вторник, 01 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1093 прочитания

  Да бъдеш принцеса, или защо щастието не е отредено на владетелите

  Една от най-популярните корейски книги излиза в България
  10 юли 2020, 11:57 a+ a- a

  Коварството, жестокостта и интригите в дворовете на Катерина Медичи и Хюрем султан са нищо пред случващото се в корейския владетелски дом близо два века по-късно.

  Престолонаследник оставен да умре от глад и задушаване от собствения си баща, принц пребиващ до смърт слугите си... В такава обстановка живее принцеса Хекьонг. 

  В своите мемоари „Спомените на една корейска принцеса“, които излизат в България („Изток-Запад“), съпругата на корейския принц и майка на бъдещия крал на Чосон представя ужасяващата истина за случващото се зад вратите на двореца. 

  Принцеса Хекьонг се омъжва за бъдещия престолонаследник едва деветгодишна. През 1762 г. нейният съпруг е убит от собствения си баща по особено жесток начин: затворен в сандък за ориз, той умира от глад и жажда. Принцесата трябва да се справи с това, но и да защити семейството си, обвинено в най-различни престъпления. Болката от загубата на съпруга си и спомените за отминалите събития тя дръзва да сподели едва на шейсетгодишна възраст. 

  Дали съпругът ѝ принц Садо е бил луд? Защо е убит от баща си? Какво се случва след това? Успява ли тя да заличи петното, хвърлено върху семейството ѝ. Като майка на малолетния принц съумява ли тя да го защити от всички дворцови заговори и интриги? Толкова много въпроси, на които Хекьонг се опитва да отговори в спомените си, предназначени за нейните близки. Първата част тя пише до племенника си по майчина линия, а след смъртта на сина си, крал Чонджо, пише нови глави за внука си крал Сунджо. 

  Хекьонг започва да описва спомените си като разказ за най-близките си, а след издаването им те стават една от най-важните и популярни корейски книги.

  „Наскоро, докато говорех за живота си, майката на Сунджо, Касун, ми поръча да пиша, за да знае идното поколение, така че накрая го написах и го показах на краля. Вложих в този текст сърцето и душата си. Сърцето ми препускаше лудо, вътрешностите ми се свиваха, очите ми се пълнеха със сълзи на всяка буква, едва пишех. Дали има друг такъв човек на земята като мен? Каква тъга, каква мъка!“ – пише в началото Хекьонг. 

  „Спомените на една корейска принцеса“ е един от блестящите примери за автобиография в предмодерната епоха. Мемоарите са незаменим източник на информация за живота на корейското общество от XVIII и началото на XIX век и уникално свидетелство за едно убийство, хвърлило тежка сянка върху управлението на династията и съдбата на Чосон – царство на територията на днешна Корея, просъществувало близо 500 години.

  Управляващата династия осигурява близо два века мир на страната, както и богато културно наследство, но в последните десетилетия от управлението си е подложена на силен външен натиск и ожесточени вътрешни борби за власт. В началото на XX век Корея официално става японски протекторат.

  С драматизъм и величие, достойни за Шекспирова пиеса, принцесата описва превратностите на дворцовия живот и рисува жив портрет на кралското семейство. Оказва се, че владетелите могат да получат всичко друго, освен щастие...

   

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 минути
  преди 2 часа
  Системата за електронни направления вече работи
  Към 11:00 часа са издадени над 200 такива документа за безплатен PCR тест
  преди 2 часа
  356 малки и средни компании са получили ваучери за ИКТ услуги
  25 проекта ще получат близо 7 млн. лв. от Националния иновационен фонд
  преди 3 часа
  Отново отложиха концесията за летище Пловдив
  Новият срок за подаване на оферти е 25 февруари 2021
  преди 3 часа
  Защо Франция не затвори училищата по време на втория си локдаун?
  И защо това се оказва добро решение в редица европейски държави?
  преди 5 часа
  Moderna ще поиска разрешение за ползване на ваксината си в САЩ и ЕС
  Според последните проучвания препаратът е 100% ефективен срещу тежко заболяване от Covid-19