четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7438 прочитания

    Ако искате да се избавите от негативизма, запомнете тези неща

    Вижте какво препоръчват водещи психолози и психотерапевти в България
    06 януари 2022, 17:05 a+ a- a

    Със или без основателна причина всички сме се чувствали нещастни и негативно настроени към другите и света около нас. В живота има трудни и предизвикателни моменти, но в дългосрочен план негативната настройка може да бъде разрушителна.

    Какви са причините за негативизма, как можем да го преодолеем и какво е добре да си спомним, когато усетим, че се чувстваме нещастни и в плен на негативни мисли? Вижте какво препоръчват български психолози и психотерапевти. 

    Александра Алгафари, аналитичен психотерапевт

    Ако мислим бяло, ще ни стига бяло, но ако мислим черно, ще ни стига черно

    Основната причина за негативизма на хората е фокусът върху нещастието и инерцията. Когато включите новините, да не би да ни разказват за вдъхновяващи открития или ни дават позитивни примери? И се оставяме пасивно гърлата ни да бъдат пълнени с негативизъм. Ако активно търсим доброто около себе си, ще го намираме. Ако очакваме, че ще ни се случват приятни неща без нашето активно участие, се самозаблуждаваме. Ако мислим бяло, ще ни стига бяло, но ако мислим черно, ще ни стига черно. Какво ще кажете за тази Нова година да променим сценария?

    Вместо само да си пожелаваме хубави преживявания за следващите 365 дни, нека първо изброим всичко добро, което знаем, че се е случило през изминалите и си позволим да изпитаме благодарност.

    Десислава Георгиева, авиационен и кризисен психолог, фамилен терапевт, EMDR практик

    Една от причините за негативизма и нещастието ни е, че трудно се доверяваме както на себе си, така и на другите

    Времето в което живеем изпитва границите ни на толерантност към всичко различно и ново. Това винаги е съпроводено със съмнения, недоверие и оттам негативизъм. Винаги съм била против поставянето на етикети, защото всеки от нас е имал периоди, в които е бил нещастен и е губил вярата си. И все пак, колкото и „на дъното“ да се чувстваме трябва да имаме едно наум, че „и това ще отмине“. Ако се опитаме да преместим часовника с 6 месеца напред във времето, и си представим как бихме оценили случващото се днес през погледа на едно бъдещо „Аз“, ще сме способни да „разсеем мъглата“ на несигурността и безсилието. Успеем ли, макар и с мъничко, това вече е ясен знак за промяна. Има ли промяна, действие, значи има надежда, че нещата ще се подобрят. Разбира се, когато сме връхлетени от неприятности е трудно да го повярваме. Какво да правим тогава? Да се доверим на онзи тих гласец вътре в нас и да потърсим подкрепа – на близките или на професионалистите. Една от причините за негативизма и нещастието ни е, че трудно се доверяваме както на себе си, така и на другите. А точно в тези моменти ни е необходимо да се „опрем“ на стабилно рамо, макар и само за да помълчим заедно.

    Велизар Вангелов, психолог и психотерапевт

    Човек проявява негативизъм, когато не се чувства добре

    Хората проявяват негативизъм, когато не се чувстват добре. Човек се чувства добре, когато е задоволил своите 5 основни потребности (физиологични, сигурност, любов/принадлежност, уважение/увереност и самоусъвършенстване/себереализиране). Това задоволяване може да дойде само от друг човек. Важно е да имаме удовлетворяваща връзка в личен, порфесионален и приятелски план. Но основното е в личен план, т.е. да има човек до нас. Ако няма човек до нас, трябва да се търси. Не може да се компенсира с други неща. Може да се отложи във времето, но пак ще стигнем дотам. И когато имаме характерови проблеми и особености, които ни пречат да влизаме в удовлетворяващи връзки (защото може да имаме връзка, но тя да не е ок), тогава вече е наложителна психотерапевтична работа. 

    Много актуална и необходима в нашето съвремие стана работата за изкарване на агресия и гняв, която има много добър ефект. Задържаната агресия много често е причина за тревожност, напрежение, паник атаки и т.н. Много хора имат блокаж да разпуснат и да изкарат гнева си и затова най-добре е да потърсят терапевтична помощ. Наред с това наблюдавам, че пандемията и предизвиканата от нея изолация отключиха много повече депресивни състояние, паник атаки, вкл. и бърнаут, които преди 3-4 години бяха рядкост. Това за някои типове характери е голям проблем. 

    Веселка Христова, психиатър и психотерапевт в Център „Динамика”

    Индивидуализмът е определящ за преживяването на нещастие

    Почти без колебание бих отговорила – индивидуализмът е определящ за преживяването на нещастие. Негативизмът е една от манифестациите му – дължаща се на убеждение, зародило се дълбоко назад в годините на формиране, че „Човек за човека е вълк“. 

    Но нека се позова на друга поговорка, за която се казва, че има африканска генеза: „Ако искаш да стигнеш бързо – върви сам; ако искаш да стигнеш далече – върви заедно“. Тази поговорка е валидна за африканската гледна точка за общността, основаваща се на сътрудничеството. Видимо тя е много различна от по-горе цитираната, както и от западната идеология на индивидуализма.  

    Джиду Кришнамурти, един от световните учители от будистката традиция в своя трактат „За правилния поминък“ (Jidu Krishnamurti, On Right Livelihood,1974) обрисува значението на работата (правилният поминък) чрез   „ … изразяването на универсално положителни ценности, допринасящи за общото благо и моделиращи мирна грижа за другите” [… the expression of universally positive values that contribute to the common good and model peaceful caring for others]  и значението й за преживяване на щастие и намиране на смисъл в живота.  

    Кришнамурти онагледява холистичния (комплементарния) светоглед, противопоставен на дуалистичния светоглед; комплементарността, създаваща смисъл отвъд себичността и егото и носеща щастието от сътрудничеството, сътворчеството, съизграждането, съзиждането. Колко е ценно да вникваме понякога в красотата на езика ни и щастието на представката „СЪ-“. 

    Тук е съвсем естествено е да завърша с цитат от духовния учител Друнвало Мелхизедек („Да живееш в сърцето“, Аратрон, 2006): „Преди много години ние, хората, сме общували и усещали по различен начин – без да използваме мозъка си, а по-скоро чрез свещеното пространство в сърцата си…..Вие сте нещо повече от обикновени човешки същества, защото в сърцата ви се таи едно свещено място, в което светът може да се „пренареди“ чрез съзнателно сътворчество. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 7 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 8 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 10 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 12 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк