четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4984 прочитания

    Любимите книги на Бил Гейтс за 2021

    Вижте какво чете един от най-богатите хора в света
    25 ноември 2021, 16:48 a+ a- a

    Бил Гейтс обяви списъка си с книги, които е прочел през 2021. Основателят на Microsoft се слави със своята любов към четенето и добрата литература. „Когато бях дете, бях обсебен от научната фантастика. С напредването на възрастта започнах да чета много повече нехудожествена литература. Напоследък обаче се връщам към книгите, които обичах като дете“, пише филантропът в блога си Gates Notes. 

    Гейтс препоръчва „Хиляда мозъка: Нова теория за интелигентността“ от Джеф Хокинс. Книгата изследва връзките между невронауката и машинното обучение и създаването на изкуствен интелект от ново поколение. „Ако искате да научите повече какво може да е необходимо, за да създадете истински AI, тази книга предлага завладяваща теория.“, казва Гейтс. 

    В списъка попада и „Разбивачът на кодове: Дженифър Даудна, генетичното редактиране и бъдещето на човешката раса“ от Уолтър Айзъксън. Книгата разказва за създателите на генетичния редактор CRISPR и потенциалът на технологията да направи хората по-умни, по-добри и по-здрави.

    Друга любима книга на Бил Гейтс е научно-фантастичният роман „Проектът „Аве Мария“ на Анди Уеър, автор на „Марсианец“. Гейтс определя книгата като много забавна и споделя, че я е прочел за един уикенд. 

    Отчасти научна мистерия, отчасти зашеметяващо междузвездно пътешествие, „Проектът „Аве Мария“ е разказ за открития, теории и оцеляване, който си съперничи с „Марсианецът“ - и същевременно ни отвежда на места, които не сме и сънували.

    Книгата излезе и на български език, издавана от Бард.

     

    „Хамнет“ от  Маги О'Фарел е следващото заглавие в списъка. Синът на Шекспир - Хамнет, умира на 11-годишна възраст, а няколко години по-късно Шекспир написва популярната трагедия „Хамлет“.

    Романът „Хамнет” представлява пълнокръвен портрет на епохата и разказ за съкрушителната болка на семейство, загубило детето си. Той е художествена възстановка на историята около създаването на едно от най-великите произведения в световната литература.

    Книгата излезе и на български език, издавана от Амат-АХ.

    Казуо Ишигуро и романът му „Клара и слънцето“ е другата препоръка на Бил Гейтс. Ишигуро е носител на Нобелова награда за литература и на престижното отличие „Букър“ и автор на два от най-четените романи на всички времена: „Никога не ме оставяй“ и „Остатъкът от деня“.

    Книгата разказва историята на свръх интелигентен робот - Клара, която с изострен интерес наблюдава човешките взаимоотношения.  „Тази книга ме накара да се замисля как може да изглежда животът със супер интелигентни роботи и дали ще третираме тези машини като части от технология или като нещо повече.“, споделя Гейтс.

    Романът излезе и на български език, издаван от Лабиринт.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 8 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 10 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк