събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2702 прочитания

    По-добър изпълнителен директор ли е Тим Кук от Стив Джобс?

    Стив Джобс беше човек на продукта, Тим Кук е човек на мениджмънта, казва Лиандър Кейни, автор на биографията на Кук
    15 май 2020, 13:13 a+ a- a

    В България вече може да бъде намерена биографията на изпълнителния директор на Apple - Тим Кук - „Тим Кук – лидерът, който издигна Apple на по-високо ниво“ („Кръгозор“).

    В книгата журналистът Лиандър Кейни ни връща към предсказанието за неизбежния упадък на Apple след кончината на Джобс през 2011 година. Самият Джобс посочва за свой наследник Кук - човек, който е пълна негова противоположност като темперамент и когото вече е поставял начело на компанията, докато е отсъствал заради болестта си.  Забележителен е фактът, че Apple продължава да просперира под ръководството на Кук.

    Кейни описва младостта на Кук - как хомосексуалният мъж израства в южните щати на САЩ, как се издига в редиците на IBM и Compaq, как се запознава с Джобс, каква ключова роля изиграва в оптимизирането на производствените процеси на Apple и какви промени в курса на компанията осъществява, след като поема поста на неин пълноправен изпълнителен директор. 

    Вижте интервю с автора на книгата, предоставено ни от ИК „Кръгозор“. С Кейни разговаря Питър Хай - президент на компанията Metis Strategy за бизнес и IT консултации и автор на множество книги за IT стратегии. 

    Питър Хай: Във вашата биография на Тим Кук вие отбелязвате, че мнозина от топанализаторите предричат, че най-добрите времена на Apple са отминали със смъртта на Стив Джобс. Въпреки това обаче през изминалите оттогава години компанията продължава да просперира. Нещо повече, изказвате тезата, че Тим Кук е по-добър изпълнителен директор от Стив Джобс. Бихте ли обяснили аргументите си?Лиандър Кейни: Стив Джобс никога не е бил добър изпълнителен директор, или поне не е бил добър изпълнителен директор в традиционния смисъл на термина. Той успява въпреки себе си. Първоначално е изхвърлен от Apple заради тормоза, който упражнява над служителите, а след това заради изпадането на компанията в криза. Да, наистина извършва чудеса, за да спаси  Apple, но след като връща кораба в правилния курс, той се обръща към оперативния мениджър Кук, който по онова време заема поста главен оперативен директор. На практика Кук действа като изпълнителен директор през няколкото години, преди официално да поеме кормилото, и помага на Apple да се превърне в гиганта, който е в момента. Джобс е човек на продукта, а не на мениджмънта, но достатъчно умен да намери човек като Тим Кук, който да върши работата като изпълнителен директор. 

    (Друго доказателство: компанията NeXT, чийто изпълнителен директор е Стив Джобс, като цяло се проваля, докато Pixar, ръководена от Ед Катмул, има грандиозен успех. Това е доста общо казано и действителността е далеч по-сложна, но принципно е вярно.)

    В 21. век Apple  се нуждае от човек като Кук: стабилен, аналитичен, който умее  да делегира права и задължения и е в състояние да навигира този огромен кораб. Джобс беше находчив състезател, Кук е страхотен в сътрудничеството и координацията, а това са качествата, необходими за управлението на огромна, разнообразна и сложна структура като Apple.

    ПХ: Кук е работил за двама от  конкурентите на Apple, преди да се присъедини към компанията: IBM и Compaq. Какво научава там, за да се превърне в успешен топмениджър в Apple?
    ЛК: Кук изучава сложността на системата JIT („точно навреме”) основно в IBM (която после въвежда в Compaq). Тези знания спасяват Apple в края на 20. век, защото му помагат да сведе складовите наличности до минимум. Преди той да заеме поста, Apple поддържа резервни части и нереализирана продукция за милиони долари. Системата JIT позволява на Кук да организира производството само на толкова продукти, колкото ще се продадат, и спестява милиони във времена, когато всеки долар е бил спасителен пояс, който да задържи компанията на повърхността.

    ПХ: Кук се присъединява към Apple на 11 март 1998 година. Къде в еволюционното си развитие се намира компанията по онова време?
    ЛК: През 1998 година бъдещето на компанията е под въпрос. Тя разполага със спорни и недооценени продукти, а Microsoft и Intel ѝ „разказват играта”. Microsoft току-що е извадил на пазара операционната система Windows 95, която изключително успешно имитира  Macintosh на Apple, а производителите на IBM клонинги Compaq и Gateway произвеждат компютри, базирани на процесорите на Intel, които са далеч по-евтини от Mac-овете. Това е смъртоносна комбинация за Apple, защото потребителите си купуват далеч по-евтини машини с Windows. Предстои Стив Джобс да изкара на пазара синия iMac, който да постави началото на съживяването на компанията. Кук му помага да изгради ефективна продуктова линия, която да реализира големи печалби.

    ПХ: Тим Кук е пълна противоположност на енергичния Джобс. Бихте ли ни описали сътрудничеството помежду им?
    ЛК: За техните взаимоотношения не е писано много, но е очевидно, че са изпитвали силно взаимно уважение. Джобс се възхищава на способността на Кук да анализира проблемите. Стилът на Кук се състои в това да задава безброй въпроси, с които да държи подчинените си „на нокти”. Никой не може да избяга от зоркия му поглед и той успява да накара всеки да дава максимума от възможностите си.

    ПХ: Пишете, че Кук е превърнал производството в Apple в „престижна дейност”. Какво имате предвид с тези думи?
    ЛК: Причината е, че в миналото производствената дейност е била на заден план в Apple, нещо като покрито с мухъл подземие, в което са били изпращани старите кучета да дочакат края на дните си. Никакво уважение. Кук превръща тази дейност в главна за Apple и в резултат на това понастоящем там работят най-големите умове на компанията.

    ПХ: Кук разработва шест основни ценности за Apple. Някои от тях противоречат на стила, с който Джобс е управлявал компанията. Можете ли да ги опишете и да обясните защо той налага развитие  в посоки, концептуално противоположни на разбиранията на Джобс?
    ЛК: Шестте ценности са следните: достъпност, образование, околна среда, приобщаване и разнообразие, сигурност и поверителност, отговорност към доставчиците. Джобс е бил безразличен към много от тях. Той не ги вижда като приоритетни. Компанията при неговото управление е една от най-малко ангажираните в опазването на околната среда и получава ниска оценка от Грийнпийс. Под ръководството на Кук обаче тя става една от най-отговорните в това отношение. На Джобс не му пука какво се случва по веригата на доставки, но Кук, който е прекарал първите години от кариерата си пред поточната линия, драстично подобрява условията на труд във фабриките на доставчиците на Apple. Той е почитател на Робърт Кенеди и Мартин Лутър Кинг. Докато Джобс иска да остави своя отпечатък върху вселената с невероятните си продукти, Кук иска да „остави света по-добро място, отколкото го е заварил”, и често повтаря тази фраза, като насочва колосалните ресурси на компанията в насоки, в които смята, че може да постигне нещо: околната среда, образованието, заетостта и т.н.

    ПХ: Разказвате, че Кук е израснал като хомосексуален младеж в американския юг и това е основополагащо за ценностната му система. Опишете ни какви са нейните проявления.
    ЛК: Като маргинализиран аутсайдер в младостта си, Кук изпитва симпатия към събратята си. Той иска средата в Apple да е по-приобщаваща, затова наема повече жени и цветнокожи. Прави го, защото така е правилно, но и защото осъзнава бизнес потенциала в това. Ако в разработката на продуктите участват жени, е далеч по-вероятно да получите идеи за функционалности, ориентирани към женската аудитория, отколкото ако  екипът е само от мачовци.

    ПХ: Особено вълнуваща част от книгата е начинът, по който Кук „залага бъдещето на компанията”, както се изразявате, когато се противопоставя на исканията на ФБР след терористичната атака в Сан Бернардино. Защо той поема този риск?
    ЛК: Защото това е правилното поведение. Успява да докаже, че ако позволи на ФБР да използва „задна вратичка”,  ще застраши сигурността на устройствата на всички потребители. В ера, в която държим всичко на телефоните и таблетите си, поверителността и сигурността са от критична важност. Никога не е имал намерението да защитава терористи, а само да предпази всички останали.

    ПХ: Предишната ви книга носи заглавието „Джони Айв: Геният зад най-великите продукти на Apple”. Какви са взаимоотношенията между Кук и Айв, в сравнение с тези между Джобс и Айв?ЛК: Стив Джобс и Джони Айв бяха много близки. Съвместно разработват продуктите, проследяват производствените процеси и материалите. Приличат на хлапета в магазин за бонбони. Семействата им често се събират и ходят заедно на почивка. В социален аспект Кук е по-дистанциран от Айв, но в работен са близки. Айв е много важен за Кук. Дизайнерското му студио е фабриката за идеи в Apple, от него излизат новите продукти.

    ПХ: Тъй като Apple е първата компания, чиято пазарна капитализация е надскочила сумата от 1 трилион долара (макар в момента да е малко под нея), доколко сте уверен в силното ѝ бъдеще, като имате предвид мащаба на иновациите, необходими за запазване на тази тенденция?
    ЛК: Силен оптимист съм. Кук е доказал, че може да бъде невероятен водач на Apple, а по-голямата част от талантите, участвали в разработката на iPhone, iPad и останалите революционни продукти, все още работят в компанията. Не се наблюдава изтичане на мозъци. По-важното обаче е, че вътрешнофирмената култура, ориентирана към иновациите, развита от Стив Джобс, е жива и жизнеспособна и машината продължава да функционира без засечки. Както веднъж каза Джони Айв, конкурентите може да имитират продуктите на Apple, но не могат да имитират начина, по който компанията ги разработва.  Всички сме свидетели, че се случва именно това. Да вземем за пример Apple Watch. Той е хит „в изчакване”. Потенциалът му е по-голям от този на iPod и с времето ще става още по-полезен и значим, като придобива повече функционалности, насочени към здравето на потребителя. Слушалките AirPods са сред най-добрите продукти на Apple за всички времена, дори  да включим ерата на Стив Джобс. Според мен Apple лети на пълни обороти и с вълнение гледам как определя курса на развитие за цялата технологична индустрия.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство