петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3713 прочитания

    „8 години в Тибет“ от Петер Ауфшнайтер излиза в България

    Задълбочената му и богато илюстрирана книга, издадена посмъртно 30 години след „7 години в Тибет“, описва преживяванията му в тази загадъчна земя
    21 февруари 2020, 10:04 a+ a- a

    В България излиза „8 години в Тибет“ от Петер Ауфшнайтер – един от големите алпинисти на своето време. Масовата публика познава автора като спътника на героя на Брат Пит в култовия филм „Седем години в Тибет“.

    Петер е ръководител на немската експедиция до Нанга Парбат през 1939 г. и спътник на Хайнрих Харер, чиято книга „7 години в Тибет“ става световен бестселър, особено след едноименната екранизация, припомнят от издателство „Изток-Запад“.

    Ауфшнайтер прекарва почти осем години в Тибет, в „Забранения град“ Лхаса, където сътрудничи на Далай Лама и работи като техник, картограф и аграрен инженер за тибетското правителство, опознавайки страната и хората в тази част на света както никой друг европеец.

    Задълбочената му и богато илюстрирана книга, издадена посмъртно 30 години след „7 години в Тибет“, описва преживяванията му в тази загадъчна земя и очарова със своята неподправеност и достоверност.

    Вижте какво пише за написването на книгата:

    „Защо изобщо написах тази книга? Мислех си, че подобна книга би могла да покаже какви бяха нещата едно време в Тибет – малко преди големия, най-големия обрат в историята на този малък, но изключително значим народ. Тибет, какъвто е описан тук, не съществува вече и никога не би могъл да бъде същият за съжаление на естетите и на туристите. Но защо да оставаме неподвижни наблюдатели на Средновековието?

    Тибетците в изгнание безусловно доказаха способността си да се справят с живота, голямата си воля и живия си темперамент. Техният чар обаче не може да се прояви толкова ясно в сивото всекидневие на днешния свят. Той се обуславяше в най-голяма степен от особеностите на околната среда, от огромния простор на страната и ниската гъстота на населението.“

    Петър Ауфшнайтер е бил тиролски алпинист, земеделски учен, географ и картограф. Преживяванията му с колегата алпинист Хайнрих Харер по време на Втората световна война са изобразени във филма от 1997 г. „Седем години в Тибет“.

    А ето какво разказва Далай Лама за Петер:

    „Петер Ауф шнайтер дойде в Тибет през 1943  г. и бе един от малцината западняци, които познаваха страната толкова отблизо. Въпреки че бе принуден да дойде в Тибет поради неблагоприятни обстоятелства, той избра да живее сред нашия народ и да споделя неговия простичък, но щастлив начин на живот.

    С това той не само си спечели много приятели сред тибетците, но и бе в състояние да наблюдава отблизо и лично да изпита свободната, мирна и щастлива атмосфера на тибетското общество. По време на своето седемгодишно пребиваване в Тибет той на драго сърце предлагаше услугите си за развитието на страната и бе изключително обичан от народа ни.

    Сигурен съм, че публикуването на биографията му ще може да допринесе за изясняване сред чужденците на преобладаващите недоразумения относно Тибет, както и ще помогне на заинтересованите да разберат по-добре обществото ни отпреди 1959 г.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 13 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 17 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 18 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 19 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам