четвъртък, 03 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  560 прочитания

  Световният ден на кафето е

  Днешният празник дава възможност на всички почитатели на кафето по света да споделят любовта си към ароматната напитка
  01 октомври 2020, 09:56 a+ a- a

  На 1-ви октомври честваме празника на кафето. Датата е официално призната от Международната кафе организация (ICO).

  Днешният празник дава възможност на всички почитатели на кафето по света да споделят любовта си към напитката, като наред с това е ден в подкрепа на милионите земеделски производители, чиито поминък е отглеждането на кафе.

   По повод днешния празник припомняме някои от най-големите ползи от консумацията на ароматната напитка: 
   
  1. Повишава тонуса и ни прави по-умни. Кафето увеличава нивата на енергия и ни помага да преодолеем умората. Това се дължи на кофеина – най-употребяваното психоактивно вещество. Немалко проучвания доказват, че кафето подобрява и мозъчните функции (памет, бодрост, настроение, познавателни способности).
   
  2. Помага за изгарянето на мазнини. Кофеин се съдържа в почти всички продукти за изгаряне на мазнини. Някои научни изследвания сочат, че кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма с 11.3%, а други, че  ускорява изгарянето на мазнините с от 10% до 29% в зависимост от теглото. Все пак учените отбелязат, че тези ефекти отслабват при хората, редовно консумиращи кафе.
   
  3. Подобрява физическата активност. Кофеинът спомага за увеличава на нивата на епинефрин (адреналин) в кръвта, което увеличава нашата издръжливост на физически натоварвания. Според някои проучвания е добре да изпием чаша силно кафе, половин час преди да се отправим към фитнеса.
   
  4. Намалява риска от диабет тип 2. Много проучвания доказват, че консумацията на кафе помага за предпазване от захарен диабет. Една чашка на ден намалява риска от това заболяване със 7%, а когато количеството бъде увеличено рискът може да падне с от 23 до 50%.
   
  5. Намалява депресията и ни помага да се чувстваме по-щастливи. Проучване на Харвард установило, че дамите, които пият по няколко чаши кафе на ден, е с 20% по-малко вероятно да се чувства потиснати. 
   
  6. Предпазва от болестта на Алцхаймер и деменция. Учени от Университета на Южна Флорида установили, че 3 чашки кафе на ден са отлично средство за превенция или съществено отлагане на появата и забавяне на негативните ефекти от деменцията и Болестта на Алцхаймер. Други проучвания сочат, че редовната му консумация може да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер с 65%.
   
  7. Намалява риска от болестта на Паркинсон. Редовната му консумация може да намали риска от развитието й с между 32 и 60%, сочат проучванията.
   
  8. Има благоприятно въздействие върху черния дроб. Кафето може да предпази от цироза. Рискът от развитието й при хората, които пият повече от 3 чаши кафе на ден, е 80% по-нисък, твърдят учените. 
   
  9. Не причинява сърдечно-съдови заболявания и намалява риска от инсулт. Повечето проучвания разбиват мита, че кафето повишава риска от  сърдечно-съдови заболявания. Нещо повече, някои изследвания достигат до извода, че при дамите любители на кафето този риск е по-нисък. Освен това консумацията му намалява риска от инсулт с 20%.
   
  10. Действа подмладяващо и възпира стареенето. Кафето съдържа голямо количество антиоксиданти. Те спомагат в борбата  със свободните радикали, което е една от причините за стареенето на клетките. 
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021
  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  преди 15 часа
  Великобритания започна приемането на молби за виза
  Страната е готова да приложи новата си емиграционна система след края на преходния период по Брекзит
  преди 15 часа
  България ще получи 11,44 млрд. евро от еврофондовете до 2027
  Европейското съфинансиране за най-бедните региони да остане 85%, се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС
  преди 16 часа
  Канада обяви плановете си за въвеждане на „дигитален данък“
  Страната иска да таксува допълнително компании като Facebook и Google
  преди 17 часа
  преди 17 часа
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия