четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2986 прочитания

    Как ще разберем дали сме достигнали стаден имунитет?

    Как се измерва, трябва ли да е глобален, вариантите ще окажат ли влияние?
    18 февруари 2021, 16:15 a+ a- a

    Здравните власти по света се състезават да ваксинират колкото се може повече хора, за да спрат разпространението на Covid-19, но колко точно е „достатъчно“, все още е въпрос без отговор, пише AP, в материал, който се опитва да отговори на въпросите какво е стаден имунитет, как се измерва и можем ли да го достигнем?

    Целта на имунизациите е да се достигне „стаден имунитет“, което се случва, когато достатъчно хора имат имунитет, придобит чрез ваксиниране или преболедуване на инфекцията, за да се спре неконтролируемото разпространение. Стадният имунитет не означава всеки един човек да е имунизиран и при наличието му отделни огнища на болестта все още могат да се появяват. Той означава, че вирусът вече не може толкова лесно да прескача от човек на човек, което помага за предпазване на онези, които все още са уязвими спрямо заболяването. Никой не знае със сигурност какъв е прагът за достигане на стаден имунитет за коронавируса, въпреки че много експерти твърдят, че е 70% или по-висок. Освен това появата на вирусни варианти допълнително усложнява нещата, отбелязва агенцията. 

    Ето какво знаем за вируса и стадния имунитет:

    Как се изчислява прагът на стадния имунитет?
    Изчислява се чрез формула, основана на това колко заразен е вирусът или колко хора средно могат да се заразят от един инфектиран човек. Изчислението обаче предлага само най-обща представа кога може да се очаква голям спад на разпространението. Освен това числата могат да варират според региона.

    „Не е 64,9 е ужасно, а 70,1 е фантастично“ казва д-р Уолтър Оренщайн, експерт по инфекциозни болести в университета „Емори“. Той отбелязва, че нивата на имунизация и други фактори, които влияят на разпространението могат да се различават силно дори в границите на един и същи град.

    Как ще разберем, че сме достигнали стаден имунитет?
    Доказателство, че се приближаваме към стадния имунитет, би било „нарушение във веригата на предаване“, казва Ашли Сейнт Джон, която изучава имунната система в Медицинското училище Duke-NUS в Сингапур. 

    Но не очаквайте някоя голяма декларация, че сме достигнали този етап, отбелязва AP.

    За да определят дали да отслабят ограниченията, здравните власти ще наблюдават тенденциите за новоинфектирани и хоспитализации, докато имунизацията върви. И тези решения вероятно ще започнат много преди да се достигне идеалният праг на стадния имунитет, въпреки че ще бъдат постепенни и ще варират в зависимост от региона.

    Например в Индия учените смятат, че повече хора ще трябва да бъдат защитени в гъсто населени градове, където вирусът се разпространява по-бързо, отколкото в обширната провинция.

    Индия планира да търси антитела сред хората на национално ниво, за да разбере какъв процент от нейните близо 1,4 милиарда души вече са заразени, казва д-р Джаяпракаш Мулиил, който съветва правителството за наблюдение на вирусите.

    Ефективността на ваксината също играе роля. По-малко хора трябва да бъдат ваксинирани, за да постигнат стадния имунитет, ако ваксините имат по-висока ефективност.

    Как вариантите на вируса се отразяват на стадния имунитет?
    Зависи от защитата, която осигурява преболедуването или ваксинацията, спрямо варианта. Ако ваксините се окажат значително по-малко ефективни срещу даден вариант, ще е необходимо ваксиниране на още по-голяма част от населението или актуализиране на съществуващите ваксини, за да ги направят по-ефективни, обяснява Оренщайн.

    Засега изглежда, че ваксините осигуряват поне известна защита от най-тревожните варианти. Но учените все още изучават ситуацията и се тревожат за бъдещи мутации. Вариантите подчертаха важността на ваксинирането на хората възможно най-бързо. Забавянето на предаването е от решаващо значение, тъй като вирусите могат да мутират, когато заразяват хората.

    Трябва ли стадният имунитет да бъде глобален?
    Глобалният стаден имунитет е идеален, но малко вероятен сценарий. Богатите държави са резервирали повечето ваксини, които ще бъдат произведени тази година. В САЩ, например, държавни служители казват, че достатъчно хора могат да бъдат ваксинирани до есента, за да започне връщане към нормалния живот.

    Но много по-бедни страни вероятно ще трябва да чакат по-дълго. Ето защо Световната здравна организация предупреди, че през тази година е малко вероятно да бъде постигнат глобален стаден имунитет.

    Разликите в нивата на ваксинация между страните са и причината, поради която много експерти смятат, че вирусът никога няма да бъде напълно премахнат.

    Може ли стадният имунитет да отслабне и изчезне?
    Не е известно колко дълго трае имунитетът, нито след ваксинация, нито от инфекция, въпреки че експертите смятат, че трябва да е поне няколко месеца. Mоже да са необходими бустерни дози. И въпреки че настоящите ваксини срещу Covid-19 се очаква да са ефективни спрямо вариантите, идентифицирани в Обединеното кралство и на други места, възможно е вирусът да мутира достатъчно с течение на времето, така че ваксините да трябва да бъдат актуализирани.

    Мутациите на грипните вируси например са причината да получаваме противогрипни ваксини всяка година. Но експертите отбелязват, че коронавирусите обикновено не мутират толкова лесно.

    Какво ще стане, ако ваксините не предотвратяват инфекции от Covid-19?
    Към момента изглежда, че имунизацията срещу Covid-19 е много ефективна що се отнася до предотвратяване на заболяване. Все още не знаем колко са ефективни за прекъсване веригата на предаване, но според експерти те би трябвало да намаляват значително разпространението на вируса. Според Дебора Фулър, експерт по ваксините в Университета Вашингтон, дори да се заразите след като сте били ваксинирани, би следвало тялото ви да отделя много по-малко вирус и за по-кратък период от време.

    Според д-р Антъни Фаучи, най-висшият експерт по инфекциозни заболявания в САЩ, „[ваксинирането] не е добро само за Вас и вашето семейство и общност, то ще има много важно влияние върху динамиката на епидемията в страната ни“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 58 минути
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 2 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
    преди 2 часа
    преди 17 часа
    Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
    Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
    преди 18 часа
    В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
    ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
    преди 19 часа
    ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
    Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата