вторник, 01 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  515 прочитания

  Отбелязваме Международния ден на учителите

  В ЕС има 5,2 милиона учители, от тях над 70% са жени
  05 октомври 2020, 14:56 a+ a- a

  Световният ден на учителите се отбелязва ежегодно на 5 октомври от 1994 г. насам. На тази дата се отбелязва годишнината от приемането на препоръката на МОТ/ЮНЕСКО от 1966 г. относно статута на учителите. Настоящата препоръка определя основните права и отговорности на учителите и стандартите за тяхната първоначална подготовка и допълнително образование, наемане на работа, условия на преподаване и обучение. Препоръката относно статута на преподавателския персонал във висшето образование е приета през 1997 г., за да допълни препоръката от 1966 г., като обхване преподавателския и изследователския персонал във висшето образование.

  Според ЮНЕСКО с приемането на Устойчива цел за развитие 4 (УЦР 4) в областта на образованието, както и на специалната цел (УЦР 4.в), признаваща учителите като ключови за постигането на програмата „Образование 2030“, Световният ден на учителите се превръща в повод за отбелязване на напредъка и размисли относно начините за противодействие на оставащите предизвикателства за популяризирането на учителската професия.

  Световният ден на учителите и съвместна инициатива на ЮНЕСКО, УНИЦЕФ, Международната организация на труда (МОТ) и Education International.

  По повод Световният ден на учителя европейската статистическа служба Евростат публикува някои цифри, свързани с професията.

  В ЕС през 2018 г. в началното, прогимназиалното и средното образование са били заети 5,2 милиона учители. Жените представляват по-голямата част от тази работна сила (72% или 3,7 милиона учители).

  По отношение на тяхната възрастова структура 0,4 милиона (7% от общия брой) са на възраст под 30 години, докато 2 милиона (39%) са на възраст над 50 години.

  През 2018 г. във всички държави-членки на ЕС учителите в училища са предимно жени. Делът на учителките обаче е най-висок в Латвия (87%) и Литва (85%), следван от България, Естония и Словения (по 83%).

  За разлика от тях делът на учителите от мъжки пол е най-висок в Дания (38%) и Люксембург (36%), следвани от Гърция и Испания (по 34%), както и във Франция (32%).

  39% от учителите в началните и средните училища в ЕС са били на 50 или повече години през 2018 г. В Италия повече от половината (54%) са били в тази възрастова група, както и в Литва (52%). Голям брой учители също попадат в тази възрастова група в Естония, Гърция и България (по 49%).

  Междувременно 1% от учителите в ЕС са били на възраст над 65 години през 2018 г. Най-високият дял на учителите в тази възрастова група е отчетен в Естония (8%), Латвия (5%), Швеция и Дания (и двете 4%).

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Pfizer и BioNTech кандидатстват за одобрение на ваксината им в ЕС
  Moderna също поиска разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Каква е процедуртата? Вижте:
  преди 2 часа
  ЕК одобри схема за 15 млн. евро в помощ на автобусните превозвачи у нас
  Кандидатите могат да подават заявления за помощ на стойност от 3 000 лева до 450 000 лева
  преди 2 часа
  преди 2 часа
  Международната търговия в Г-20 се възстановява през третото тримесечие
  Въпреки това, остава под нивата преди пандемията, показват данните на ОИСР
  преди 2 часа
  преди 4 часа
  Системата за електронни направления вече работи
  Към 11:00 часа са издадени над 200 такива документа за безплатен PCR тест