стратегии като: стремеж към перфекционизъм, стремеж към хармония и напасване, стремеж към власт, стремеж към контрол и т.н.“, пише в книгата си „Das Kind in dir muss Heimat finden“ (бел.ред.: „Детето в теб трябва да намери дома си“) немският психолог и автор Щефани Щал. Според нея повечето проблеми в живота ни, особено при междуличностните отношения, се дължат именно на тези стратегии. Тя обаче счита, че „както можете да научите нов танц, така можете и да препрограмирате мозъка си за щастие“. „Независимо дали ходите на психотерапевт, или четете книги със съвети, по-важното е да поемете сами отговорността за по-нататъшното си развитие, а не да се надявате на случайно „избавление“.
    Припомнете си разговора ни с Щефани тук.

    Промяната – мисия възможна?
    „В 3 часа сутринта ми хрумна идеята, че бих могла да променя живота си. Повече няма да чета за самопомощ, ще го НАПРАВЯ. Всеки месец в продължение на една година ще избирам по една книга за самопомощ и ще следвам съветите й. Систематично ще изкореня всеки мой недостатък – от парите до мъжете, и тогава животът ми ще е перфектен!“ Така описва идеята зад едногодишния си експеримент британската писателка и журналистка Мариян Пауър, която решава да провери помагат ли съветите и техниките в книгите за самопомощ и постигаме ли обещаваното съвършенство. От скок с парашут до стендъп комедия – запознайте се с жената, която провери помагат ли книгите за самопомощ. Проектът я кара да направи немислими преди неща – скача от самолет с парашут, прави стендъп комедия, позира гола като модел, заговаря мъже в метрото. Описва преживяното в книгата си „Помощ!“, която вече е преведена и на български и предстои да бъде филмирана.
    За приключението да изпробваш съветите на различни книги за самопомощ в продължение на година – вижте отново историята на Мариян тук.

    За цената и пътя до големия успех
    „Често човек се чувства сам на сцената, като корабокрушенец на самотен остров. Но музиката отвори очите и сърцето ми за любовта на хората от цял свят. Понякога музикалната кариера те отделя от семейството. Това вероятно е най-лошата страна на успеха. Но музиката ми дава и шанса да бъда по-добър за близките ми“, обяснява какво дава и отнема големият успех световната соул звезда Марио Бионди. Често сравняван с Бари Уайт заради отличителния си чувствен глас, той подчертава, че за него „успех е да имаш възможност да пееш песните си, без да правиш компромиси“.
    Колко дълъг е пътят от църковния хор до световната сцена – припомнете си разказа на Марио Бионди тук.

    Истории за успех с български адрес
    „Човек трябва да има цел по-висока от самия себе си. Трябва да запазва хладнокръвие и здрав разум както в моментите на успех, така и в тези на неуcпех“, обобщава основните уроци, които е научила по дългия път от София до Харвард Стефани Станчева. 33-годишната българка беше отличена с престижна френска награда за най-добър млад икономист на 2019. Тя е професор по икономика в Харвард и член на икономическия съвет към френския премиер. Припомнете си историята й тук.

    Българинът, който обяснява Европа на света и светът на Европа
    Иван Кръстев е един от най-оригиналните и влиятелни европейски мислители. Има месечна колонка във в. New York Times. Миналата година авторитетното издание Politico го нареди сред 28-те личности, които ще формират бъдещето на Европа през 2019. Новата му книга в съавторство със Стивън Холмс, която в България ще излезе под заглавие „Имитация и демокрация. Как Западът спечели Студената война, но загуби себе си“ беше обявена от списание Economist за една от най-добрите книги на 2019. В Германия тя оглави класацията за нехудожествена литература на седмичника Die Zeit.
    По думите на Кръстев емиграцията безпокои българите повече от имиграцията. Според него „страхът, че прекалено много от твоите сънародници напускат страната, е по-силен и по-важен фактор, отколкото страхът от хора, които биха могли да дойдат.“
    Целият разговор с Иван Кръстев вижте тук.

    Иновации по пътя към мира
    „Оптимистите и песимистите умират еднакво, но живеят различно“, счита Хеми Перес – син на легендарния израелски президент Шимон Перес. Хеми вярва във връзката между иновации и мир, „защото е дошло време, в което човешкият ум се е превърнал в много по-голям капитал от земята, за която е пролята толкова кръв“. Счита, че „да правиш добро не пречи на това да правиш пари“ и инвестира в бизнеси, които имат някакъв позитивен ефект върху живота на хората. По думите му ако едно обществото иска да върви напред, то трябва да разбере, че провалът е част от успеха.
    Почерпете от оптимизма и опита на Перес тук.

    Иновации по пътя към различното бъдеще
    Това не е поредната история за имигранти, които пресичат границите на Европа. Това е историята на майка на 3 деца и основател на 4 компании. Историята на 17-годишно момче с фирма за рециклиране – защото е важно да пазим околната среда. Както и тази на жена, която помага на други дами да стартират бизнес. И историята на предприемач, който Forbes Africa включи в класацията 30 под 30 и който вижда в Европа партньор, а не само донор на средства. Историята на млада дама, която счита, че жените във властта трябва да са поне 50%, защото те са половината от населението в света. Това е и историята на човек, който вижда възможности в конфликта там, където отдавна всички са се отказали. Това са историите на млади и амбициозни хора с хъс, които се борят за по-доброто бъдеще на региона.
    Потопете се в различната история за Близкия изток и Северна Африка и се запознайте със 7 млади предприемачи, които ще разбият представите ви за региона тук.

    Тъмната страна на иновациите
    Delete or Ignore! Да заличиш или да игнорираш! Знаете ли кой решава дали следващата снимка, или видео, които публикувате, ще остане в социалните мрежи? А когато излъчвате на живо? Германците Ханс Блок и Моритц Рийзевик вдигат завесата зад най-строго пазената тайна в Силициевата долина. Те показват тъмната страна на социалните мрежи. Запознават ни с „чистачите“ в интернет – хората, които се грижат до нас да не достигат снимки или видео с насилие, мъчения. Каква е психологическата цена, която плащат те, за да можем ние да се радваме на "чиста" среда? Какво се случва с човек, който на ден трябва да прегледа 25 хил. снимки с насилие? Или който няма право да спре самоубийство, излъчвано на живо, докато....то не се случи? А когато трябва да заличи карикатура? Или снимка, превърнала се в символ на цяла епоха? Къде е границата между свободата на изразяване и подклаждането на омраза? Тези и още много въпроси коментирахме с режисьора Ханс Блок. Вижте разговора ни тук.

    Поглед към бъдещето
    Можем ли да живеем вечно, ако учените изолират гена, отговорен за стареенето и смъртта? Можем ли да станем по-умни с генетична „поправка“ и кога? Може ли генетиката да ни направи по-щастливи? Генетиката ли определя всичко в нас, или има и други фактори? Молекулярният биолог д-р Мартин Модер разкрива докъде е стигнало генното инженерство и какъв е потенциалът.
    Припомнете си какво каза той тук.

    Задава ли се бъдеще без работа?
    След 2030 изкуственият интелект ще изпревари в много отношения човешкия интелект, прогнозира водещият японски изследовател в областта на изкуствения интелект д-р Хироши Ямакава. По думите му „хората на средно ниво ще изгубят работните си места. Много задачи в офиса вече се осъществяват от компютър и за тях има риск да изчезнат“.
    Кои професии ще бъдат унищожени и какви нови ще възникнат, вижте прогнозата на Ямакава тук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка