четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5011 прочитания

    Хората, които ни вдъхновиха през 2021

    Вижте кой ни провокира и накара да се замислим през годината
    29 декември 2021, 17:12 a+ a- a

    В края на годината обикновено правим равносметка на постигнатото през последните 12 месеца. Какъв път сме извървели? Какви предизвикателства сме преодолели и къде сме се провалили? Понякога обаче по-лесно можем да преценим къде сме, като погледнем на своите победи и загуби през перспективата на чуждите. Обикновено за ориентир се оглеждаме в историите на различни успешни хора. Как са преодолели моментите на слабост и вътрешни борби, през които са преминали? Как са се справили с провала? Какво ги е вдигнало отново на крака? Какво им е дало сили да продължат?

    През годината Economy.bg успя да ви срещне с доста вдъхновяващи хора. Предлагаме ви да изпратите старата и да посрещнете новата година с мъдростта и ценните съвети на хората, които разкриха пред нас нови хоризонти, които ни предизвикаха да излезем от зоната си на комфорт и които ни окрилиха да мечтаем.

    Припомняме ви някои от най-впечатляващите събеседници, с които ви срещнахме през 2021:

    С поглед към Космоса

    Да сбъднеш детската си мечта да летиш в Космоса
    „Остани любопитна и бъди уверена в мечтите си“. Дороти Меткалф-Линденбургер е доказателство, че дори и най-смелите ни мечти могат да се сбъднат, стига да не се отказваме от тях. Учителка по професия, тя е избрана от НАСА за участие в програмата Educator Astronaut и през април 2010 взема участие в космическата мисия STS-131.
    Как една учителка сбъдна голямата си мечта да стане астронавт и да лети в Космоса? Каква роля изиграват любопитството и късметът по пътя й, защо не бива де се отказваме от мечтите си, как изглеждат Земята и земните ни тревоги от Космоса, ще станат ли космическите разходки общодостъпни – вижте вдъхновяващия разказ на Дороти Меткалф-Линденбургер тук.

    Откривателят на светове в Космоса
    "Българите винаги сме имали много добри изследователи и ако мога да се наредя като един от тях, това ме прави щастлив".
    Колко са хората, които могат да се похвалят, че са открили нова планета? А колко от тях са българи? Астрофизикът Димитър Съселов е един от тях. През 2010 името на българина обиколи световните медии, след като по време на TED презентацията си проф. Съселов обяви, че той и неговите колеги са открили над 100 милиона планети с условия, подобни на Земята. Има ли живот на тях е логичният въпрос, който всички си задаваме, а българският астроном от години търси отговора му.
    Колко близо или далеч сме от откриването на извънземен живот, какви форми на живот можем да открием, къде има най-голяма вероятност да попаднем на подобен живот, кое е по-добре – да търсим или да избягваме контакт с извънземен живот, ще се заселим ли на Марс скоро и ще станем ли двупланетни същества, кои ще бъдат първите хора на Червената планета и кои ще са най-големите трудности – целият разговор с професора по астрономия в Харвардския университет можете да си припомните тук.

    Да откриеш уникална екзопланета
    „Извървях и още вървя по един много интересен път! Аз съм щасливец, тъй като работя моето хоби. Водещ автор съм на 11 екзопланетни открития и на десетки други като съавтор“.
    Името на българина Трифон Трифонов обиколи водещи световни медии като Science, Reuters, Deutsche Welle, AFP и др., като откривател на нова близка екзопланета със скалиста повърхност. Глизе 486 б е разположена само на 26 светлинни години. Тя може да даде ценна информация за произхода и развитието на планетите, както и да помогне в търсенето на извънземен живот.
    Колко време отнема намирането на нова планета, кой дава името й, на коя планета има най-голям шанс да се натъкнем на извънземен живот, на какво се дължи засиленият интерес напоследък към Марс – вижте разказа на астронома в Института „Макс Планк“ в Хайделберг тук.

    Тя ли ще е първата българка в Космоса?
    "Ще знам, че съм живяла пълноценно и ще съм страшно доволна, че България ще продължи да пише история". Татяна Иванова е една стъпка по-близо да стане първата българка астронавт, след като беше приета да участва в единствената програма в света, която тренира и сертифицира кандидат-астронавти. Академията към Международния институт по космически науки, в която Татяна ще участва, ще се проведе през февруари във Флорида, САЩ. За пътя и предизвикателствата до реализирането на голямата мечта – вижте какво сподели Татяна Иванова тук.

    Българката, която проектира първия град на Марс
    „Шанс е да покажа на хората какво може да се постигне с постоянство. Надявам се да мотивирам още много хора. Това е доказателство, че постоянството дава резултат“. Първата човешка база на Марс може да бъде изградена по проект на българка. Варненката Калина Калчева участва в конкурс на НАСА в конкуренция с екипи от цял свят. Архитектурната й идея Mars25 за заселсване на Червената планета стигна до полуфинал.
    Колко близо или далеч сме от заселването на Марс, по бълграска идея ли ще бъде създаден първият град на Червената планета, гостоприемен дом ли ще е за хората Марс и кои ще са най-големите трудности да се адаптираме към условията там – припомнете си разговора ни с Калина Калчева тук.

    Урок по оцеляване и човечност
    „Когато осъзнаеш колко кратък е животът, се фокусираш върху това, което те прави наистина щастлив. А това са отношенията с другите хора“.
    "Търпението е лек, който няма заместител".
    "Щастието е въпрос на решение и независимо от обстоятелствата".
    „Думата за свободен и прошка на арабски е една и съща“.
    „Осъзнах, че силата ми е в това да знам, че способностите ми са ограничени“.
    Историята на Мохамеду Улд Слахи е повече от история за мъчения и издевателства. Това е история за силата на човешкия дух. За лъча светлина, когато е най-тъмно. За силата на прошката и терапевтичната сила на писането. За приятелството, което намира начин и на най-недружелюбните места.
    Какво дава сила на човек да продължи, когато няма никаква надежда, как прощаваш и ставаш приятел с най-големия ти враг – припомнете си разказа на Мохамеду Улд Слахи, чиято история вдъхнови наградения със „Златен глобус“ и номиниран за награди БАФТА филм "Мавританецът" с участието на Джоди Фостър, Бенедикт Къмбърбач и Таар Раим, тук.

    (Без)крайна пандемия

    „Да ги открием, преди те да открият нас“
    „Covid-19 ще стане постоянен фактор в живота ни и в този на бъдещите поколения за дълъг период от време. Няма да изчезне“.
    „Не можем да си позволим да чакаме, докато се появи следващият опасен патоген. Ключът към превенцията е да действаме изпреварващо – да ги открием, преди те да открият нас“.
    Можехме ли да предотвратим Covid пандемията, колко вероятна е появата на нова зараза и има ли как да я предвидим, колко опасни са древните замръзнали вируси – отговорите от еволюционния биолог в Института „Конрад Лоренц“ във Виена д-р Оршоя Байер-Молнар тук.

    Откривателят на ХИВ за нуждата „всички“ да се ваксинират
    „Дори човек да е егоист, пандемия означава „всички“. Ако има регион, който все още не е ваксиниран, заплахата винаги ще съществува. Затова, ако си егоист, ще искаш целият свят да е ваксиниран. Така че трябва да се опитаме по всички възможни начини, да сме сигурни, че всички ще се ваксинират“. Припомнете си разговора с д-р Робърт Гало, един от откривателите на вируса на ХИВ, както и на първия тест за откриване на вируса, причиняващ СПИН, тук.

    ОБЩуването в криза
    Преговарял е при тежки заложнически кризи в Близкия изток. И знае колко е важно умението да слушаш. А дали в пандемията успяхме да се чуем по-добре? Или продължихме да "изключваме"близките си, мислейки си, че ги познаваме добре? А може би в основата на всички кризи по света днес е кризата на чуваемостта?
    За изкуството на „слушането“, как се превръщаме в заложници на самите себе си, как губим и печелим доверие – вижте разговора с Ричард Мълендър, бивш експерт от Scotland Yard, тук.

    Истории за успех с български адрес

    Българката, която беше на път да оглави гиганта L’Oréal
    „Да съм имигрант, ме научи винаги да подхождам с уважение към другите хора и тяхната култура. Научи ме винаги да отделям време, за да наблюдавам и изучавам културните кодове и как се правят нещата там, където съм, и едва след това да споделя своята перспектива и различна гледна точка“. Тя е българка. И преди няколко месеца беше сред основните претенденти да оглави най-големия козметичен гигант в света - L’Oreal.
    Как технологиите и пандемията променят света на красотата, как се достигат потребителите в пострекламната ера и как мигрантството изменя светогледа ти – вижте как Любомира Роше преобрази една компания столетница в дигитален пионер, тук.

    Пробив в борбата с „бича на века“ с българско име
    "С търпение се стига до невероятни открития, които могат да имат положителен ефект за живота на много хора". Елиза Янкова е водещ автор на откритие, което поставя нова ера в лечението на раковите заболявания. За потециала на медикамента, за кои тумори може да се използва и кога ще е достъпен на пазара – вижте отговорите от д-р Елиза Янкова, научен сътрудник към Кеймбриджкия университет и гостуващ учен в „Уелкъм Сангър институт“, тук.

    Игра на звуци
    Той е само на 26 години, но вече е записал името си като звуков дизайнер на някои от най-популярните компютърни игри и филмови трейлъри на анимации в света. Как се пробива на сцената на световната аудиоиндустрия – припомнете си разказа на Ростислав Трифонов тук.

    Да учиш изкуствения интелект да мисли логически
    18-годишният Виктор Колев спечели първа награда от най-престижния конкурс за млади учени на ЕС. Той грабна най-високия приз за проекта Neural Abstract Reasoner в областта на компютърните науки. Проектът му представя напредъка по отношение на развитието на абстрактно мислене и логически изводи чрез изкуствени невронни мрежи.
    Какво може и какво още не изкуственият интелект, как ще може да го контролираме в бъдеще – вижте какво сподели Виктор Колев тук.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 17 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа