понеделник, 10 август 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  860 прочитания

  Историческа експозиция показва бургаския плаж отпреди близо век

  Туристите могат да разгледат документи, снимки и предмети, свързани с плажуването и курортния живот в Стария Бургас
  23 юли 2020, 16:13 a+ a- a

  Документи, снимки и предмети, свързани с плажуването и курортния живот в Стария Бургас могат да бъдат разгледани в Историческия музей на ул. "Лермонтов" 31 в морския град. 

  Инициативата е на Регионален исторически музей - Бургас, който се включва в Плажния уикенд, организиран от Община Бургас. Туристите могат да разгледат и находки, открити по плажните ивици на Южното Черноморие. Те ще бъдат изложени в Археологическата експозиция на бул. "Богориди" 21.

  В Историческата експозиция могат да се видят оригинални снимки и материали, свързани с курортното морско дело в Стария Бургас. В рекламна брошура от 30-те г. на XX век патетично се разказва за "разкошно обзаведения градски парк с тропическа флора, подслонил под високия си бряг преустроените и разхубавени Морски бани". Те предоставяли всички необходими удобства - отделения за мъже и жени, гардероб и специални резервоари, в които морската вода се подгрявала до желана температура. На брега летовниците отмаряли на широкия плаж, с единствен по цялото Черноморие железен пясък, полезен при ревматични и нервни заболявания, туберкулоза и други.

  На музейните фотографии плажуващите от отминалите времена изглеждат като "уловени" в разгара на пълноценната си почивка. Дамите, облечени с ретро бански костюми, държат плажни чадърчета и носят летни широкополи шапки по последна мода. Мъжете залагат на уменията си на плувци в съревнование по издръжливост.

  Интересни и информативни са и обявленията за организирането на "Морска седмица в Бургас". Курортният афиш с разнообразни мероприятия присъства неизменно в живота на старите бургазлии, а представените образи провокират посетителя в музея да се пренесе във времето и да съпостави курортното минало и настояще. Един от най-ценните експонати в музейните витрини е запазеният оригинал на френскоезичния албум Visitez la ville de Bourgas ("Посетете Бургас"), представящ Бургас от 30-те г. на 20 век като известна и привлекателна туристическа дестинация.

  Сред най-интересните експонати в Археологическата експозиция пък е лодката еднодръвка в Археологическия музей. Тя е дълга 4 метра и широка 0.6 метра. Издялана е с метални инструменти от дървен ствол от бряст. Лодката е открита на плажа при днешния Природозащитен център "Пода" през 1975 г. от жител на града след силна буря. Тогава тя е била откупена и запазена.

  Във витрините на музея са представени и други "плажни" находки - от римските вили на п-в Форос и крепостта Порос от II - VII в.,  от античното селище в местността Сладките кладенци от V - IV в. пр. Хр. и много други. В експозицията може да се проследи развитието на морските котви още от времето на първото хилядолетие преди Христа.

  В рамките на Плажния уикенд, Археологическата експозиция може да бъде посетена в петък, събота и неделя от 10.00 до 19.00 часа. Историческата експозиция ще приема посетители в петък и събота от 9.00 до 17.00 часа. Цените на входните билети са: за възрастни - 5 лв., ученици, студенти и пенсионери - 2 лв., деца до 7 г. - безплатно посещение.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 44 минути
  преди 51 минути
  Американската икономика добави близо 1,8 млн. работни места през юли
  Въпреки това темпото на наемане се забавя значително спрямо юни
  преди 1 час
  Близо 340 хил. деца с положителни резултати за Covid-19 в САЩ от началото на пандемията
  Само за последните две седмици на юли броят им е поне 97 000
  преди 1 час
  Германският бизнес очаква ограниченията да продължат до април 2021
  Коронавирус пандемията ще спъва най-голямата икономика в Европа още поне 8 месеца, показва проучване
  преди 3 часа
  Туроператори предложиха промяна на методологията за отчитане на случаите с COVID-19 у нас
  Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обясни, че се очаква и следващият летен сезон да е тежък