понеделник, 19 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  718 прочитания

  Как заетостта се увеличава при наличието на гарантиран минимален доход?

  Резултатите от 2-годишен експеримент в САЩ показват полезността на базовия доход
  15 март 2021, 15:36 a+ a- a

  125 души в американския град Стоктън, щата Калифорния, получават по $500 всеки месец като гарантиран базов доход в продължение на 2 години. Те са подбрани така, че доходите им да са колкото или под средните за щата. Част от експеримента е, че никой не контролира как точно се харчат парите. Началото е поставено през февруари 2019 година.

  Резултатите след 1 година показват, че голяма част от тези хора са си намерили постоянна и по-добре платена работа, изплатили са дълговете си и съобщават за по-малко безпокойство и депресия, предава AP.

  Експериментът се провежда по идея на бившия кмет на Стоктън Майкъл Тъбс. Той е финансиран от частни дарители, включително съоснователя на Facebook Крис Хюджис.

  Според подкрепящите идеята за базов доход, той може да облекчи безпокойството и стреса при хора, живеещи в бедност, като им даде финансовата сигурност, необходима, за да си намерят по-добра работа и да избегнат дълговете. Противниците на модела обаче твърдят, че „безплатните пари“ ще елиминират стимула за работа и така ще създадат общество, зависимо от държавата/щата.

  Стоктън е идеално място за провеждане на подобен експеримент заради близостта си до Силициевата долина и желанието на технологичните гиганти да финансират експеримента, борейки се с проблема, касаещ загубата на работни места заради автоматизацията на труда и все по-широкото навлизане на изкуствения интелект.

  В началото на експеримента (февруари 2019 г.) 28% от избраните да участват са имали постоянна работа. Година по-късно този процент е вече 40. При контролна група от хора, които не са получавали базов доход, увеличението на заетостта е едва 5% за същия период от време.

  „Тези данни са невероятни. Едва им повярвах“, казва Стасия Уест, асистент в Университета Тенеси, която анализира данните от проучването заедно с Ейми Кастро Бейкър, асистент в Университета Пенсилвания.

  Томас Варгас, един от участниците, казва, че допълнителните 500 долара са били достатъчни, за да напусне почасовата си работа, с цел да намери по-добре платена на пълен работен ден. В началото на 2019 казва, че е депресиран, но сега твърди, че е по-щастлив и по-здрав. „Всеки ден се събуждам и мога да се радвам на децата си. Със съпругата ми се наслаждаваме на време заедно. Нямахме това преди“.

  Мат Зволински, директор на Центъра за етика, икономика и публична политика към Университета в Сан Диего, прави преглед на проучването и казва, че това е „наистина добра новина за поддръжниците на базовия доход“. Но също така казва, че проучването е ограничено, тъй като е с продължителност само две години и е малко вероятно хората да отпаднат от работната сила, ако знаят, че допълнителните пари са временни. Според него твърдението, че този експеримент доказва, че базовият доход не вреди на заетостта, е надценено.

  Учените са установили, че хората, получаващи базов доход, са съобщили за много по-малък брой случаи на безпокойство и депресия спрямо контролната група. Това ще помогне за анализ на данните от следващата година, която ще покаже как тези средства са се отразили на хората по време на пандемията.

  Участниците получават средствата чрез дебитна карта, което помага на учените да проследяват как и за какво се харчат. Според данните по-малко от 1% от средствата са похарчени за алкохол и тютюневи изделия.

  Програмите за гарантиран доход изглежда набират скорост в САЩ. Повече от 40 кметове искат да създадат такива програми, като голяма част от тях имат собствени планове как точно да се случи това. Предложение в законодателния орган на Калифорния ще предложи 1000 долара на месец в продължение на 3 години на хора, които излизат от системата за приемна грижа поради навършване на възраст. А в Конгреса републиканският сенатор Мит Ромни от Юта предлага разширяване на данъчния кредит за деца, за да изпраща на повечето родители поне 250 долара на месец.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози
  Всички, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина, обяви министърът на здравеопазването
  преди 8 часа
  Стартира платформа, където всеки може да сподели очакванията си за бъдещето на Европа
  Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят идеи и мнения
  преди 8 часа
  Фирми могат да кандидатстват за финансиране на проекти за когнитивна роботика
  Максималното финансиране, което може да спечели един проект, е до 100 хил. евро
  преди 9 часа
  Над 150 000 дози ваксини срещу COVID-19 пристигнаха у нас
  Следващата доставка до края на седмицата ще е от Janssen
  преди 10 часа
  Softprom навлиза на българския ИТ пазар
  Компанията предлага решения за киберсигурност
  преди 10 часа
  Тунис облекчава условията за организирани групи от туристи
  Отпада изискването за задължителна 5-дневна карантина