неделя, 28 февруари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1139 прочитания

  Илън Мъск демонстрира в прасета мозъчните импланти Neuralink

  Чипът може да измерва температурата, кръвното налягане и движенията на пациенти, за да известява при опасност от инфаркт или инсулт
  31 август 2020, 15:30 a+ a- a

  Година след първото представяне на системата Neuralink Илън Мъск показа втората версия, която ще имплантира електроди в мозъка, за да позволи на хора да общуват директно с машини.

  „От голямо значение е Neuralink да разреши колкото се може по скоро проблема с нарастващия потенциал на изкуствения интелект, тъй като ще настъпят несигурни времена в момента, в който дигиталният мозък задмине човешкия“, заяви Мъск през 2019.

  Втората версия на машината ще полага до 1024 електрода с дебелина едва 5 микрона. В момента машината може да свърже компютър единствено с кортикалната повърхност на мозъка. Компанията се надява в бъдеще да успее да имплантира електродите още по-дълбоко в мозъка.

  Електродите ще се свързват с чипа Neuralink Link 0.9. Той е с размери 23 на 8 милиметра и е напълно вакуумиран. Устройството се полага в малка дупка в черепа на пациента и събира всички сигнали, получени от електродите.

  Чипът може да измерва температурата, кръвното налягане и движенията на пациенти, за да известява при опасност от инфаркт или инсулт. Neuralink Link 0.9 прониква напълно в черепа и изпраща данните безжично със скорост няколко мегабита при разстояние до 10 метра.

  Зареждането на устройството също става безжично. С един заряд системата може да работи цял ден, а пълненето на батериите става по време на сън.

  Първата версия на системата използваше малка капсула зад ухото, но сега тя е премахната.

  Процедурата по полагането на чипа и електродите отнема по-малко от час.

  По време на премиерата Мъск демонстрира втората версия на Neuralink върху три прасета с имена Джойс, Гертруд и Дороти. Джойс бе здрава и никога не е подлежала на подобна процедура. Дороти бе подложена на процедурата, а впоследствие имплантите бяха премахнати, за да покажат, че те не са постоянни. Гертруд има работещи импланти, които изпращат сигнали към компютър всеки път, когато прасето надуши нещо вкусно.

  Все още не са осъществени експерименти с хора. Над 1500 електрода са били инсталирани и в мишки. Системата е била тествана и с маймуни. При този експеримент маймуните са успели да контролират компютър с мисълта си.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Над 200 компании с интерес да сключат договори със студенти
  До 31 май ще бъде утвърден Списък със специалностите, за които се поемат разходите за обучение на студенти
  преди 2 дни
  Вълчев: Ще имаме близо 270 училища със STEM центрове
  Днес децата учат повече от електронни устройства и източници, заяви министърът на образованието
  преди 2 дни
  Ангелов: До месец, месец и половина ще имаме пълен контрол на епидемията в страната
  Втората доза от всички ваксини се пази, страната има готовност да поръча руска ваксина, когато тя получи разрешение за употреба в ЕС
  преди 2 дни
  До три месеца ЕС въвежда „зелен сертификат“ за ваксиниране
  Около 8% от възрастното население в ЕС вече е ваксинирано, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
  преди 2 дни
  Повече от половината от българските ИТ компании са увеличили приходите си през 2020
  83% от компаниите, които са назначили служители през 2020, планират да наемат още в близко бъдеще, сочи ново проучване
  преди 2 дни
  Лек ръст на бизнес климата през февруари
  Подобрение се наблюдава в строителството и сектора на услугите, показват данните на НСИ