петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7900 прочитания

    Women in IT: Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria

    Едно от най-важните решения, които взех преди повече от 10 години, бе да сменя сектора на дейност към ИТ сферата, убедена е Наталия
    30 май 2022, 11:13 a+ a- a

    Снимка: Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech Bulgaria.

    Наталия, разкажете ни за Вашето образование.
    Думата образование винаги предизвиква вълнение в душата ми. По образование съм икономист и педагог, но още от училищните си години съм ученолюбива и до ден днешен чета книги, записвам курсове и се сертифицирам както за придобиване на нови, така и за усъвършенстване на настоящите познания, за да подобря не само професионалния, но и личния си живот.
    Целта, която съм поставила пред себе си, е да бъда добър ментор и един ден с помощта на други професионалисти да учредим университет, който да е достъпен за всеки, който има желание да се учи и развива без значение от финансовото му състояние.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    На първо място, това за мен беше нова и предизвикателна сфера на дейност. Имах малко до почти никакви познания, когато започнах. Тъкмо бях завършила два курса, свързани с web design и sql, и една от компаниите, свързани с разработката на банков софтуер, ми предостави възможност да започна работа при тях като бизнес анализатор.
    Интересно е, че преди да кандидатствам в същата, двама от бившите ми френски работодатели горещо препоръчваха компанията заради фирмената култура и установени процеси на всяко ниво и отдел. Единият от тях дори бе пропуснал възможността да остане с тях и днес да бъде милионер, заради продукта, който първоначално е разработил, и сега, в днешни дни, много банки по цял свят ползват. Интересен факт, който не мога да забравя. Едно от най-важните решения, които взех преди повече от 10 години бе да сменя сектора на дейност и вярвам, че до края на живота си ще съм благодарна, че поех кариерния си път към ИТ сферата.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми месторабота беше в „Шел България“. Тъкмо бях завършила средното си образование, бях приета в университета и бях твърдо решена, че сама е необходимо да заплащам оттук насетне всички разходи, които имам. Започнах работа на бензиноколонка, след което бях повишена няколко пъти, докато достигнах ръководна длъжност и имах екип от повече от 10 души, които работеха на смени. Постигнах големи успехи, докато работех за тях. Спечелих второ място в националното състезание за ментор и докато работех за тях, обучих персонала на две от бензиностанциите им. Никога няма да забравя, както мениджърите, така и колегите си от тази компания, като част от тях продължават да са в приятелското ми обкръжение. Там научих и значението на израза „Клиентът винаги е прав“. Преките ми ръководители подпомогнаха моето кариерно и личностно израстване, споделяйки своят опит и поддържайки международните стандарти, установени в компанията при обслужването на клиенти. Думата „Благодаря“ също започна да има все по-голямо значение при работата ми с клиенти, а и за цялостното ми удовлетворение в живота.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Винаги съм намирала работа през добре познатата платформа jobs.bg. Такъв беше и случаят преди повече от 10 години при взетото от мен решение да се насоча към ИТ сектора. Помня как кандидатствах и как с нетърпение очаквах да бъда поканена на интервю. Не мога да забравя и един от въпросите на интервюто: “Къде виждате себе си в компанията след 5 години?” Никога не съм харесвала този въпрос и тогава ми изглеждаше доста неуместен, тъй като аз едва прохождах в ИТ сферата и още не разбирах напълно новата позиция, за която кандидатствам, затова и моят отговор бе: “В ролята на изпълнителния директор на компанията”. Посмяхме се на моя остроумен отговор, но аз вътрешно си мислех, че всичко е възможно с правилното планиране и усилия. Така започна моята кариера като бизнес анализатор. Във въпросната компания освен ежедневните задължения, свързани с моята конкретна длъжност, имах възможността да участвам в различни комитети (работни групи) за организирането и участието на социални и екосъбития, както и помощ в организацията на тийм билдинги за екипите. След всяко събитие в нашия вътрешен уебсайт на компанията често аз пишех статии за поредното успешно социално събитие, в което сме взели участие и добавях и снимки от него, на които цялата компания се радваше и гордееше с това, че работата не е достатъчна, за да чувстваш удовлетворение, необходимо е да допринасяш безвъзмездно за обществото. Тази компания има добра социална политика както за служителите си, така и за външните напълно непознати хора, на които е помагала и помага. Освен това чрез същата на всеки 6 месеца участвах в допълнителни курсове, покрити като разход от компанията, за подобряване на меките ми умения (комуникация, активно слушане, организационни умения и др.). Давам този пример, защото повечето ИТ компании имат същата политика за всеки един служител. Това е и причината вече повече от 10 години да развивам кариерата си в този сектор.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
    Сега в CoreTech Bulgaria изпълнявам длъжността „програмен директор“. Отговарям за продукта, който компанията разработва и давам регулярно прозрачност на мениджмънта и бизнес партньорите ни за прогреса, който постигаме.
    Работя в компанията вече две години и за този период бях повишена в длъжност и отговорностите ми нараснаха заедно с екипа, за който отговарям. Радвам се, че съм част от Кортек семейството, което не спира да се разраства дори и в този момент не само на територията на страната ни, но и в другите страни.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Удоволствието да общувам с хора от различни краища на света и предизвикателството да уеднаквим разбиранията си по конкретна задача или проект, вземайки предвид и уважавайки културните различия, които всеки от нас има.
    Динамиката, с която се случва работата и гъвкавостта, която имаме в ИТ сектора, ползвайки различни методологии и практики, подпомага както професионалното, така и личностното ми развитие. В ИТ сектора спрямо останалите сфери на дейност се обръща голямо внимание както на физическото здраве на човек (чести профилактични прегледи, преференциални прегледи при специалисти, покритие за зъбно лечение, мултиспорт карта), така и за духовното (участие на компанията и нейните служители в социални събития като засаждане на дръвчета, почистване на замърсен участък сред природата) и материалното (допълнителни езикови курсове, тясно специализирани обучения, участие в конференции и други значими събития).

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    Моят ментор се казва Клинт Билингс и е един от първите ми мениджъри по управление на проекти. Това е човекът, който умее да мотивира всеки с желание да завърши задачите, планирани в неговите планове. Неговите организационни умения и емоционална интелигентност го правят един от най-успешните програмни директори в Южна Африка.
    Освен в сферата на управлението на проекти, аз се уча и от един от бившите ми технически директори Асаф Дорон, с когото имах честта да работя в две различни компании. През цялата ми професионална кариера идентифицирам ментори както в мениджърите, така и в колегите, с които съм работила или работя. От всеки човек може да научим нещо, дори от любимата ми хигиенистка в настоящата компания Мими, която е невероятен човек!
    Освен хората от професионалната ми мрежа, имах възможността да се обучавам покрай допълнителни конференции, маратони, благотворителни инициативи със следните хора, които следя като дейност и постигнати резултати, които ме мотивират да вярвам, че всичко е постижимо. Хората, които визирам са следните:
    - Ариф Джубаев – собственик на онлайн списание Дейли Позитив и преподавател в Техническия университет в Мелбърн, Австралия;
    - Юли Тонкин – писател, инвеститор, мотиватор;
    - Мартин Попов – собственик на дигитална компания и ментор в сферата на меките умения;
    - Пламен Петров – писател с бестселъра за лидери „Студен душ за мениджъри“ и собственик на компания за фирмени обучения за меки умения;
    - Стойне Василев – писател на бест селъра за финансова грамотност „Умни Пари“, независим финансов консултант, чиято мисия в живота с неговата половинка е да ограмотят финансово все повече българи, за да постигне страната ни по-добра икономическа стабилност.
    Списъкът е дълъг, но хората, които са мои приятели за цели и общувам с тях на седмична база, също са мои идоли и съм благодарна, че работим заедно в постигане не само на целите, но и на мечтите си!

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Когато навлизах в ИТ сектора, беше осезателно, че броят мъже спрямо жени преобладава. Благодарение на безплатните курсове, които много компании предлагат, все повече хора имат достъп до тях и през годините жените в ИТ сектора се увеличиха. Видимо все още в повечето компании мъжете са мнозинство, но постепенно вървим в посока на уравняване. Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже.

    Вие как се чувствате сред колегите си?
    Докато работех като инженер по качеството, аз самата имах предразсъдъци, че само жените могат да бъдат добри в тази позиция. С времето при работата ми с мъже на същата позиция преборих собственото си грешно виждане. Вярвам, че същото се отнася и до въпроса, че ИТ секторът е само за мъже. Място в една ИТ компания имат всички без значение от пола. Важно е да се полагат усилия да се подобряваме всеки ден като професионалисти и личности!

    Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Това, че жените в ИТ сектора нямат равен шанс да бъдат повишени в ръководни позиции. България е страната на трето място в Европа за последната година с най-много жени на ръководни позиции и част от тази позитивна статистика обхваща ИТ сектора.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    През свободното си време обичам да пътувам в страната и чужбина заедно със семейството ми. Основните ми интереси са свързани с образованието, науката, технологии, инвестиции и личностно развитие.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Бих им казала, че всеки ден от живота ми преминава в благодарност, че съм се вслушала в съветите на бившите ми ръководители и колеги да избера да развивам своята кариера в ИТ сектора. Това е едно от най-добрите решения в живота ми! В тази сфера имаш свобода на действие, безкрайни възможности да се развиваш професионално и личностно, докато се състезаваш не с друг, а със самия себе си да бъдеш по-добър професионалист и човек всеки ден!

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на CoreTech Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT
     
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 8 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 9 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 11 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 13 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк