четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7430 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HeleCloud?

    За проектите, екипите и технологиите научете от Станислав Стойчев - Cloud Operations Lead, Илко Драгоев - Director of Software Engineering, Ангел Маринов - Professional Services Lead, и Николай Ангелов - Team Lead Cloud-Native Software Development
    08 февруари 2022, 10:19 a+ a- a

    От ляво надясно: Станислав Стойчев - Cloud Operations Lead, Илко Драгоев - Director of Software Engineering, Ангел Маринов - Professional Services Lead, и Николай Ангелов - Team Lead Cloud-Native Software Development

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

    HeleCloud e основана от Добромир Тодоров, Стефан Бумов и Александър Колев през 2016 г. във Великобритания. Има офиси в Лондон, Хага и София с над 120 служители и над 150 големи международни клиенти от най-различни сектори. В България е инженерният екип от близо 100 души. HeleCloud, най-общо казано, е консултант в областта на облачните услуги, като работи с Amazon Web Services (AWS), където има статут на Premier Consulting Partner – най-високото ниво на партньорската им мрежа.

    По какви проекти работи HeleCloud в България, пред Economy.bg разказват Станислав Стойчев - Cloud Operations Lead, Ангел Маринов - Professional Services Lead, Илко Драгоев - Director of Software Engineering, и Николай Ангелов - Team Lead Cloud-Native Software Development.

    Кой е основният проект или ключовите проекти, по които работят екипите в България?
    Ангел: HeleCloud има за цел да води клиентите и партньорите си по техния път към облачните технологии и да им помага в дългосрочен план с вземането на технически решения спрямо добрите практики. В тази връзка основните ни технически екипи в България Professional Services, Software Development и Cloud Operations работят по множество разнообразни проекти за изграждане на облачна инфраструктура, модернизация, BigData и Сloud-native софтуерни решения в Amazon Web Services (AWS) платформата, както и тяхната поддръжка и дългосрочни подобрения.

    Бихте ли разказали накратко за всеки от тях?
    Илко: Ключовите ни проекти обикновено започват с изграждане на базовата инфраструктура в AWS, мрежовата свързаност между облака и клиентските центрове за данни и имплементиране на правилата за сигурност в новата облачна среда. Нашите инженери се позовават на добрите DevSecOps практики и методологии, автоматизирайки deployment и release процесите.

    Следващата стъпка най-често е изграждането на нови софтуерни решения, базирани изцяло върху облачните технологии. Последващата модернизация допринася значително, като променя съществуващия софтуер и подобрява нефункционални изисквания и характеристики – скалируемост, бързо действие, надеждност, сигурност и др.

    Повечето клиенти остават в дългосрочни отношения с HeleCloud, като Cloud Operations екипът се ангажира с поддръжка на решенията и подобрения на облачната среда. Примери за това са оптимизация на процесите, автоматизации с цел минимизиране на времето за реакция при инцидент и на разходите. За основа на процеса използваме AWS Well-Architected Framework.

    Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Станислав: Екипът ни в България се състои от над 110 души, като това включва инженерните и административните екипи. В зависимост от размера на всеки проект, средата и решенията, които се имплементират, проектът може да започне с един/двама и да достигне до 5+ души. Това включва инженери и/или консултанти по софтуер или инфраструктура. 

    Tехническите ни екипи се състоят от AWS сертифицирани консултанти и инженери с разнообразен опит в сфери като DevOps, автоматизация, техническа поддръжка и разработка на софтуер.

    Какви технологии използвате за отделните проекти?
    Николай: При изграждането на инфраструктура и автоматизация използваме различни технологии и инструменти, сред които: AWS CloudFormation, HashiCorp’s Terraform, Python, Ansible, Docker, Kubernetes, Serverless и др.

    В контекста на разработване на  софтуерни продукти предпочитаме основно, но не само решения от Java екосистемата, предимно популярни такива с отворен код, които са станали стандарт в индустрията. 

    Как се промениха проектите през годините?
    Ангел: През годините наблюдаваме промяна в цялата индустрия - все повече компании вече търсят цялостна дигитализация на бизнеса си, а не само изработката на отделен продукт. 

    Нашите клиенти се нуждаят от разнообразни по същество и мащаб решения. Основната промяна идва от необходимостта да имплементираме тези решения по-бързо и по-качествено с всеки следващ проект. Така например се появи първият ни продукт наречен Landing Zone, който полага основите за пълноценно използване на най-добрите практики в облака, дефинирани от самите AWS.

    Кои са най-големите предизвикателства при този проект или при всеки от ключовите проекти, по които работите?
    Станислав: През последната година разширихме технологичните си екипи в пъти – една от основните ни цели и за тази година. Така печелим и все повече на брой проекти, което е предизвикателство за нас, защото във възможно най-кратък срок трябва да обучим новодошлите колеги на практиките, които сме изградили. Това доведе до нуждата да създадем изцяло нов процес по onboarding, в рамките на който те да могат да тестват тези практики в безопасна среда.

    Кои са най-големите постижения, които можете да отбележите при проектите, по които работите?
    Николай: Горди сме да бъдем отличени като AWS Premier Consulting Partner, което е най-високото ниво в партньорската им мрежа. Получихме това признание през 2020 година вследствие на усилена работа по всички проекти и високо ниво на обслужване на всички наши клиенти.

    През 2021 се превърнахме и в AWS Managed Service Provider (MSP) Partner. С това доказваме, че HeleCloud може да управлява и поддържа инфраструктурата на клиенти, използвайки най-модерните и актуални технологии и методологии на работа, докато работим върху AWS.

    Тези признания са много важни за нас, защото разграничават HeleCloud с експертизата и успеха, когато помагаме на нашите клиенти с дизайн и архитектура, имплементация, миграция или поддръжка на техните системи и приложения върху AWS платформата.

    Какво предстои в HeleCloud?
    Илко: В последното тримесечие на 2021 HeleCloud стана част от швейцарската SoftwareONE Holding AG. Чрез придобиването HeleCloud, която е консултант в областта на облачните услуги и е най-големият независим партньор на Amazon Web Services (AWS) в регион ЕМЕА, ще продължи да развива софийския си инженерен офис като един от водещите европейски, а впоследствие и глобален хъб за подобни решения.

    Предстои ни наемане на нови кадри в екипите в България както в техническите отдели, така и в отделите с бизнес насоченост.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на HeleCloud Bulgaria LLC в JOBS.bg тук

     ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва AtScale?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Smart IT?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Infragistics?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Appolica?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Astea Solutions?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи „Сенсата Технолоджис“?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи HPE?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Mansion?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи А1 България?

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Dreamix?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Immedis?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи SEEBURGER?
    ИТ продуктите в България: По какви продукти работи DIGITALL
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Енетпулс?
    ИТ проектите в България: Какъв продукт разработва StorPool Storage?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Блубито?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Модис?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Playtech?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Coherent Solutions?
    ИТ проектите в България: Какви продукти разработва Experian?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DHL Freight ESS?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи "Бианор Сървисиз"
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи МенторМейт?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Proxiad?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи DataArt?
    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?
    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 12 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 13 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 13 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 15 часа
    преди 18 часа