понеделник, 08 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1983 прочитания

  Българи разработват най-мащабната слънчева и вятърна ферма в света

  Energy Hub е с прогнозна стойност от $36 млрд., ще изнася зелен водород от Австралия към Азия
  05 ноември 2020, 17:38 a+ a- a

  Димитър Енчев

  В края на октомври австралийското правителство подкрепи мега проекта Energy Hub (AREH), разположен в Западна Австралия. Най-мащабната слънчева и вятърна ферма в света, с прогнозна стойност от $36 млрд., ще изнася зелен водород от Австралия към Азия.

  Проектът Asian Renewable Energy Hub е разработен от CWP Renewables (дъщерна компания на PostScriptum) в консорциум с инфраструктурния фонд ICE, инвестиционната банка MacQuarie и производителя на турбини Vestas.

  Съосновател и съдружник в компанията зад проекта е българинът Димитър Енчев. Един от основните офиси на компанията е в София, където Енчев, заедно с екипа си, от няколко години допринасят за разработката и стратегическото планиране на най-големия и иновативен ВЕИ проект в света.

  „Различното и новото в този проект е не само мащабът му и плановете ни да достигнем 26 000 МВ хибридно производство на ток от вятър и солар, но и използването на този евтин ток за производството на зелен водород за експорт. Само с проекти от такъв мащаб ще можем да постигнем целите за декарбонизация на световната икономика и да адресираме климатичната криза. Надяваме се нашият проект да бъде катализатор и след него да последват други такива.“, споделя Димитър Енчев от CWP Renewables.

  Мега проектът вече разполага с екологично разрешително за първите 15 000 МВ хибридно производство на вятърна и соларна генерация. Стабилният и първокласен вятърен и соларен ресурс в западна Австралия позволява производството на изключително евтин ток, от който ще бъде произвеждан зелен водород посредством електролиза. Освен разрешително за първата фаза от 15 гигавата, този месец Asian Renewable Energy Hub получи и статут на проект от национално значение от австралийското правителство, признание за стратегическата значимост на проекта в прехода отвъд фосилни горива. С това федералното правителство се ангажира да ускори напредъка на проекта по отношение на оставащите разрешителни и да окаже пълна административна подкрепа.

  „Зеленият водород и произведените от него деривати като зелен амоняк, ще имат все повече преки приложения в земеделието, корабоплаването и индустрията – сектори, силно базирани на фосилни горива, които трудно могат да бъдат електрифицирани. Проектът Asian Renewable Energy Hub поставя началото на един глобален преход към трансформиране на тези индустрии, които в момента са един от големите източници на парникови газове в света.“, коментира Димитър Енчев.

  CWP Renewables е разработчик на ВЕИ енергийни проекти с основни пазари Австралия и Централна и Източна Европа. Основана през 2007, компанията има реализирани над 1500 МВ и снабдява със 100% зелено електричество корпоративни клиенти като CBA, Sydney Airport, Sydney Opera House и други. Мажоритарен собственик в компанията е PostScriptum, инвестиционен фонд с фокус устойчиво развитие и основен офис в София, България. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  преди 5 часа
  Китай стартира програма за имунизация на свои граждани в чужбина
  Страната ще издава и здравни сертификати за международни туристи
  преди 5 часа
  Мария Габриел обяви нова инициатива в подкрепа на повече жени лидери в технологиите
  WomenTechEU цели да удвои броя на ръководените от жени технологични стартъпи в Европа
  преди 6 часа
  Британският вариант на COVID-19 вече в 15 области у нас
  Южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на коронавируса не са потвърдени в страната
  преди 7 часа
  32% от глобалните дестинации са затворени за чуждестранни туристи
  В същото време 34% са частично затворени, показва доклад на Световната туристическа организация