четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11446 прочитания

    Откриха как коронавирусът прониква в човешките клетки

    Той взаимодейства с рецептор в обвивката на клетките в дихателната система
    12 март 2020, 11:49 a+ a- a

    Учени от Университета „Уестлейк“ в Хангжоу, Китай, показаха първото изображение на новия коронавирус SARS-CoV-2 по време на свързване с клетки в човешка дихателна система.

    Проучването, ръководено от Куианг Жоу, показва, че новият вирус се прикача към рецептор в клетките на дихателната система, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE2). Разбирането как вирусът навлиза в системата може да помогне за разработка на лекарства и дори ваксини, които се борят с вируса.

    За да заразят хора, вирусите трябва да успеят да проникнат в индивидуални човешки клетки. Те ги използват като механизъм за размножаване, клонирайки се в нови заразени клетки.

    На 19 февруари екип от университета в Тексас, САЩ, публикува статия в списание Science, в която описа малкия молекулярен ключ в SARS-CoV-2, който позволява на вируса да проникне в клетката. Този ключ е наречен протеин шип (S-protein). Сега Жоу и екипът му разгадаха останалата част от пъзела – структурата на протеиновия рецептор ACE2. Той е една от покривките на клетките от дихателната система. Протеиновият шип взаимодейства с него и отваря врата за вируса към клетката.

    Начинът, по който SARS-CoV-2 и ACE2 взаимодействат, е сходен с този при епидемията със SARS през 2003. Въпреки това има някои различия в аминокиселините, използвани за сливането. Именно тези различия определят колко заразна е болестта.

    По-лесното прикрепване към нови клетки увеличава рисковете от предаване на вируса. Съществуват други видове коронавирус, които върлуват постоянно и причиняват инфекции на дихателната система. Те са по-известни като настинки. Този тип коронавируси не взаимодействат с рецептора ACE2. Вместо това те използват други рецептори, за да проникнат в организма.

    Повечето антивирусни медикаменти се фокусират върху спирането на размножаването на заразени клетки. Създаването на лекарство, което предотвратява навлизането на вируса в организма, ще е нова територия за изследване.

    В момента няма ефективни лекарства, които да спрат взаимодействието между SARS-CoV-2 и ACE2.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 10 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 11 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 11 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 13 часа
    преди 16 часа