четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3256 прочитания

    България е на едно от първите места в света по произведени билки

    Превъзхождаме най-големите производители и износители като Индия и Китай
    24 юни 2020, 09:52 a+ a- a

    По количество произведени билки на единица площ България е на едно от първите места в света. Превъзхождаме най-големите производители и износители като Индия и Китай. В Европейския съюз (ЕС) няма друга страна с такова разнообразие и богатство от диворастящи лечебни растения. От всички страни в ЕС само в България събираме билки от дивата природа и то в големи количества. Затова сме и единствената държава в общността, която има специализиран Закон за лечебните растения. Това отбелязват от Министерството на околната среда и водите по повод днешния Еньовден.

    Според народното поверие на Еньовде, билките са най-лековити. Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от обичаите са свързани със слънцето и почитта към него. Смята се, че набраните на Еньовден билки имат вълшебна сила, особено на изгрев слънце. Те трябва да са „77 и половина“ – по една за всяка болест и половин за „болестта без име“. Първо се събира еньовчето. Правят се еньовски китки и венци, вързани с червен конец, които се окачват на различни места из дома и през годината се използват за лек. С тревите и цветята, набрани на празника, се увива голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве.

    Законът за лечебните растения определя институциите, които следят за устойчивото ползване на лечебни растения. Това са регионалните органи на министерствата на околната среда и водите и на земеделието и храните. Те регистрират и контролират пунктовете за изкупуване и заготовка на билки. Издават и позволителни, с които се събират билки за стопански цели.

    Списък с 24 билки определя кои лечебни растения е забранено да се събират със стопанска цел. За други 11 всяка година министърът на околната среда и водите определя допустими количества. Това са лазаркиня, старо биле, ранилист, трън кисел, шапиче, червен божур, зърнастец елшовиден, иглика, катранка, решетка безстъблена и лютива тлъстига. И тази година мурсалският чай е забранен за беритба дори за лични нужди, тъй като естествените му находища са застрашени.

    Всяка година в билкозаготвителните пунктове се събират и обработват между 15 000 и 17 000 тона лечебни растения, от които около 90% се изнасят. Българските билки съдържат добро количество ценни биологично активни вещества и затова са по-лековити от тези, произведени по култивиран начин в Китай или в Полша.

    По-голямата част от билките, които се изкупуват, търгуват и преработват у нас, се добиват от дивата природа. Ресурсът в дивата природа обаче не е неизчерпаем и затова трябва да го използваме много внимателно – да пазим лечебните растения и да култивираме тези, които е възможно. Специалистите по биоразнообразие напомнят, че при опазването на естествените находища важна роля имат хората, които живеят близо до тях. И призовават местните жители да сигнализират контролните органи и местната власт за нелегално изкупуване, сеч или унищожение.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 35 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 1 час
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните