петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1537 прочитания

    Световният ден на зрението е

    Проверете колко добро е зрението ви с този тест
    13 октомври 2020, 09:24 a+ a- a

    Всяка година през втория четвъртък на месец октомври честваме Световния ден на зрението -  международна инициатива, посветена на зрителните увреждания и предотвратимата слепота. 

    Световният ден на зрението се провежда под егидата на Световната агенция за предпазване от слепота като част от инициативата VISION 2020: The Right to Sight. VISION 2020 е световна инициатива за елиминиране на предотвратимата слепота, провеждана съвместно от Световната здравна организация и Световната агенция за предпазване от слепота. 

    Световния ден на зрението се отбелязва по различен начин във свяка една държава. 

    Заболяванията на окото винаги са вълнували хората по съвсем разбираеми причини. 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението и неговото опазване е основна задача на офталмолозите, но така също и на цялото общество.
     
    Много са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение от това, отбелязват от Министерство на здравеопазването. Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии  на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. 
     
    По данни на американските здравни служби усложненията в очите, свързани с диабета са най-честата причина за слепота в трудоспособната възраст между 20 и 70 години. Диабетната ретинопатия и свързаните с нея кръвоизливи  и отлепвания на ретината, както и вторичната глаукома водят до необратима загуба на зрението. Профилактиката на тези усложнения изисква добра колаборация между отделните звена на здравната система и значителен финансов ресурс.
     
    Макулната дегенерация, свързана с възрастта е друг голям проблем, с който се бори съвременната офталмология. Това заболяване засяга централното зрение и в различни срокове води до зрителна инвалидизация и до силно влошаване на качеството на живот. Особено актуален е този проблем в наши дни поради бързото застаряване на населението. До преди няколко години не съществуваше никакво лечение на макулната дегенерация. В момента някои от формите и могат успешно да се лекуват посредством медикаменти, които се инжектират в стъкловидното тяло и забавят или спират развитието на процеса.
     
    Катарактата е причина за временно нарушение на зрението. Развитието на съвременната офталмохирургия дава изключителни възможности за бърза зрителна рехабилитация, включително и за коригиране на рефракционните аномалии посредством имплантиране на подходящи вътреочни лещи. В България ежегодно се извършват около 25 000 операции за катаракта на съвременно световно ниво.
     
    Колко добро е зранеито ви? Бърз и забавен начин да тестваме това предлага YouTube каналът AsapSCIENCE. Кого виждате на снимката? Алберт Айнщайн или Мерилин Монро? 
     
     

      Вижте и видео: 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 1 час
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове