събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2409 прочитания

    Илън Мъск демонстрира в прасета мозъчните импланти Neuralink

    Чипът може да измерва температурата, кръвното налягане и движенията на пациенти, за да известява при опасност от инфаркт или инсулт
    31 август 2020, 15:30 a+ a- a

    Година след първото представяне на системата Neuralink Илън Мъск показа втората версия, която ще имплантира електроди в мозъка, за да позволи на хора да общуват директно с машини.

    „От голямо значение е Neuralink да разреши колкото се може по скоро проблема с нарастващия потенциал на изкуствения интелект, тъй като ще настъпят несигурни времена в момента, в който дигиталният мозък задмине човешкия“, заяви Мъск през 2019.

    Втората версия на машината ще полага до 1024 електрода с дебелина едва 5 микрона. В момента машината може да свърже компютър единствено с кортикалната повърхност на мозъка. Компанията се надява в бъдеще да успее да имплантира електродите още по-дълбоко в мозъка.

    Електродите ще се свързват с чипа Neuralink Link 0.9. Той е с размери 23 на 8 милиметра и е напълно вакуумиран. Устройството се полага в малка дупка в черепа на пациента и събира всички сигнали, получени от електродите.

    Чипът може да измерва температурата, кръвното налягане и движенията на пациенти, за да известява при опасност от инфаркт или инсулт. Neuralink Link 0.9 прониква напълно в черепа и изпраща данните безжично със скорост няколко мегабита при разстояние до 10 метра.

    Зареждането на устройството също става безжично. С един заряд системата може да работи цял ден, а пълненето на батериите става по време на сън.

    Първата версия на системата използваше малка капсула зад ухото, но сега тя е премахната.

    Процедурата по полагането на чипа и електродите отнема по-малко от час.

    По време на премиерата Мъск демонстрира втората версия на Neuralink върху три прасета с имена Джойс, Гертруд и Дороти. Джойс бе здрава и никога не е подлежала на подобна процедура. Дороти бе подложена на процедурата, а впоследствие имплантите бяха премахнати, за да покажат, че те не са постоянни. Гертруд има работещи импланти, които изпращат сигнали към компютър всеки път, когато прасето надуши нещо вкусно.

    Все още не са осъществени експерименти с хора. Над 1500 електрода са били инсталирани и в мишки. Системата е била тествана и с маймуни. При този експеримент маймуните са успели да контролират компютър с мисълта си.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 12 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 13 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 13 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 15 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години