четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4395 прочитания

    Десетте златни правила на спора

    Как да спорим спокойно, рационално и умело?
    26 август 2020, 17:16 a+ a- a

    Способността да спорим спокойно, рационално и умело е голямо предимство на работното място  и в живота. Тя може да изостри мисленето, да подложи на проверка теориите ни и да ни даде онова, което желаем. Споровете могат да бъдат позитивни и често водят до по-добро разбиране на околните, до обмяна на идеи и намиране на взаимоизгодни начини за постигане на напредък. В „Как да спорим категорично, убедително и позитивно“ (Locus), която излезе в България това лято, Джонатан Херинг изброява 10 златни правила на спора. Това са правила, които могат да се прилагат в най-различни ситуации: от спорове с колеги, през спорове с партньора до спорове с водопроводчика. 

    1. Бъдете подготвени. Уверете се, че познавате основните аргументи, които искате да изтъкнете. Проучете необходимите факти, за да убедите опонента си.

    2. Кога да спорим и кога да се оттеглим. Преди да започнете спора, помислете внимателно: Това ли е моментът?; Това ли е мястото?

    3. Какво казвате и как го казвате. Отделете време, за да помислите как да изложите аргументите си. Езикът на тялото, изборът на думи и начинът на говорене оказват влияние върху начина, по който ще възприеме аргументът ви.

    4. Слушайте и пак слушайте. Слушайте внимателно какво казва другият. Наблюдавайте езика на тялото му, търсете смисъла, който се крие зад думите му. 

    5. Отговаряйте блестящо на аргументи. Помислете внимателно в какви аргументи би се вслушал другият. Какви са неговите предубеждения? Какъв тип аргументи му се струват убедителни?

    6. Бъдете нащрек за хитри номера. Аргументите невинаги са толкова добри, колкото изглеждат на пръв поглед. Внимавайте, ако опонентът ви използва статистика. Бъдете нащрек за техники за отвличане на вниманието, като например лични нападки и въпроси за отклоняване на вниманието. Пазете се от скрити и грешни избори.

    7. Изградете умения да спорите публично. Говорете ясно и недвусмислено. Бъдете кратки и не бързайте. 

    8. Изградете умения да се аргументирате писмено. Винаги предпочитайте яснотата пред помпозността. Бъдете кратки, ясни и се придържайте към темата, като използвате лесно разбираем език.

    9. Успешно излизайте от безизходици. Проявете творчество при намирането на начини за излизане от спор, който не води доникъде. Не е ли време да разгледате въпроса от друг ъгъл? Има ли начини за оказване на натиск, така че другият да е принуден да се съгласи с вас? Възможно ли е постигането на компромис?

    10. Поддържайте отношенията. Това е изключително важно. Какво искате да постигнете с този спор? Ако унижите, притесните или ядосате опонента си, може би ще се почувствате добре за момента, но е възможно и да прекарате много самотни дни, в които да се разкайвате за грешката си. Намерете изход, който да устройва и двете страни. Трябва да продължите напред. Така ще можете отново да спорите някой друг път.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 13 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 14 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 14 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 16 часа
    преди 19 часа