четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2449 прочитания

    Мaxo ще разшири портфолиото си през 2023

    За обратния лизинг на автомобил и плановете за развитие на компанията разговаряме със Славян Ценов – Изпълнителен Директор на Максо България
    04 май 2023, 12:12 a+ a- a

    Славян Ценов – Изпълнителен Директор на Мaxo България. Снимка: Economy.bg

    Лизинговата компания Maxo, част от групата на Credissimo, обяви, че през тази година планира да разшири портфолиото си от услуги. Към момента компанията е фокусирана върху финансов и обратен лизинг на автомобили. Повече за спецификите на предлаганите услуги, как се развиват в страната и бъдещите планове на компанията разказва Славян Ценов – Изпълнителен Директор на Мaxo България.

    Г-н Ценов, разкажете ни как стартира Maxo, с какво се занимава и каква е равносметката от 5 години на пазара?
    Мaxo стартира дейност през 2018 г. с налагането на продукт, който тогава бе сложен за разбиране от българите – обратен лизинг. Можем смело да заявим, че 5 години по-късно Махо успя да наложи тази услуга у нас. Вече е добре позната благодарение на усърдната работа на екипа ни именно в тази посока. Още в първите месеци успяхме с бързи темпове да се разраснем и да увеличим пазарния си дял. През 2021 г. и 2022 г. допълнихме портфолиото си от услуги, а през настоящата 2023 г. ни предстоят още много интересни събития. 

    Каква е разликата между кредит и лизинг? Какви са предимствата и недостатъците на едната и другата форма на финансиране?
    Основното предимство на лизинга е, че при него автомобилът служи като обезпечение по финансирането и по този начин клиентът получава много по-добри финансови условия спрямо кредита. Друго удобство е, че всички разходи (данъци, застраховки) на колата минават през лизинговата компания, като така клиентът е изцяло освободен от каквито и да е ангажименти в административната част. Лизингодателят проверява доставчика на автомобила, цялата документация и организира покупко-продажбата и регистрацията в КАТ. Докато при кредита се отпуска една сума и клиентът трябва сам да администрира всичко по закупуването на автомобила, регистрацията и всички съпътстващи разходи.

    А каква е разликата между лизинг и обратен лизинг?
    Конвенционалният лизинг е чист финансов такъв, чрез който лизинговата компания финансира клиента за покупка на автомобил. При сключване на договор клиентът заплаща първоначална вноска, като това се счита за неговото самоучастие. Обратният лизинг е услуга, с която чрез личния си или фирмен автомобил може да получиш финансиране.  

    Съществената разлика между двете е, че при финансов лизинг клиентът получава финансиране, защото няма автомобил и иска да си вземе нов. Докато при обратния лизинг клиентът разполага с автомобил, но има нужда от финансови средства и колата се явява негов гарант. 

    За кого е подходящ обратният лизинг на автомобил?
    Обратният лизинг е подходящ както за физически, така и за юридически лица. На този етап, единствено Махо е изградил тази ниша толкова добре, че и двете услуги да се развиват прогресивно и да носят дивиденти. 

    Изненадващо или не, този тип лизинг е полезен и важен и за юридическите лица. 

    Процедурата по кандидатстване е изключително улеснена и лека за потребителя. След като клиентът бъде одобрен, собствеността на актива се прехвърля към лизинговата компания, като клиентът продължава да управлява автомобила си и успоредно с това изплаща лизинга по погасителен план. В края на лизинговия период активът се прехвърля отново на клиента.

    Какъв е процесът на кандидатстване?
    Още при създаването на Махо основната цел, която искахме да постигнем, е процесът да не затруднява клиентите ни. Това е и есенцията, която стои зад името Махо. 

    Стремежите ни са прости: всеки да може да пусне заявката си за лизинг в рамките на минути. И да бъде максимално бързо разгледан и одобрен.

    Как верифицирате, че човек е този, за когото се представя, когато кандидатства за лизинг онлайн?
    След като потребителят пусне своята заявка, наш служител се свързва с него, като в течение на разговора имаме похвати, с които да идентифицираме дали заявителят е същият човек. По този начин установяваме дали има вероятност за някакъв вид измама. 

    Какъв е профилът на Вашите клиенти?
    Клиентите ни са свободомислещи, финансово грамотни и не се страхуват да използват онлайн услуги, което кореспондира с мисията ни – да сме почти изцяло онлайн, да обслужваме максимално бързо клиентите си, да сме техни приятели в целия лизингов процес. 

    През годините това е работило за развитието ни, защото тези хора остават лоялни към нас и се връщат отново, когато имат нужда от сигурен партньор при финансиране на автомобил или при обратен лизинг. 

    Какво се случва със собствеността на автомобила след одобрение?
    И при двата вида лизинг след одобрение собствеността на автомобила се прехвърля на лизинговата компания. В края на договора собствеността се прехвърля на клиента. През това време клиентът свободно ползва автомобила си чрез предоставено пълномощно за управление.

    Освен на автомобил  какви други типове лизинг и обратен лизинг има и планирате ли разширяване на портфолиото си от услуги?
    Махо е лизингова компания с фокус единствено върху автомобилите. През 2023 г. планираме да разширим портфолиото си с още една услуга, която в момента е на финалната права и съвсем скоро ще бъде реализирана и обявена.  

    Финтех индустрията се развива много динамично – има нови компании, продуктите стават все по-разнообразни, но и глобални. Вие как оценявате сектора и новите компании, които навлизат на пазара?
    Като част от голяма Финтех група имаме огромния потенциал да черпим ресурс и вдъхновение от първа ръка, заради което Махо се развива толкова бързо и успява да обслужва клиентите си изключително бързо, качествено и детайлно.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на Максо България АД в Jobs.bg

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 11 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 11 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 12 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 13 часа
    преди 16 часа