петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2898 прочитания

    От България до Испания, или какви са ползите от професионалното обучение зад граница

    За избора да учи във Валенсия разказва Пресиян Шаханов, който участва в програма по Еразъм+, организирана от неговото училище в Русе в сътрудничество с испанската организация за мобилност ESMOVIA
    08 март 2022, 11:26 a+ a- a

    Пресиян получава сертификат от ръководителя на групата си от ESMOVIA

    Възможността да пътуват и учат навсякъде в Европа, е нещо, което младите хора от всички държави членки на ЕС трябва да приемат за даденост. Въпреки това, когато Пресиян Ивайлов Шаханов пътува от дома си в Русе, Северна България, до Валенсия в Испания по време на пандемията от COVID-19 през октомври 2020 г., такова пътуване е далече от обичайното.

    Пресиян участва в програма по Еразъм+, организирана от неговото професионално училище в Русе в сътрудничество с ESMOVIA, испанска организация за мобилност, предоставяща програми за образование и обучение за участници от цяла Европа.

    „Проектът в Испания ми предложи начин да пътувам в чужбина, да изследвам начина на живот на изцяло различна страна и да придобия опит на работното място, където използвах придобити по-рано умения и се сдобих с нови“, казва Пресиян.

    Пресиян получава работа в малка фирма за поддръжка на компютри на име APP Patraix. 

    „Докато бях във фирмата, имах възможност да работя по различни технически проблеми“, казва Пресиян. „Фирмата наистина ме изненада със сърдечния екип от професионалисти. Техните напътствия ми дадоха възможност да израсна като професионалист и като личност.“

    Но Пресиян се възползва не само от професионалния опит.

    „Бях зашеметен в Испания“, казва Пресиян. „Всичко — от настаняването до културните дейности, и всичко между тях — бе добре обмислено от организацията.“

    Пресиян вече е обратно в България, 19-годишен студент в първи курс по компютърни науки във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“. Освен това той успешно си е намерил работа на непълно работно време като компютърен техник, което му помага в ученето и му дава възможност да поддържа страстта си към компютърния хардуер.

    Да честваме заедно професионалното образование и обучение

    Историята на Пресиян ще бъде отбелязана заедно с много други на тазгодишната Европейска седмица на професионалните умения (ЕСПУ), която се провежда от 16 до 20 май 2022 г. Седмицата ще открои и иновативни проекти като ESMOVIA и работата им в помощ на младите хора, като им дава възможност да пътуват в Европа, да градят приятелства и да развиват основни умения, които водят до професионални кариери чрез разширено професионално образование и обучение. 

    Темата на тазгодишното издание на ЕСПУ ще бъде ПОО и преходът към зелена икономика, която е в съответствие с визията на Европейската комисия за постигане на неутралност по отношение на климата до 2050 г.

    Развиване на социални и професионални умения

    Макар че Пресиян посещава Валенсия като част от малка група от 20 ученици, той всъщност е част от много по-голяма програма.

    Приветствента среща на българската група от студенти

    ESMOVIA е поела ангажимента да приеме 1500 стажанти във Валенсия между октомври 2020 г. и декември 2022 г.

    Като описва работата на ESMOVIA с младите хора, директорът на организацията, Мария Анхелес Руис Гамес, обяснява, че те приемат участници от 29 държави. 

    „Страните, от които приемаме най-много участници, са Италия, Полша, Франция, Румъния, България, Литва и Германия“, казва Мария. „Имаме участници и от трети страни, асоциирани с програмата Еразъм, като Турция и Сърбия.“

    Младите хора от стажантската програма обикновено престояват във Валенсия четири седмици. Със стартирането на ErasmusPro обаче все по-популярни стават по-дългите престои (от 90 до 365 дни).

    „ESMOVIA работи с приемащи фирми за натрупване на практически опит в работна среда“, казва Мария. „В края на програмата те ще придобият социални и професионални умения, които определено ще им помогнат да израснат като европейски граждани и да повишат цената на своя труд на трудовия пазар.“

    Но не всичко е усърдна работа.

    Цифрови и зелени умения

    ESMOVIA е поставила цифровите и зелените умения в центъра на своята работа.

    „Създадохме клуба на ESMOVIA, за да организираме дейности за опознаване на града, забавления и срещи с хора от други държави и култури“, казва Мария.

    Една от тези дейности е проект по роботика, при който младите хора от различни страни си сътрудничат в построяването на робот за участие в състезание със „сумо-боти“.

    Построяване на „сумо-бот“

    „Тази сесия е отворена за всички наши участници, независимо от специализацията им“, казва Мария. „По този начин учениците от маркетинговите или кулинарните специалности могат да се запознаят с елементарно програмиране и роботика по забавен начин.“

    ESMOVIA си сътрудничи и с други НПО и редовно организира доброволчески кампании за почистване на брега и прилежащите пясъчни дюни.

    Научете повече

    Работата, която ESMOVIA върши, привлича вниманието върху възможностите за пътуване, учене и работа в цяла Европа, като същевременно осигурява на младите хора професионалното образование и обучение и познанията за културата, които са им необходими, за да придобият уменията, търсени на днешния бързоразвиващ се пазар на труда. 

    Повече за това как ESMOVIA помага на младите хора в цяла Европа да пътуват и учат във Валения, Испания, може да прочетете в профила на организацията в уебсайта на Европейската комисия. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 14 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк