петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2247 прочитания

    Ще се забави ли разпространението на коронавируса през лятото?

    Учените прогнозират, че Covid-19 ще намалее временно през лятото, ще се засили през есента и ще достигне пик следващата зима
    30 април 2020, 12:51 a+ a- a

    Ще забави ли лятното време вируса, причиняващ Covid-19 по подобие на много други вируси, които причиняват грип, настинки и пневмония? Отговор на този въпрос търси ново проучване на учени от Университета в Кънектикът.

    Ранните лабораторни изследвания предполагат, че Covid-19 отслабва при по-високи температури, влажност и ултравиолетова светлина.  Учените установяват, че от всички тях ултравиолетовата светлина е най-силно свързана с по-ниските темпове на разпространение на вируса. Въпреки това авторите предупреждават, че силата на слънцето може и да не е достатъчна, за да заличи патогена или да ни предпази от втора вълна на пандемия през есента.

    Те прогнозират, че Covid-19 ще намалее временно през лятото, ще се засили отново през есента и ще достигне пик следващата зима. Но добавят, че несигурността около тези прогнози остава висока и вероятността за увеличаване на случаите през цялото лято остава голяма при липса на контрол.

    Остава неизвестно дали лятното време ще намали продължаващото му разпространение, като облекчи натовареността на болниците и осигури време за разработване на ваксина, посочват учените. Авторите заключават, че ще са необходими сериозни ограничителни мерки, въпреки сезонните тенденции.

    Друго проучване на Дирекцията по наука и технологии на министерството на вътрешната сигурност на САЩ, цитирано миналата седмица на брифинг в Белия дом, твърди, че новият коронавирус изглежда отслабва бързо под въздействието на слънчевата светлина, горещината и влажността. Като най-силно му влияе пряката слънчева светлина. Учените заключиха, че през топлите летни месеци може драстично да намалее броят на коронавирусните инфекции и смъртните случаи, но също предупредиха, че би било "безотговорно" да се заключи, че лятното време ще убие вируса.

    Междувременно пред дни австралийска лекарка препоръча слънчеви бани като профилактика срещу новия коронавирус. 10 минути на слънце са достатъчни, тъй като ниските нива на вит. D правят хората по-уязвими на инфекции. "Сега повече от когато и да било не е добре човек да е с дефицит на вит. D", каза д-р Рейчъл Нийл пред The ​​Australian.

     
     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 12 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 13 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 14 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 16 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк