вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4341 прочитания

    Тази реч на испански фотограф за щастието докосна милиони хора по света

    Вижте видеото, което стана сензация във Facebook
    17 януари 2020, 17:19 a+ a- a

    Животът на Педро Кореа се преобръща, когато баща му умира. "Беше на 56 години, а аз - на 29", разказва той пред студенти инженери в белгийския Catholic University of Leuven по време на церемония по дипломирането им. "Един ден той беше здрав като дъб, на следващия го нямаше. Всички знаем, че сме смъртни. Но едно е да знаме, че смъртни, друго е да знаем, че ще умрем и това може да стане за един ден", отбелязва Кореа.

    "Този ден вътрешният ми глас сграбчи един мегафон и накара да замълчат всички дурги гласове. Запитах се директно: "Сега, знаейки, че ще можеш да умреш утре, би ли променил нещо по отношение на последния ден от живота ти". Невъзможно е да продължиш да живееш както преди, когато си зададеш този въпрос в края на всеки ден".

    Думите на 41-годишния фотограф, роден в Мадрид, докоснаха милиони хора в Белгия и Франция. Видеото на речта му, произнесена на френски в края на ноември 2019, стана Facebook сензация във френскоговорящите страни в Европа, разказва испанският ежедневник El Pais.

    Кореа е от Испания, но по-голямата част от живота си прекарва във Франция и Белгия, където в момента живее. Той е поканен да изнесе реч в Catholic University of Leuven, където е направил докторантура като инженер. В момена обаче той работи като фотограф, специализирайки в улична фотография.

    "Някои ще се опитат да ви привлекат с договори и скъпи коли, като ви кажат, че това е мерилото за успех. За мен мерило е собственото ми щастие всяка сутрин, когато отивам да работя", споделя Кореа във видеото, в което предупреждава студентите да избягват работата, която ги прави нещастни.

    "Няма как да сбъркаме и да вземем погрешни решения, ако сме на пътя на автентичността си", подчертава той. "Моят път започна, когато реших да се вслушвам в собствените си желания, да слушам вътрешния си глас. Няма нищо мистично във вътрешния глас, това е просто моят глас. Вашият собствен глас. Автентичният ви глас, който не се отчита пред никого."

    Според Кореа е "много трудно" да чуем този глас, защото го "заглушаваме с други гласове отгоре - гласът на родителите, на професорите, на рекламите".

    Според фотографът "всички ние имаме глас, който знае по-добре от всеки друг какво е добро зо нас".

    Пред младежите Кореа отбеляза: "Когато се огледам около себе си, си давам сметка, че ние, възрастните, няма на какво да ви научим. По-скоро е обратното. Имаме много какво да научим от вас".

    Вижте речта на Кореа във видеото с английски субтитри: 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    България в ЕС: Повече инвестиции и по-високи доходи
    Износът на стоки от България в ЕС достига 31 млрд. евро през 2022, отчита доклад на ИПИ
    преди 3 часа
    OpenAI навлиза в Азия
    Първият офис в региона е в Япония
    преди 3 часа
    Откриха една от най-големите детски градини в София
    Продължава строителството на 17 нови детски градини, до края на 2024 се очаква да приключи изграждането на 13 от тях
    преди 4 часа
    преди 20 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе