петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3228 прочитания

    Нова инициатива ще насърчава политиките за многообразие на работното място

    Хартата за многообразието е съвместна инициатива на Българския форум на бизнес лидерите и Центъра за изследване на демокрацията
    18 септември 2020, 15:50 a+ a- a

    В България стартира Харта за многообразието - нова инициатива за насърчаване на политиките за многообразие на работното място. Десет компании станаха учредители на документа, разработен в резултат на  партньорството на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

    „Многообразието е ключът към иновациите и креативността, както и към по-високия икономически растеж, защото всеки може да даде своя принос към обществото със своите таланти и възможности. Компаниите в България могат да бъдат истински лидери на обществено мнение, които ясно да заявят, че е важно и в нашата страна да спазваме принципите за равнопоставеност, недискриминация и многообразие“, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

    Яна Кукуцкова, координатор на европейската платформа на Хартите за многообразието в Европейската комисия, се включи в събитието от Брюксел и обяви, че България е приета за член на международната мрежа, която обединява общо 25 страни от ЕС, възприели подобен национален документ. 

    „Като общност на отговорния бизнес БФБЛ е сред двигателите на българската Харта за многообразието. Включването на хора с различни способности и от всички социални групи създава добавена стойност за бизнеса, като пряко способства успешното му развитие в дългoсрочен план и има принос за подобряване на цялостния обществен климат. Хартата е важен инструмент в утвърждаването на този печеливш подход“, каза Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ. „Ползите от различията са особено важни в днешната глобална конкурентна среда и в настоящата кризисна ситуация, която изисква адаптивност, изобретателност и устойчивост“, коментира заместник-председателят на форума Ираван Хира.

    В събитието се включиха още управителите на първите 10 компании, подписали Хартата – Астра Зенека, Аларик, Джапан Табако Интернешънъл, Екофарм, М3 Комюникейшънс Груп, Сименс, Хюлет Пакард Ентърпрайз, управлявана от Селектиум, ЧЕЗ, Шел и Юник Естейтс, които споделиха своите мотиви да се включат инициативата от самото й начало и така да работят за толерантно и приобщаващо общество.

    Учредителите получиха своите сертификати за членство в Хартата и изпратиха силно послание към бизнес общността за важността на различията като фактор за иновацията, растежа и продуктивността и стимул за служителите да усъвършенстват своите знания, талант и умения.

    Церемонията е финалният етап от специалния проект DIVERSE.BG, иницииран от БФБЛ и ЦИД и финансиран по програма „Права, равенство и гражданство“ (2014-2020) на Европейския съюз, за въвеждане и популяризиране на български вариант на Харта за многообразието. Хартата е доброволен и публичен ангажимент на компания или организация с цел създаване и прилагане на проактивна политика за управление на многообразието и равенство във възможностите независимо от пола, сексуалната ориентация, физическите способности, възрастта, вероизповеданието или етническата принадлежност.   

    Членството в Хартата е отворено за търговски компании, институции и граждански организации в потвърждение на поетата отговорност да ценят и насърчават многообразието в своите екипи. Чрез онлайн платформата на инициативата те могат да се информират за най-новите тенденции и идеи, свързани с многообразието в корпоративна среда, както и да ползват опита на техните колеги от други компании, включително на европейско ниво. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк