четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2334 прочитания

    На какви обезщетения имат право емигрантите, работещи в чужбина?

    В някои случаи легално работещите в чужбина българи губят стотици до хиляди евро годишно
    07 декември 2020, 12:05 a+ a- a

    Всички български граждани, работили в чужбина през последните пет години (от 2015 до 2020) имат право на различни видове обезщетения, ако са си плащали данъците, осигуровките и са си подали данъчната декларация. Проблемът е, че поради незнание или заради страхове и заблуди, повечето емигранти не търсят парите си и губят стотици до хиляди евро годишно, обясняват от RT Tax, една от най-големите компании за възстановяване на данъци в Европа. 

    Какви са тези обезщетения?
    За неизползван платен годишен отпуск, надвзети данъци, парична помощ за отглеждане на деца – това са основните помощи, полагащи се по закон на всеки българин, който работи в чужбина легално. 

    За какви суми става въпрос?
    Това е първото, което питат емигрантите щом разберат за обезщетенията. „€204-235 на месец. На толкова възлиза обезщетението, което получават български граждани, работили или работещи в Германия, родители на деца под 18 години. Подобно обезщетение в Холандия възлиза на €55-79, отново според броя на децата. В Норвегия пък, обезщетението за родители на деца под 2 години получават до €685 на месец.“ Това споделя Росен Ковачев, ръководител за България на RT Tax.

    „Разбира се“, уточнява той, „точната сума зависи много от държавата, в която се намирате и от куп други фактори, какво е работното ви време, каква е заплатата ви, колко деца имате, на каква възраст са и др.“. 

    €11 000 е сумата, която RT Tax е възстановила на свой клиент с надвнесени данъци. Разбира се, има и случаи, в които хората получават само няколко десетки евро. 

    От кое обезщетение се възползват най-малко българите, работещи в чужбина?
    „От обезщетението за надвнесени данъци“, отговаря без колебание Росен Ковачев и уточнява: „в Германия то възлиза на €950. В Австрия, Великобритания, Холандия размерът му е сходен – съответно €804, €833 и €816. В Норвегия – €353, в Ирландия – €753. В Дания средната сума е до €1219.“

    Според него хората се притесняват да си търсят парите, защото са чули, че така няма да могат да работят отново в чужбина, че това ще им попречи да се пенсионират в чужбина и още куп небивалици. Истината е, че искането за възстановяване на надвнесени данъци е съвсем законно и по никакъв начин не ви пречи да работите отново в чужбина или да се пенсионирате там. 

    Кой може да кандидатства за възстановяване на надвнесени данъци?
    Всеки българин, който е работил легално в Германия, Австрия, Великобритания, Ирландия, Холандия, Дания, Норвегия, Испания, Италия, Франция през последните 4-5 години. Според изчисления на RT Tax само през 2019 година не са били възстановени обезщетения на стойност €3,2 милиона. 

    Всеки емигрант може да кандидатства сам за възстановяване на данъци пред чуждестранните институции. Проблемът е, че понякога изникват бюрократични и административни спънки, с които човек не може да се справи сами. Те могат да доведат до спиране на процедурата и така гражданинът не може да си получи парите. От RT Tax съветват всички желаещи да кандидатстват за възстановяване на суми да потърсят специалист – фирма, която се занимава именно с възстановяване на надвнесени данъци и всякакви други видове обезщетение за емигранти, работещи легално в чужбина. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 минути
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 41 минути
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 1 час
    преди 1 час
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС
    преди 2 часа
    В България има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството
    Счетоводителите се сблъскват със значително увеличаване на документооборота, което изисква по-ефективни методи за обработка и анализ на данните
    преди 2 часа
    България ще бъде домакин на 61-вата сесия на IPCC
    Междуправителствения панел по изменение на климата ще се проведе през юли 2024 г.