четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1781 прочитания

    Бизнесът ще има все по-голямо значение за устойчивостта на обществото

    Около тази теза се обединиха участниците в Българската сесия на световния форум за икономическо и социално възстановяване на ООН
    18 юни 2020, 14:31 a+ a- a

    В сесията на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД) взеха участие над 300 участници от цял свят. Представители на компании и на неправителствения сектор у нас дискутираха уроците от кризата и възможностите, които тя отвори пред бизнеса да докаже, че е сила за добро.

    Българският панел протече в три последователни сесии, фокусирани върху променените бизнес процеси и отношенията в обществото, пренареждането на приоритетите и общите действия, възможни благодарение на споделените ценности. В дискусията участваха Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на Асарел-Медет, Елица Баракова, ИД на фондация Bcause, Красимир Ненов, ИД на КонтурГлобал Марица Изток 3, Силвия Пенева, управляващ партньор на Делойт България и Огнян Траянов, собственик и ИД на ТехноЛогика и председател на БМГД, модератор на сесията.

    Водещ приоритет за бизнеса във всяка сфера на икономиката е запазването здравето на хората. Общите мерки като използване на предпазни средства, строг контрол на достъпа до работното място, дистанционна работа при възможност, са били комбинирани със специфични за всяка отделна фирма, особено за бизнесите с непрекъсваем режим на работа.

    Наблюдава се повишаване на ангажираността на служителите и клиентите, включително в следване на корпоративната култура, според Силвия Пенева, управляващ партньор на Делойт България. Етичните фирми ще са най-привлекателни в бъдеще, не само като работодатели, но и като бизнес партньори.

    Изводите, направени след пандемията, тема на втората сесия, показват промяна в бизнес процесите и партньорствата. Кризата ускори някои процеси, свързани с дигитализация и съкращаване на веригите за доставки. Българските фирми са равностойни на световните и е възможна промяна в партньорствата, насочени към националния бизнес, според Д. Цоцорков.

    Това важи и за партньорствата в неправителствения сектор. Бяхме свидетели на активизиране на дарителството и на повишаване на неговата видимост, включително в електронните медии, според Е. Баракова. Кризата разкри с какво разполагаме и в какво сме добри. Благодарение на инфраструктурата на социалните организации най-уязвимите получиха силна подкрепа. По време на пандемията само чрез платформата на фондация BCause са били активни над 10 дарителски кампании и са набрани 1 815 000 лв за 40 дни. Кризата увеличи броя на дейностите, които се извършват от неправителствените организации, броя на обхванатите хора и броя на доброволците.

    Възможното бъдеще е темата на третата сесия на дискусията, общият извод от която е, че само обединени можем да се справим с глобалните предизвикателства. Няма спор колко тежим на земята. Сателитните снимки от Венеция, въздухът в София, само няколко месеца ограничена дейност показва видими резултати. Това дава надежда, че бизнеса и обществата могат да се мобилизират в посока постигане на Целите за устойчиво развитие на ООН.

    Заедно можем да допринесем повече за постигане на Целите за устойчиво развитие. За КонтурГлобал Марица Изток 3 производството на електроенергия е пряко свързана с една от Целите и това е залегнало и в корпоративната стратегия. В компанията в България са инвестирани над 1 млрд и 400 млн. лв.през последните 17 години в посока осигуряване надеждно енергопроизводство и мерки за опазване на околната среда.

    Проектите, които развива Българската Мрежа, особено „Гордея се с труда на моите родители“, „Базарът на професиите“, имат преки ползи за Асарел: показват колко много се е променило минното производство през последните години и е в унисон с прозрачността ни към обществото, служителите и медии. Благодарение на тях се виждат новите технологии, автоматизацията, инвестициите в опазване на околната среда далеч над регулаторно изискуемото., според Д. Цоцорков.

    „Бизнесът в бъдеще ще има все по-голямо значение за устойчивостта на обществото. Кризата ни даде уроците, които всички ние да научим, че обществото изисква много по-голяма ангажираност и сплотеност, и отговорност“., заяви Огнян Траянов в заключение на дискусията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 53 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 1 час
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 2 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС