сряда, 27 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  713 прочитания

  Каква е разликата между ваксините на Pfizer, AstraZeneca и Moderna?

  12 януари 2021, 16:26 a+ a- a

  Трите основни ваксини против COVID-19 в Европа са на Pfizer-BioNTech, университетът в Оксфорд, Великобритания-Astra-Zeneca и Moderna. И трите изискват инжектирането на две дози за максимална ефективност. Имунитетът се придобива чак седмица след инжектирането на втората доза.

  Въпреки тези прилики трите ваксини имат и много различия. Какви са те?

  Ефективност
  Pfizer-BioNTech твърдят, че ваксината им е ефективна до 95% след инжектирането на две дози. Тази на Moderna е почти 95% ефективна, а тази на Оксфорд и Astra-Zeneca е ефективна между 62% и 90%. Въпреки по-слабия имунитет при ваксината на Astra-Zeneca до момента няма данни за пациенти, постъпили в болница, починали или развили сериозни симптоми поради COVID-19. По данни на европейски и британски регулатори и трите ваксини работят ефективно. В противен случай те не биха били одобрени.

  Цена
  Повечето страни не разкриват колко са заплатили за доза. Великобритания е заплатила 15 паунда за доза от ваксината на Pfizer, 25 паунда за доза от ваксината на Moderna и едва 3 паунда за ваксината на Astra-Zeneca.

  Начин на производство
  Ваксините на Pfizer и Moderna са РНK ваксини. Те са създадени от малки фрагменти от вируса SARS-CoV-2, причиняващ заболяването COVID-19. Щом ваксината попадне в тялото тя предизвиква създаването на протеин на коронавируса. Имунната система на човешкото тяло разпознава реакцията като потенциално опасна за организма и започва производството на имунни и Т-клетки. Така при излагане на истинския вирус, човешкото тяло вече има придобит имунитет и ефективно атакува заразата.

  Ваксината на Astra-Zeneca е по-различна. За създаването ѝ е използвана модификация на вируса, причиняващ настинки при шимпанзета. Той е модифициран, за да не заразява хора. Впоследствие е добавена част от генетичния код на SARS-CoV-2. Щом модифицирания вирус попадне в човешкото тяло, той започва производството на протеин на коронавируса. Имунната система разпознава това както при ваксините на Pfizer и Moderna и започва производството на антитела.

  Съхранение и транспорт
  Ваксината на Pfizer трябва да бъде съхранявана при температура от -70 градуса по Целзий. Тя трябва да бъде транспортирана в специални контейнери със сух лед по време на транспорта ѝ до специални помещения с фризери. Там тя може да прекара до шест месеца. Впоследствие ваксината може да бъде съхранена в обикновен хладилник до пет дни, преди да бъде инжектирана.

  Процесът е сходен за ваксината на Moderna, но температурата ѝ на съхранение е -20 градуса. Това елиминира нуждата от специални фризери и контейнери за транспорт.

  Ваксината на Astra-Zeneca е най-лесна за съхранение и транспорт. Тя се нуждае от 3 до 8 градуса, за да остане ефективна, което е температурата в обикновен хладилник, а не фризер. Това я прави освен по-евтина за съхранение, но и по-лесна за пренос от другите две.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Заведенията ще отворят врати на 1 март
  Нощните заведения ще отворят 15 дни по-късно, ако епидемичната обстановка го позволява
  преди 13 часа
  Скоро пристигащите във Великобритания ще трябва да се изолират в хотел
  Престоят ще е задължителен и за собствена сметка
  преди 14 часа
  Google преобразува някои от офисите си в центрове за ваксинация
  В усилията за ваксиниране на максимален брой хора се включиха още Amazon и Microsoft
  преди 14 часа
  И преподавателите в университетите ще бъдат тествани за коронавирус
  Целта е да се провери степента на разпространение на COVID-19 в цялата образователна система в страната
  преди 16 часа
  Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 април
  Два варианта за отваряне на заведенията разисква кабинетът