петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2281 прочитания

    Как COVID-19 се отрази на пазара на труда в София?

    Онлайн търговията, фармацията, финансите, обслужващи центрове с хора с чужди езици, бързооборотните стоки са индустриите с ръст в кризата, сочи нов доклад
    03 декември 2020, 10:38 a+ a- a

    София е дом на над 50 000 ИТ специалисти. Всяка година броят на заетите в ИКТ сектора расте с 10-20%, а средната работна заплата в сектора достигна 3350 лв. през март. Въпреки спада в нивата на възнагражденията с настъпването на COVID-19 от началото на четвъртото тримесечие на 2020 се забелязва плавно възстановяване на размера на заплащане за кандидатите в сектора. Към момента най-активни в търсенето са BPO и Shared Service center компаниите (включително и за експертни позиции), производствата, както и търговските компании. Най-предпочитаните умения са тези на програмистите, следвани от търговските представители и мениджърите на проекти. Въпреки пандемията повече от 50% от компаниите инвестират в обучения и развитие на уменията на служителите си. Най-вече на ядрото, което е било задържано по време на пандемията. Очаква се раздвижване на бизнеса при технологичните компании. По-голямата част, с малки изключения, според създавания или поддържания продукт, очакват ръст на бизнеса си до една година, а една част от компаниите, вече бележат такъв. Това са част от изводите от доклада за отражението на COVID-19 върху пазара на труда в София с експертно мнение на водещи HR компании, представен от Столичната агенция за инвестиции.

    Според данните от доклада общо 277 фирми от IT сектора в България, сред които 153 компании в София, са получили одобрение по програмата 60/40 за субсидирана заетост за периода април - юни 2020. Субсидията за периода е почти 3 млн. лева, като са подпомогнати заплатите на над 4700 души от този сектор.

    Оборотите на софтуерните компании през първото тримесечие на 2020 продължаваха да нарастват, като изпреварваха резултатите за същия период на предходната година. През второто тримесечие този ръст на сектора обяснимо спря. Някои от компаниите загубиха проектите си, защото бяха пряко свързани със сектори като туризъм и пътнически транспорт. Други бяха предпазливи, а малка част от компаниите най-вече пряко, свързани с електронна търговия, сигурни разплащания, игри и други отбелязаха ръстове. Очакванията са от второто тримесечие на 2021 да започне поетапно възстановяване на всички компании в сектора и развитието му да продължи с трендовете, които са били през първото тримесечие на 2020, се отбелязва в доклада.

    От гледна точка на мерки за безопасност – почти всички представители на ИТ сектора у нас преминаха на дистанционен режим на работа без ясен срок за връщане в офиса. Това от своя страна повлия на процесите по подбор, които също станаха изцяло дигитални. От лятото насам подборът в ИТ сектора продължава със стабилни темпове и това е ясен показател, че компаниите в секторите, които не са засегнати от пандемията, продължават целенасочено да разрастват екипите си, подчертават авторите на доклада.

    При кандидатите се забелязва все по-голяма колебливост за смяна на работата. Голям процент от тях предпочитат към този момент да не предприемат стъпки към търсене на нови възможности предвид неизвесността как ще се развие ситуацията през следващите месеци и да останат с настоящия си работодател. Две основни причини, които се изтъкват най-често са – нежелание за преминаване към срок на изпитване, както и нежелание за работа от офиса (основно необходимо за провеждане на въвеждащо обучение). Също така, все повече от тях търсят възможности за работа от вкъщи и отказват предложения за работа, дори с по-високи възнаграждения от настоящите им, ако работодателите не предоставят работа от вкъщи. Важно е да се отбележи, че хората, получаващи в момента обезщетения за безработица, не са особено активни на пазара на труда и предпочитат да използват целия период, който им се полага, се посочва в доклада.

    Пандемията подпомогна безконтактната икономика и увеличи онлайн търговията. Други сектори, които бележат ръст, са фармацията, финансите, обслужващи центрове с хора с чужди езици, бързооборотните стоки. Логистиката също бележи ръст с 20%. Както и всеки бизнес, който е бил в полза на обществото по време на ограниченията, наложени заради коронавируса, отбелязват авторите на доклада.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк