петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3161 прочитания

    Как изглежда бъдещето на планетата през погледа на децата? (Видео)

    България се включва в глобален проект на един от най-известните съвременни артисти
    02 юли 2020, 12:17 a+ a- a

    Как децата виждат бъдещето на планетата? Нов глобален проект, който стартира в Европа на 1 юли 2020, ще търси отговор на този въпрос. България също е част от глобалната инициатива. 

    Earth Speakr кани възрастните и хората, които взимат решения и правят промени, да чуят какво децата имат да кажат. Проектът използва добавена реалност и включва безплатно приложение и интерактивен сайт (www.earthspeakr.art), адаптирани на 24 езика и достъпни в целия свят. Earth Speakr е по инициатива на артиста Олафур Елиасон по повод Германското председателство на Съвета на ЕС 2020. Проектът ще се развие в следващите 6 месеца чрез идеите на децата.

    Целта на проекта е да насърчи колаборацията между хора от различни възрасти в Европа, които заедно да разсъждават върху проблемите, свързани с климатичните промени и бъдещето на планетата.

    През следващите 6 месеца всеки може да свали приложението на Earth Speakr и да анимира своята среда чрез интерактивни технологии за игра. Децата и младежите под разрешената възраст за гласуване могат да вземат участие, давайки своето предложение за каквото си изберат – дърво, обелка от банан, небето или улицата – и да говорят за обкръжаващата ги среда и планетата. Техните креативни предложения ще бъдат споделени на сайта www.earthspeakr.art и ще могат да бъдат преживяни в приложението чрез добавена реалност (AR).

    „Earth Speakr е колективен проект, който кани децата да се превърнат в артисти. Как ще се развие проектът зависи изцяло от Earth Speakr-ите – тяхната креативност и въображение. Артистичният проект е изграден от техните мисли и визия, притеснения и надежди. Това, което те създават може да бъде закачливо и ексцентрично, сериозно или поетично. Няма правилно или грешно и всеки може да вземе участие. Earth Speakr кани децата да говорят от сърце и душа и да участват в изграждането на нашия свят и нашата планета, днес и в бъдещето“, каза Олафур Елиасон.

    „От децата обикновено се очаква да бъдат примерни в училище и да следват правилата. Но сега е наш ред, като възрастни, да чуем какво младите имат да кажат. В Earth Speakr, Олафур Елиасон дава на децата уникална възможност по креативен начин да дават идеи, които имат потенциал да помогнат за бъдещето на всички европейци. Със своите гласови записи, пуснати в основата на Европейското разработване на политики за развитие, Earth Speakr дава думата на младите и в името на нашето общо бъдеще, е добре да ги слушаме внимателно.“ – каза Хайко Маас, федерален министър на външните работи на Федерална Република Германия.

    Проектът също така си партнира и с нарастваща мрежа от музеи, библиотеки и учебни институции като Гьоте Институт, за да споделят проекта онлайн, както и на живо, когато и където е възможно в ситуацията на социално дистанциране.

    В www.earthspeakr.art възрастните могат да покажат, че се ангажират с тези идеи и предложения чрез създаването на т.нар. Loud Speakrs - колекция от предложения, използваща добавена реалност. Loud Speakrs може да бъде поставено навсякъде на виртуалната карта – на публични площади, паркове, над политически сгради – за да насърчат и други хора да чуят. Посланията на Earth Speakr ще се предават и в Justus Lipsius Building и Europa Building в Брюксел, в Европейския парламент в Брюксел и Страсбург и в Europa Building на Федералното Външно министерство в Берлин.

     „Животът на Земята е съжителство между хора, животни, растения и екосистеми. Ние трябва да зачитаме това съжителство и да предприемаме правилните действия, за да го съхраним. В дебатите относно климатичните проблеми в днешно време е изключително важно гласът на следващото поколение да бъде чут силно и ясно, тъй като те са тези, които ще живеят в бъдещето, което в момента градим. Earth Speakr кани децата да говорят за климата, независимо дали с тревога, или с надежда. С приложението на Earth Speakr те могат да изразят себе си чрез каквото си изберат от заобикаляващата ги среда. Проектът събира техните идеи на едно място и има за цел да им даде гласност. Ние, възрастните, хората, взимащи решения и политици, трябва да чуем креативните предложения на децата и да ги вземем насериозно“, каза Олафур Елиасон.

    От 1 юли 2020 предложенията на децата се появяват на виртуалната карта на Earth Speakr и Loud Speakrs могат да бъдат видяни в добавената реалност на популярни места в страните от Европейския съюз.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 час
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 4 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години