петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1795 прочитания

    Отбелязваме Международния ден на учителите

    В ЕС има 5,2 милиона учители, от тях над 70% са жени
    05 октомври 2020, 14:56 a+ a- a

    Световният ден на учителите се отбелязва ежегодно на 5 октомври от 1994 г. насам. На тази дата се отбелязва годишнината от приемането на препоръката на МОТ/ЮНЕСКО от 1966 г. относно статута на учителите. Настоящата препоръка определя основните права и отговорности на учителите и стандартите за тяхната първоначална подготовка и допълнително образование, наемане на работа, условия на преподаване и обучение. Препоръката относно статута на преподавателския персонал във висшето образование е приета през 1997 г., за да допълни препоръката от 1966 г., като обхване преподавателския и изследователския персонал във висшето образование.

    Според ЮНЕСКО с приемането на Устойчива цел за развитие 4 (УЦР 4) в областта на образованието, както и на специалната цел (УЦР 4.в), признаваща учителите като ключови за постигането на програмата „Образование 2030“, Световният ден на учителите се превръща в повод за отбелязване на напредъка и размисли относно начините за противодействие на оставащите предизвикателства за популяризирането на учителската професия.

    Световният ден на учителите и съвместна инициатива на ЮНЕСКО, УНИЦЕФ, Международната организация на труда (МОТ) и Education International.

    По повод Световният ден на учителя европейската статистическа служба Евростат публикува някои цифри, свързани с професията.

    В ЕС през 2018 г. в началното, прогимназиалното и средното образование са били заети 5,2 милиона учители. Жените представляват по-голямата част от тази работна сила (72% или 3,7 милиона учители).

    По отношение на тяхната възрастова структура 0,4 милиона (7% от общия брой) са на възраст под 30 години, докато 2 милиона (39%) са на възраст над 50 години.

    През 2018 г. във всички държави-членки на ЕС учителите в училища са предимно жени. Делът на учителките обаче е най-висок в Латвия (87%) и Литва (85%), следван от България, Естония и Словения (по 83%).

    За разлика от тях делът на учителите от мъжки пол е най-висок в Дания (38%) и Люксембург (36%), следвани от Гърция и Испания (по 34%), както и във Франция (32%).

    39% от учителите в началните и средните училища в ЕС са били на 50 или повече години през 2018 г. В Италия повече от половината (54%) са били в тази възрастова група, както и в Литва (52%). Голям брой учители също попадат в тази възрастова група в Естония, Гърция и България (по 49%).

    Междувременно 1% от учителите в ЕС са били на възраст над 65 години през 2018 г. Най-високият дял на учителите в тази възрастова група е отчетен в Естония (8%), Латвия (5%), Швеция и Дания (и двете 4%).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 14 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 14 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 21 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 22 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава