вторник, 01 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  762 прочитания

  Кои са законите на властта?

  Бестселъровият американски писател Робърт Грийн ни дава ключа към скритите механизми на властта във всичките ѝ форми – от историческите архиви до днешните ѝ приложения
  28 септември 2020, 11:28 a+ a- a

  Историята на човечеството е изпъстрена с описания на дворцови интриги, които неизменно са се разигравали около централната личност, притежаваща върховната власт – независимо дали става дума за крал, император или идеен водач. Дали нещата са се променили толкова много в днешния, далеч по-динамичен свят? Лидерството днес присъства под най-различни форми в на практика всеки етап от ежедневието ни – от офисната политика през политическите борби на управляващите. Но в днешния свят е също толкова опасно да демонстрираме, че жадуваме повече власт над хората и събитията около нас, колкото е било в кралските дворове от миналото. 

  Днес ние сме изправени пред своеобразен парадокс, който силно напомня на проблемите, с които са се сблъсквали придворните в миналото. Ако желаем по-голям дял от властта, не можем да си позволим да го покажем явно. Всичко трябва да изглежда цивилизовано, благоприлично и обаятелно. Ако бъдем прекалено искрени в стремежите си, ще бъдем лесно сразени от други амбициозни хора, които са по-умели в игрите на властта. Как можем да открием необходимия баланс, за да постигаме целите си, а едновременно с това лесно да можем да разпознаем интригите в обкръжението си и да се предпазим от тях?

  В класиката „48-те закона на властта”, която излезе в ново луксозно издание в България („Сиела“), Робърт Грийн разглежда тактиките на властта, за да създаде едно задължително четиво за всеки, който някога е изпитвал амбицията да се превърне в лидер. Книгата е едновременно историческа енциклопедия, която обединява трудовете на десетки видни личности от историята – Сун Дзъ, Бисмарк, Казанова, Уейл, Макиавели – и своеобразен наръчник към механизмите на властта, за да могат те да бъдат разпознавани, използвани или предотвратявани в съвременния свят.

  Публикуваме въведението към книгата без редакторска намеса.

  „Книгата, която държите в ръцете си, представлява наръчник за изкуството на манипулациите и измамите. Описаните закони са извлечени въз основа на съчиненията на десетки видни исторически деятели, всеки от които по своето време е бил добре запознат с правилата на играта с властта и е умеел майсторски да ги прилага. Тези писания обхващат внушителен период – превишаващ три хиляди години, – като са били създавани през най-различни епохи – от древния Китай през Италия по времето на Ренесанса, та чак до края на XX век. Въпреки различните епохи обаче навсякъде се прокрадват общи разсъждения, изводи и оценки, които оформят същността на теорията за властта, която все още чака своите изследователи. Разглежданите 48 закона са квинт-есенцията на натрупаната през вековете световна мъдрост, извлечена от творбите на най-знаменитите стратези – като Сун Дзъ и Клаузевиц, държавници като Бисмарк и Талейран, дворцови светила като Кастилионе и Грациан, изкусители и изкусителки като Джакомо Казанова и Нинон дьо Ланкло, а също и опитни мошеници като Уейл.

  Законите в книгата са подредени според едно просто правило: някои тактически похвати почти винаги спомагат да нараства вашата власт (те се разглеждат в секциите, групирани под общото за всички закони или глави подзаглавие Пример за нарушаване на закона), докато други методи и прийоми ограничават вашата власт и дори могат да ви доведат до провал (групирани в секциите с подзаглавие Пример за спазване на закона). Тези противоположни групи от примери и съответните към тях изводи са богато илюстрирани с исторически примери. Всички закони са напълно валидни, без да са обвързани с конкретни епохи или исторически периоди.

  Тази книга може да се използва по няколко начина. Като я четете последователно, вие ще научите много за изкуството за овладяването на властта. Въпреки че някои от разглежданите закони могат да ви се сторят лишени от пряка връзка с вашата конкретна дейност, много вероятно е с течение на времето да намерите къде да прилагате поуките от тази книга. Освен това между повечето от третираните в книгата закони съществуват взаимни връзки. След като прегледате цялото съдържание, по-добре ще можете да оценявате вашите досегашни действия и ще се научите по-точно да контролирате текущите си дела. Ако прочетете внимателно цялата книга, дълго време след като отгърнете последната страница, ще разполагате с повод за размисли и преоценки.

  Освен това книгата може свободно да бъде прелиствана, за да се намери този закон, който ще се окаже най-полезен за вас при конкретна ситуация. Ако примерно имате сериозни проблеми с висшестоящите и не можете да проумеете защо вашите упорити усилия не се увенчават с успех и не напредвате в кариерата си, мога да ви препоръчам да прегледате законите, специално посветени на взаимоотношенията между началници и подчинени. Много е вероятно вашите проблеми да са анализирани в някоя от тези глави – разбира се, само в най-общ вид. След като се запознаете с въвеждащите текстове към всяка глава, дадени в съдържанието на книгата, лесно ще откриете кой от всички закони е най-тясно свързан с вашия случай.

  И накрая, книгата може да бъде преглеждана просто така, за развлечение – за да се насладите на разказите за успехите и провалите, за слабостите или достойнствата на най-могъщите и най-прочутите властолюбци сред нашите предшественици. Но тук е уместно да отправя едно предупреждение към тези читатели, които ще пожелаят да използват книгата единствено за тази цел. Може би ще е по-разумно да се откажат от намерението си. Защото властта е безгранично силна изкусителка и неописуемо коварна магьосница. Коридорите към подстъпите на властта са труднопроходим лабиринт и вашето съзнание ще се обремени от разглеждането на многобройните проблеми. Скоро ще откриете, че сте се лишили от досегашното си приятно и безметежно съществуване. С други думи, всичко, описано в тази книга, може да достави много повече забавление, ако не се взема напълно на сериозно. Но и другата крайност не е за препоръчване – не е разумно да се отнасяте прекалено лекомислено с толкова сериозна материя, каквато е проблематиката за завладяването и запазването на властта. Всемогъщите богове, които решават кого да дарят с власт, се мръщят при вида на лекомислените хора – те удостояват с пълно задоволство единствено тези, които сериозно изучават уроците на миналото и съсредоточено обмислят всеки от следващите си ходове, като наказват безмилостно онези, които се плъзгат по повърхността в очакване на по-добри времена.

  „Всеки, който се опитва да бъде винаги добър, честен и благороден, непрекъснато е заплашван да бъде смазан от съперниците си, повечето от които никога не са били честни и справедливи. Затова всеки владетел, който иска да задържи трона си, трябва да се научи как да бъде лош и да използва това знание или пък да се въздържа да го прилага в зависимост от обстоятелствата.“

  „КНЯЗЪТ“ („THE PRINCE“, ,,IL PRINCIPE“), 

  НИКОЛО МАКИАВЕЛИ (1469–1527 г.)“

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 29 минути
  Турция въвежда нови мерки за ограничаване разпространението на COVID-19
  При неспазване на въведените вътрешни мерки се налагат съществени финансови санкции
  преди 45 минути
  Италия глоби Apple 10 млн. евро
  Санкцията бе наложена поради твърдения на компанията, че iPhone е водоустойчив
  преди 2 часа
  Pfizer и BioNTech кандидатстват за одобрение на ваксината им в ЕС
  Moderna също поиска разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Каква е процедуртата? Вижте:
  преди 2 часа
  ЕК одобри схема за 15 млн. евро в помощ на автобусните превозвачи у нас
  Кандидатите могат да подават заявления за помощ на стойност от 3 000 лева до 450 000 лева
  преди 3 часа
  преди 3 часа
  Международната търговия в Г-20 се възстановява през третото тримесечие
  Въпреки това, остава под нивата преди пандемията, показват данните на ОИСР