петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2380 прочитания

    България и светът скърбят за Кристо

    Световноизвестният художник почина в Ню Йорк на 84-годишна възраст
    01 юни 2020, 10:11 a+ a- a

    Художникът Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, почина от естествена смърт в дома си в Ню Йорк, на 84 годишна възраст. Това съобщиха сътрудниците му в неговата страница във Facebook.

    "Кристо изживя живота си пълноценно, не само мечтаейки за това, което изглеждаше невъзможно, но и реализирайки го", се посочва в съобщението. "Творбите на Кристо и Жан-Клод събраха хората в споделени изживявания по целия свят, а работата им живее в сърцата и спомените ни".

    Роденият в България художник се прослави с монументалните си творби, сред които опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж.

    Кристо успя да реализира и още два много известни проекта - Плаващите кейове в италианското езеро Изео (2014-16) и Лондонската Мастаба в езерото Серпентайн в британската столица (2016-18).

    Кристо беше "вълшебник", заяви Центърът "Жорж Помпиду" в Париж по повод кончината му.

    Кристо планираше да опакова Триумфалната арка в Париж през септември, но проектът трябваше да бъде отложен с една година поради несигурностите, свързани с коронавируса.

    Христо Владимиров Явашев е роден на 13 юни 1935 в Габрово. Напуска България през 1957, като първо заминава за Прага, след което бяга във Виена, а оттам се мести в Женева. През 1958 той заминава за Париж, където среща съпругата си Жан-Клод, жени се за нея през 1959. От 1964 двамата заживяват в САЩ. В продължение на 56 години той живее в Ню Йорк.

    В писмо от 1958 Кристо пише: „Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират“.

    Новината за кончината на Кристо намира широк отзвук в световните медии. Reuters, NYT, BBC, Guardian, Spiegel, CNN, AFP и много други почетоха известния художник.

    Премиерът Бойко Борисов отбеляза във Facebook страницата си: "Отиде си един изключително талантлив българин. Бог да прости Христо Явашев - Кристо. Неговите интересни и смели произведения и проекти завладяха цял свят. Изказвам своите най-искрени съболезнования на близките и семейството му".

    Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева посочи, че "България и светът загубиха един от най-неповторимите и вдъхновяващи творци –Христо Явашев – Кристо. От езерото Изео и Райхстага до Пон Ньоф и Сентрал парк - той доказваше, че за въображението и силата на човек няма граници. Моите най-искрени съболезнования към семейството и екипа му. Светъл път на душата му!".

    "Смъртта на Кристо оставя голяма празнина, с него си отива един свят, създаден с необикновен талант. Проектите на Кристо бяха забележителни, новаторски, завладяващи. Нека да е светла паметта му!", заяви председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.

    Писателят Георги Господинов написа във Facebook: "Когато си отиде такъв човек, светът наистина се смалява. Миналото се смалява, сегашното се смалява и разхлабва, цялата половина на ХХ век и началото на този също..., такива хора поддържат конструкцията на времето".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 6 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 9 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години