вторник, 01 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1451 прочитания

  Учени: Периоди на социално дистанциране ще са необходими до 2022

  Малко е вероятно имунитетът да е достатъчно силен и траен, за да изчезне вирусът след първата вълна, смятат изследователи от Harvard
  15 април 2020, 11:56 a+ a- a

  САЩ вероятно ще се наложи да въвеждат повтарящи се периоди на социално дистанциране до 2022, за да предотвратят претоварване на болниците. Това съобщи Reuters, като се позова на  проучване на училището на Harvard за публично здраве, публикувано в изданието Science.

  Изследването излиза в момент, в който броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ надхвърли 28 000 души и въпреки това страната обсъжда как да отвори икономиката си.

  Според учените периоди на социално дистанциране вероятно ще има до 2022 освен ако капацитетът за спешна грижа не се увеличи значително или не се появи лекарство или ваксина. 

  Изследователският екип е направил компютърна симулация, която допуска, че заболяването Covid-19 ще стане сезонно, подобно на коронавирусите, причиняващи обикновената настинка, като по-високи проценти на предаване се очакват в студените месеци.

  Допускайки периоди на повишено заразяване по време на разхлабването на мерките, Марк Липшич, професор по епидемиология, обяснява, че вирусът неизбежно ще инфектира нарастваща част от населението (в идеалния случай по-млади и по-незастрашени от летален изход). В резултат на това повече хора ще се разболеят, но ще се ускори изграждането на колективен имунитет.

  От друга страна прекомерното социално дистанциране "без почивка" ще попречи за изграждането на колективен имунитет. Въз основа на това учените стигат до заключението, че най-ефикасният подход е периодичната изолация.

  Много неизвестни обаче остават, включително нивото на имунитет, придобито от предишна инфекция, както и неговата продължителност. За сродните вируси, например причинителя на настинката, имунитетът продължава до една година. За ТОРС той е по-дълъг.

  Едно нещо е почти сигурно, според авторите на изследването: новият коронавирус е тук, за да остане. Малко е вероятно имунитетът да е достатъчно силен и траен, за да изчезне вирусът след първата вълна, какъвто беше случаят с ТОРС през 2002-2003.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 38 минути
  Турция въвежда нови мерки за ограничаване разпространението на COVID-19
  При неспазване на въведените вътрешни мерки се налагат съществени финансови санкции
  преди 54 минути
  Италия глоби Apple 10 млн. евро
  Санкцията бе наложена поради твърдения на компанията, че iPhone е водоустойчив
  преди 2 часа
  Pfizer и BioNTech кандидатстват за одобрение на ваксината им в ЕС
  Moderna също поиска разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Каква е процедуртата? Вижте:
  преди 3 часа
  ЕК одобри схема за 15 млн. евро в помощ на автобусните превозвачи у нас
  Кандидатите могат да подават заявления за помощ на стойност от 3 000 лева до 450 000 лева
  преди 3 часа
  преди 3 часа
  Международната търговия в Г-20 се възстановява през третото тримесечие
  Въпреки това, остава под нивата преди пандемията, показват данните на ОИСР