понеделник, 08 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1221 прочитания

  BBC Travel разказва за Пловдив и за „айляка“

  Изданието публикува като част от поредицата си „Душата на града“ история за Пловдив
  06 ноември 2020, 09:15 a+ a- a

  „Пловдив се гордее с репутацията си, че прави нещата по свой собствен начин. Веднага след като слезете от автобуса от столицата София, можете да почувствате промяната в темпото на живот. Хората ходят по-бавно тук, изглежда, че имат повече време. Трафикът е по-малко забързан. Докато се разхождате към центъра на града през парка, където възрастни мъже се събират, за да играят шах, а хората си почиват и разговарят под сянката на старите дървета,  усещате, че Пловдив е един по-различен град.“

  Така започва разказа си за българския град журналистът Уил Бъкингам в BBC Travel. Изданието, което има повече от 3 млн. читатели, публикува като част от поредицата си „Душата на града“ история за Пловдив, която се опитва да го представи през очите на хората, които живеят в него.

  Бъкингам прекарва няколко дни в София, събирайки информация за втория по големина град в България. Прави му впечатление, че хората в столицата имат различно мнение и отношение спрямо типично пловдивската фраза „бича яйляк“ и решава да намери сам значението й, като прекарва няколко дни в града под тепетата. Той анализира етимологичните значения на думите, произхода им и наслагва мнението на хора, които са родени в Пловдив или от години живеят тук и имат своето усещане за специфичния начин на живот в града.

  Така той стига до извода, че в съвременен Пловдив думата „айляк” е придобила собствен смисъл и значение, нещо, което не може да се преведе, а трябва да се почувства. Според него айляк, това да намериш време, да излезеш за закуска и да не се прибереш до вечерта, да успееш да намериш време за кафе в забързаното ежедневие и да откриеш кътчета в града – алеи, малки паркове, пейки – където можеш да се разхождаш с приятели, да слушате музика, да пиете бира и да си говорите. Това е удоволствието, което изпитваш от заобикалящата те среда. Свързано е със свободата на душата и с това да намериш мястото си и да правиш всичко с по-малко стрес.

  Пътеписецът не пропуска да спомене квартал „Капана” с изрисуваните стенописи и множеството барове и заведения, кафенето „Джумая джамия“, където хората седят с часове и отпиват чаши турско кафе. Дори котките по калдъръмените улици на Стария град му изглеждат по-безгрижни, отколкото другаде. Според автора, ако попитате хората тук, защо градът е толкова спокоен, те ще ви кажат: „Пловдив е „айляк“. И не защото тук хората не работят.

  Авторът цитира и разбирането на българския писател Филип Гюров, който казва: „Не всичко е в суматохата на големия град, необходимостта от закупуване на най-новата технологична играчка, необходимостта винаги да се изкачвате по социалната стълба. Хората, особено младите, са изпитали ужасните странични ефекти от прегарянето. Оттук и нуждата да забавим, да се разрастваме, да живеем повече в синхрон с природата и себе си. “

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  преди 5 часа
  Китай стартира програма за имунизация на свои граждани в чужбина
  Страната ще издава и здравни сертификати за международни туристи
  преди 5 часа
  Мария Габриел обяви нова инициатива в подкрепа на повече жени лидери в технологиите
  WomenTechEU цели да удвои броя на ръководените от жени технологични стартъпи в Европа
  преди 6 часа
  Британският вариант на COVID-19 вече в 15 области у нас
  Южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на коронавируса не са потвърдени в страната
  преди 6 часа
  32% от глобалните дестинации са затворени за чуждестранни туристи
  В същото време 34% са частично затворени, показва доклад на Световната туристическа организация