петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8141 прочитания

    Women in IT: Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport

    Стимул ми даде мой приятел и колега от университета, който вярваше в моя потенциал. Много е хубаво да има кой да ти вдъхне кураж и да ти каже: „Ти можеш!“, споделя Дана
    13 юни 2022, 17:21 a+ a- a

    Снимка: Дана Несторова-Петрова – Scrum Master, Delasport

    В рубриката Women in IT разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се Дана Несторова-Петрова – Scrum Master в Delasport.

    Дана, разкажете ни за Вашето образование.
    Вярвам, че човек трябва да избира образованието си според това, което харесва, а не според модата в професиите. Аз имам силно логическо мислене и винаги съм обичала математиката. Тази ми любов ме отведе в СМГ, после в Английската гимназия, където освен засиленото изучаване на чужд език имаше и сериозна подготовка по математика. В университета отново заложих на интересите си и избрах специалността „Математика и информатика“.

    Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор, и ако може да ни разкажете с какви аргументи Ви спечели?
    Донякъде беше логично продължение на образованието ми, но стимул ми даде мой приятел и колега от университета, който вярваше в моя потенциал. След като завършихме, той участваше в основаването на една страхотна IT академия, в която записах курс за допълнителна квалификация като QA, и така започна всичко. Много е хубаво да има кой да ти вдъхне кураж и да ти каже: „Ти можеш!“.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Първата ми работа беше като преподавател в школа по компютърна грамотност. Водех вечерни класове за Word, Excel, PowerPoint, Photoshop и CorelDraw, а през деня ходех на лекции и упражнения в университета. Чувствах се пораснала и независима. Открих, че съм добра в предаването на информация и лесно адаптирам общуването спрямо ситуацията и поведението на хората.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    Както споменах по-горе, всичко започна след като завърших курс за софтуерно тестване и кандидатствах за първата си работа като QA. Взеха ме на второто място, на което се явих на интервю, и ми предложиха по-високо възнаграждение от поисканото. Бях изненадана, много горда и ентусиазирана. Попаднах в хубава международна компания, в чудесен малък екип и интересна сфера на работа. За съжаление, продуктът, който разработвахме, беше на много ранен етап в развитието си и всичко се случваше много бавно. А аз бях жадна да работя и да се уча. Исках да видя как се работи в голяма компания, с установени процеси и да черпя опит от най-добрите. Това ме накара да потърся друга възможност и така попаднах в Delasport, където съм и до днес.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви?
    В Delasport започнах като QA, после станах QA Team Lead, a в момента работя като Scrum Master. Позицията е сравнително нова и рядко е позната на хора извън IT и технологичните компании. Scrum всъщност се нарича методологията за управление на проекти, която Scrum мастърът трябва да познава и да прилага в работата си. Основните ми задължения са свързани с организацията на работата и срещите в екипа, улесняване на процесите и комуникацията, премахване на препятствия по пътя на екипа към постигане на целите му. Освен това обучавам екипите в разбирането и прилагането на Scrum, като целта е те да станат самоорганизирани, мотивирани и фокусирани върху целта си.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Най-много ми харесва, че работата е динамична и креативна. Нуждата от постоянна смяна на фокуса върху проблеми и задачи от различно естество е предизвикателство, а какво по-мотивиращо от едно хубаво предизвикателство. В едни екипи един подход работи добре, в други – не и трябва да съм гъвкава и адаптивна, трябва да умея да се сработвам с всякакви хора и да умея да накарам различни хора да се сработят като екип. Удовлетворението идва с положителната промяна и с успехите на екипа.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
    Възхищавам се на всички хора около мен, които виждам как израстват в кариерата, развиват уменията си, не се страхуват от предизвикателства и намират решения в привидно невъзможни ситуации. Имам късмета да работя с много такива хора ежедневно. Наблюдавам и анализирам точно кои техни качества и умения ги правят успешни и се старая да прилагам видяното в своята работа.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Не мисля, че може да говорим за чисто женски предизвикателства. Трудностите при нас важат и за мъжете и за жените и се изразяват главно в нуждата да не изоставаш от новостите в бранша, а повярвайте ми, новости има ежедневно. Оставиш ли се на инерцията, губиш позиции. От друга страна тази нужда от постоянно самоусъвършенстване прави балансирането между професионален и личен живот доста предизвикателно. За много хора е трудно да се откъснат от работата, особено сега когато голяма част от тях работят от вкъщи.

    Вие как се чувствате сред колегите си?
    Никога не съм се чувствала не на място, макар и колегите ми в по-голямата си част да са мъже. Надявам се времената, в които делим професиите и задълженията на мъжки и женски да са зад нас и всеки да е свободен да гради кариера там, където е най-добър. Жените, с които работя ежедневно в Delasport са прекрасни професионалисти и дори мога да твърдя, че екипите, в които има и мъже и жени са по-хармонични, по-лесни за работа на организационно ниво и комуникацията в тях е по-успешна.

    Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
    Избирам да не чувам никакви клишета. На моето работно място всеки доказва себе си с качествата си и резултатите, които показва, без значение от пол, възраст, религия и т.н. Клишетата съществуват, защото някой говори за тях и им дава живот. Дори няма нужда да ги опровергаваме, а само тотално да ги игнорираме.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Голямо предизвикателство е да се изключиш след края на работния ден или по-точно да превключиш на неработна вълна. Имам 2 прекрасни дъщери и разбира се, най-много обичам да прекарвам време с тях и съпруга ми. Вечер играем игри, ходим на разходки, приготвяме си вечеря или барбекю на двора, ядем сладолед. Стараем се да почиваме качествено на диви места без много хора, само с подбрана компания от близки приятели. Красотата ми носи спокойствие, хармония и баланс и я търся във всяко нещо, което правя. Увличам се по фотографията, готвенето, приготвянето на торти за семейните ни празници. Отскоро се запалих и по градинарството и се опитвам да се грижа за малка градинка с цветя.

    Ако можете да се обърнете към момичетата, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    Момичета, не позволявайте на никого да ви казва, че не можете нещо. Вгледайте се в себе си, в интересите и силните си качества и намерете това, което ви харесва да правите, което ви мотивира и ви носи удовлетворение. Успешна кариера се гради лесно, ако обичаш и си отдаден на това, което работиш. А ако това нещо се окаже в IT сферата, чудесно. Там възможностите за развитие са необятни, разнообразието е огромно и работата със страхотни и интересни хора е гарантирана. 

    Какви продукти разработва Delasport вижте тук

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на БУЛАНЕТ ЕООД в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА WOMEN IN IT

    Светлана Костова – старши дизайнер в Zariba Games
    Валентина Михайлова - Junior Frontend Developer, Блубито
    Елена Коева, .NET Developer в Sprintax, част от групата на CluneTech
    Бианка Иванова, Design Team Lead в Appolica

    Наталия Стоянова-Перон – Head of Program and Product Management в CoreTech BulgariaТеменужка Златева, Engineering Manager в Paysafe
    Величка Жежева - Директор „Софтуерно тестване“ в Resolute Software
    Милена Митова, Директор „Бизнес развитие“ в KPMG IT Service
    Искра Маринова, Full-stack Javascript Инженер в Delta Source
    Мелани Кунчева, Agile team lead, Coretech Bulgaria
    Ирена Петрова, Software Development and Integration Manager, Smart IT
    Христина Йонова, Технологичен Мениджър в Scalefocus
    Деница Кулезич, R&D Manager във VMware Carbon Black
    Соня Бибиликова, Cloud Service Manager в HeleCloud
    Мария Иванова, BI ETL Team Leader в R&D отдела на Mansion
    Мирена Димитрова, JavaScript Developer, Godel Technologies
    Александра Стоянова, UI/UX Designer в Devision
    Ваня Михова, Android Developer в Модис България
    Александрина Яворова, Ръководител Екип, HPE Networking Aruba
    Стефка Личкова, Test Automation Engineer в AtScale
    Елена Диамандиева, Ръководител, Център за киберсигурност, Atos
    Калина Николова, Software Engineer, ITIDO
    Добринка Йорданова, Старши Инженер „Техническа поддръжка“, Progress
    Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS
    Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк