петък, 24 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7598 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?

  За проектите, екипите и технологиите научете от Станислав Стойчев - Cloud Operations Lead, Илко Драгоев - Director of Software Engineering, Ангел Маринов - Professional Services Lead, и Николай Ангелов - Team Lead Cloud-Native Software Development
  08 февруари 2022, 10:19 a+ a- a

  От ляво надясно: Станислав Стойчев - Cloud Operations Lead, Илко Драгоев - Director of Software Engineering, Ангел Маринов - Professional Services Lead, и Николай Ангелов - Team Lead Cloud-Native Software Development

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  HeleCloud e основана от Добромир Тодоров, Стефан Бумов и Александър Колев през 2016 г. във Великобритания. Има офиси в Лондон, Хага и София с над 120 служители и над 150 големи международни клиенти от най-различни сектори. В България е инженерният екип от близо 100 души. HeleCloud, най-общо казано, е консултант в областта на облачните услуги, като работи с Amazon Web Services (AWS), където има статут на Premier Consulting Partner – най-високото ниво на партньорската им мрежа.

  По какви проекти работи HeleCloud в България, пред Economy.bg разказват Станислав Стойчев - Cloud Operations Lead, Ангел Маринов - Professional Services Lead, Илко Драгоев - Director of Software Engineering, и Николай Ангелов - Team Lead Cloud-Native Software Development.

  Кой е основният проект или ключовите проекти, по които работят екипите в България?
  Ангел: HeleCloud има за цел да води клиентите и партньорите си по техния път към облачните технологии и да им помага в дългосрочен план с вземането на технически решения спрямо добрите практики. В тази връзка основните ни технически екипи в България Professional Services, Software Development и Cloud Operations работят по множество разнообразни проекти за изграждане на облачна инфраструктура, модернизация, BigData и Сloud-native софтуерни решения в Amazon Web Services (AWS) платформата, както и тяхната поддръжка и дългосрочни подобрения.

  Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
  Илко: Ключовите ни проекти обикновено започват с изграждане на базовата инфраструктура в AWS, мрежовата свързаност между облака и клиентските центрове за данни и имплементиране на правилата за сигурност в новата облачна среда. Нашите инженери се позовават на добрите DevSecOps практики и методологии, автоматизирайки deployment и release процесите.

  Следващата стъпка най-често е изграждането на нови софтуерни решения, базирани изцяло върху облачните технологии. Последващата модернизация допринася значително, като променя съществуващия софтуер и подобрява нефункционални изисквания и характеристики – скалируемост, бързо действие, надеждност, сигурност и др.

  Повечето клиенти остават в дългосрочни отношения с HeleCloud, като Cloud Operations екипът се ангажира с поддръжка на решенията и подобрения на облачната среда. Примери за това са оптимизация на процесите, автоматизации с цел минимизиране на времето за реакция при инцидент и на разходите. За основа на процеса използваме AWS Well-Architected Framework.

  Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Станислав: Екипът ни в България се състои от над 110 души, като това включва инженерните и административните екипи. В зависимост от размера на всеки проект, средата и решенията, които се имплементират, проектът може да започне с един/двама и да достигне до 5+ души. Това включва инженери и/или консултанти по софтуер или инфраструктура. 

  Tехническите ни екипи се състоят от AWS сертифицирани консултанти и инженери с разнообразен опит в сфери като DevOps, автоматизация, техническа поддръжка и разработка на софтуер.

  Какви технологии използвате за отделните проекти?
  Николай: При изграждането на инфраструктура и автоматизация използваме различни технологии и инструменти, сред които: AWS CloudFormation, HashiCorp’s Terraform, Python, Ansible, Docker, Kubernetes, Serverless и др.

  В контекста на разработване на  софтуерни продукти предпочитаме основно, но не само решения от Java екосистемата, предимно популярни такива с отворен код, които са станали стандарт в индустрията. 

  Как се промениха проектите през годините?
  Ангел: През годините наблюдаваме промяна в цялата индустрия - все повече компании вече търсят цялостна дигитализация на бизнеса си, а не само изработката на отделен продукт. 

  Нашите клиенти се нуждаят от разнообразни по същество и мащаб решения. Основната промяна идва от необходимостта да имплементираме тези решения по-бързо и по-качествено с всеки следващ проект. Така например се появи първият ни продукт наречен Landing Zone, който полага основите за пълноценно използване на най-добрите практики в облака, дефинирани от самите AWS.

  Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
  Станислав: През последната година разширихме технологичните си екипи в пъти – една от основните ни цели и за тази година. Така печелим и все повече на брой проекти, което е предизвикателство за нас, защото във възможно най-кратък срок трябва да обучим новодошлите колеги на практиките, които сме изградили. Това доведе до нуждата да създадем изцяло нов процес по onboarding, в рамките на който те да могат да тестват тези практики в безопасна среда.

  Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при проектите, по които работите?
  Николай: Горди сме да бъдем отличени като AWS Premier Consulting Partner, което е най-високото ниво в партньорската им мрежа. Получихме това признание през 2020 година вследствие на усилена работа по всички проекти и високо ниво на обслужване на всички наши клиенти.

  През 2021 се превърнахме и в AWS Managed Service Provider (MSP) Partner. С това доказваме, че HeleCloud може да управлява и поддържа инфраструктурата на клиенти, използвайки най-модерните и актуални технологии и методологии на работа, докато работим върху AWS.

  Тези признания са много важни за нас, защото разграничават HeleCloud с експертизата и успеха, когато помагаме на нашите клиенти с дизайн и архитектура, имплементация, миграция или поддръжка на техните системи и приложения върху AWS платформата.

  Какво предстои в HeleCloud?
  Илко: В последното тримесечие на 2021 HeleCloud стана част от швейцарската SoftwareONE Holding AG. Чрез придобиването HeleCloud, която е консултант в областта на облачните услуги и е най-големият независим партньор на Amazon Web Services (AWS) в регион ЕМЕА, ще продължи да развива софийския си инженерен офис като един от водещите европейски, а впоследствие и глобален хъб за подобни решения.

  Предстои ни наемане на нови кадри в екипите в България както в техническите отдели, така и в отделите с бизнес насоченост.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на HeleCloud Bulgaria LLC в JOBS.bg тук

   ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
  ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
  ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
  ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  преди 23 часа
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата
  преди 1 ден
  JYSK открива още 2 нови магазина у нас
  От началото на 2024 до сега бяха открити обекти в Елин Пелин, Равда и Асеновград
  преди 1 ден
  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад
  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  преди 2 дни
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton