четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4368 прочитания

    Зад всеки доказан случай на коронавирус стоят между 5 и 10 скрити

    Именно те са отговорни за около 80% от заразените хора, показва ново проучване
    17 март 2020, 14:50 a+ a- a

    Екип от учени, които проследяват разпространението на новия коронавирус, съобщи, че за всеки потвърден случай на заболяването има между 5 и 10 други на хора, които са с много леки или никакви симптоми и остават с неотчетени инфекции. Тези случаи обикновено са наполовина по-малко заразни спрямо проявилите по-остри симптоми, но въпреки това са отговорни за близо 80% от новите случаи на заразени със заболяването. Това показва доклад на голяма група учени, които използват данни от разпространението на болестта в Китай. Докладът е публикуван в сп. Science.

    Учените моделират естественото разпространение на вируса в Китай преди наложените в страната рестрикции за пътуване и карантинни мерки, както и агресивната кампания за тестване за наличие на вируса. Данните показват че от декември 2019 до късния януари 2020 около 6 от всеки 7 случая са останали незасечени. Тази ситуация е аналогична на текущата в САЩ и редица други западни държави, където тестовете не са широкоразпространени, казват учените.

    „Ако в САЩ имаме 3500 потвърдени случая, в действително те вероятно са 35 000“, казва Джефри Шаман, епидемиолог в университета Колумбия и старши автор на новия доклад. 

    Докладът е сред първите, които се занимават с най-важния въпрос за пандемията – колко хора се разхождат наоколо с непотвърдена инфекция и колко заразни са те, пише The New York Times. 

    Американските политици започнаха да предприемат мерки за ограничаване на вируса. Сред тях са отмяна на събития и затваряне на ресторанти, но в същото време достъпът до тестове за вируса е труден или невъзможен в голяма част от страната, пише още изданието.

    По време на конферентен разговор с медии, учени, представляващи повече от 12 институции, които следят разпространението на заболяването, наблегнаха на важността от увеличаване на тестуването.

    „Жизнено важно е да се въведе широкомащабно тестуване“, казва д-р Елизабет Халоран, професор по биостатистика в Университета Вашингтон и старши научен сътрудник в Института за изучаване на онкологични заболявания Фред Хъчинсън. „Също така е важно да се създадат евтини тестове, така че хората да се изследват където е необходимо“.

    Докладът на учените се обосновава на данни за инфектираните пациенти в Китай, за движението на хората, както и на модел за социално общуване сред населението, за да пресметне броя на недокументираните случаи на заболяването, както и скоростта на разпространение. Според заключенията в документа, след като китайското правителство въвежда пълна карантина на центъра на разпространение на новия вирус – град Ухан, на 23 януари, картината се променя драстично. Тестуването започва да отчита около 60% от инфектираните, на фона на само 14% преди това.

    Сред авторите на доклада са учени от 5 научни институции, включително Imperial College London, Tsinghua University в Пекин и университета в Хонконг. Според тях броят на неустановените случаи може да варира до двойно на установените в зависимост от държавата. 

    Те също така уточняват, че въпреки че неустановените случаи са на лека форма на заболяването, биха могли да причинят тежко заболяване у тези, които са инфектирали.

    „Само защото сте прихванали заболяването от някой с леки симптоми не означава, че вашите ще са такива“, казва д-р Шаман. „Пак може да се озовете в интензивното.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 6 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 22 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 23 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място