вторник, 01 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1360 прочитания

  Светът вече не е „малък“

  Светът след Covid-19 ще бъде много по-голямо и изолирано място от това, което смятахме, че е
  28 април 2020, 13:52 a+ a- a

  Ако големи световни катаклизми като Голямата депресия и терористичните атаки на 11 септември доведоха до тенденции, които свързаха и „смалиха“ света, то пандемията от Covid-19 ще доведе до последици с напълно противоположен знак. Светът след коронавируса вече няма да ни се струва малък.   

  Това коменитра Утпал Дхолакия, професор по маркетинг в Rice University, Хюстън, в статия за Psychology Today, в която прави интерес паралел между последиците за световната икономика след атаките на 11 септември в САЩ, Голямата депресия и пандемията от Covid-19.

  И докато предходните две събития са довели след себе си тенденции към свързване, споделяне и светът ни се струваше малък, то този път всички тенденции сочат мащабни промени в напълно противоположна посока - от глобална към локална, от „малък“ към „голям“ и изолиран свят. Само два месеца след прекъсването, пандемията вече нанесе необратима промяна. Социалното дистанциране и самокарантирането поставиха граници на нашия начин на живот, ограничиха ни физически и психологически, стеснявайки нашите перспективи, посочва авторът.

  Според Дхолакия през следващите година или две много от нас ще променят поведението си на покупки, като подкрепят местните компании, независимо дали става дума за ферми, ресторанти или семейни бизнеси. Големите корпорации, които произвеждат високотехнологични продукти, иновативни лекарства или предлагат стандартизирани услуги, ще продължат развитието си, но все по-трудно ще печелят доверието или лоялността на потребителите. На чуждите стоки и марки вече ще се гледа със съмнение и ще са втори избор в много категории, в които липсва местна алтернатива.

  Ще мине много време, преди да се възстановят международният туризъм и бизнес пътуванията, смята професорът. Вместо това потребителите все повече ще предпочитат местни и регионални изживявания. Точно както Uber и Airbnb се родиха от тенденциите и икономиката на споделянето отпреди пандемията, то следващата вълна стартиращи компании се очаква да се възползват от това обръщане към локалното. 

  Преди следващото разрушително събитие, което ще промени икономиката, светът след Covid-19 ще бъде много по-голямо и изолирано място от това, което смятахме, че е.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 27 минути
  Турция въвежда нови мерки за ограничаване разпространението на COVID-19
  При неспазване на въведените вътрешни мерки се налагат съществени финансови санкции
  преди 43 минути
  Италия глоби Apple 10 млн. евро
  Санкцията бе наложена поради твърдения на компанията, че iPhone е водоустойчив
  преди 2 часа
  Pfizer и BioNTech кандидатстват за одобрение на ваксината им в ЕС
  Moderna също поиска разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Каква е процедуртата? Вижте:
  преди 2 часа
  ЕК одобри схема за 15 млн. евро в помощ на автобусните превозвачи у нас
  Кандидатите могат да подават заявления за помощ на стойност от 3 000 лева до 450 000 лева
  преди 3 часа
  преди 3 часа
  Международната търговия в Г-20 се възстановява през третото тримесечие
  Въпреки това, остава под нивата преди пандемията, показват данните на ОИСР