вторник, 01 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1116 прочитания

  Историческа експозиция показва бургаския плаж отпреди близо век

  Туристите могат да разгледат документи, снимки и предмети, свързани с плажуването и курортния живот в Стария Бургас
  23 юли 2020, 16:13 a+ a- a

  Документи, снимки и предмети, свързани с плажуването и курортния живот в Стария Бургас могат да бъдат разгледани в Историческия музей на ул. "Лермонтов" 31 в морския град. 

  Инициативата е на Регионален исторически музей - Бургас, който се включва в Плажния уикенд, организиран от Община Бургас. Туристите могат да разгледат и находки, открити по плажните ивици на Южното Черноморие. Те ще бъдат изложени в Археологическата експозиция на бул. "Богориди" 21.

  В Историческата експозиция могат да се видят оригинални снимки и материали, свързани с курортното морско дело в Стария Бургас. В рекламна брошура от 30-те г. на XX век патетично се разказва за "разкошно обзаведения градски парк с тропическа флора, подслонил под високия си бряг преустроените и разхубавени Морски бани". Те предоставяли всички необходими удобства - отделения за мъже и жени, гардероб и специални резервоари, в които морската вода се подгрявала до желана температура. На брега летовниците отмаряли на широкия плаж, с единствен по цялото Черноморие железен пясък, полезен при ревматични и нервни заболявания, туберкулоза и други.

  На музейните фотографии плажуващите от отминалите времена изглеждат като "уловени" в разгара на пълноценната си почивка. Дамите, облечени с ретро бански костюми, държат плажни чадърчета и носят летни широкополи шапки по последна мода. Мъжете залагат на уменията си на плувци в съревнование по издръжливост.

  Интересни и информативни са и обявленията за организирането на "Морска седмица в Бургас". Курортният афиш с разнообразни мероприятия присъства неизменно в живота на старите бургазлии, а представените образи провокират посетителя в музея да се пренесе във времето и да съпостави курортното минало и настояще. Един от най-ценните експонати в музейните витрини е запазеният оригинал на френскоезичния албум Visitez la ville de Bourgas ("Посетете Бургас"), представящ Бургас от 30-те г. на 20 век като известна и привлекателна туристическа дестинация.

  Сред най-интересните експонати в Археологическата експозиция пък е лодката еднодръвка в Археологическия музей. Тя е дълга 4 метра и широка 0.6 метра. Издялана е с метални инструменти от дървен ствол от бряст. Лодката е открита на плажа при днешния Природозащитен център "Пода" през 1975 г. от жител на града след силна буря. Тогава тя е била откупена и запазена.

  Във витрините на музея са представени и други "плажни" находки - от римските вили на п-в Форос и крепостта Порос от II - VII в.,  от античното селище в местността Сладките кладенци от V - IV в. пр. Хр. и много други. В експозицията може да се проследи развитието на морските котви още от времето на първото хилядолетие преди Христа.

  В рамките на Плажния уикенд, Археологическата експозиция може да бъде посетена в петък, събота и неделя от 10.00 до 19.00 часа. Историческата експозиция ще приема посетители в петък и събота от 9.00 до 17.00 часа. Цените на входните билети са: за възрастни - 5 лв., ученици, студенти и пенсионери - 2 лв., деца до 7 г. - безплатно посещение.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 19 минути
  преди 2 часа
  Системата за електронни направления вече работи
  Към 11:00 часа са издадени над 200 такива документа за безплатен PCR тест
  преди 2 часа
  356 малки и средни компании са получили ваучери за ИКТ услуги
  25 проекта ще получат близо 7 млн. лв. от Националния иновационен фонд
  преди 3 часа
  Отново отложиха концесията за летище Пловдив
  Новият срок за подаване на оферти е 25 февруари 2021
  преди 4 часа
  Защо Франция не затвори училищата по време на втория си локдаун?
  И защо това се оказва добро решение в редица европейски държави?
  преди 5 часа
  Moderna ще поиска разрешение за ползване на ваксината си в САЩ и ЕС
  Според последните проучвания препаратът е 100% ефективен срещу тежко заболяване от Covid-19