петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4929 прочитания

    IT Jobs in BG: Какво е да работиш като BIM архитект в Next IT Services?

    За професията, възможностите и предизвикателствата разказва Невяна Томева
    23 май 2023, 09:52 a+ a- a

    Снимка: Личен архив

    Невяна Томева е BIM (Building Information Modelling) архитект в Next IT Services – софтуерна компания, която предлага висококачествени BIM решения за производители на строителни материали, архитекти и проектанти. Невяна е завършила висшето си образование в България, но е учила и в Германия. Нейният професионален път като архитект започва в едно от най-големите архитектурни студиа в Щутгард. Завръщайки се в България, Невяна се ориентира към професията BIM архитект, която все още не е толкова разпространена у нас. 

    Пред Economy.bg Невяна разказва повече за работата си и възможностите за развитие в компанията. Какви умения и качества са необходими, как поддържа квалификацията си и кои са най-големите заблуди за тази професия?

    Какво образование имате?
    Езиците отварят врати. Имах шанса да се убедя лично в това. Завърших Езикова гимназия в Ловеч, а владеенето на немски език беляза голяма част от професионалния ми път. Висшето си образование като архитект получих в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, като последната си година учих в Германия. 3D артист станах впоследствие, след като се завърнах в България. Опитът ми в различните държави ми показа, че пред себе си винаги имаме изключително много възможности и винаги има какво да научиш. Не мога да кажа, че единият метод на обучение е по-добър от другия – допълват се и човек има какво да получи от всеки от тях.

    Как стартира Вашата кариера?
    В продължение на 3 месеца рязах стиропор в Германия. И мога да се похваля, че доста ошлайфах рязаненето с гореща жичка. Това беше началото на стажа ми в немската фирма Behnisch Architekten. Обучавах се в отдела, който се занимава с изготвянето на конкурсни проекти. Първият, по който работих, беше за ADIDAS ARENA – седалището на компанията в Германия. Правих макети с лазер. Работата беше доста забавна, като игра за деца. Впоследствие ми възложиха да чертая, след това дигитални 3D модели, архитектурни визуализации, пиктограми, оформяне на конкурсни табла. Малко по малко ми беше възлагана все по-голяма отговорност. Така за 6 месеца от стажанта със стиропора се превърнах в практикуващ архитект в Behnisch Architekten. Гласуваха ми доверие. Тъй като компанията е една от най-престижните на немския пазар, мога да призная, че началото на кариерата ми стартира ударно.
    Германия ми даде значителен тласък и безценен опит. Имах възможността да се уча от специалисти на световно ниво, докоснах се до друг мащаб в архитектурата, много високо ниво на качество – там всичко се изпипва до последния детайл.

    Кога и как започнахте работа при настоящия си работодател? 
    Започнах работа като BIM архитект в Next IT Services през 2022 година. Професията е изключително динамична и предизвикателна, защото изисква както умения за работа с BIM софтуер за проектиране, планиране и управление на строителството на сгради и други съоръжения, така и опит с 3D модели и инструменти за анализ на данни. Това, което ме привлече да започна работа в компанията, е възможността да практикувам позицията на BIM архитект от България и същевременно да черпя опит от професионалисти в Австрия и Германия, тъй като Next IT Services e част от международна организация с богат опит в сферата на архитектурата. 

    Какви са основните Ви отговорности на тази позиция? 
    Настоящият ми работодател е компания, която прави дигитални продукти, използващи се в архитектурата. Освен познанията си като архитект мога да използвам и уменията си като 3D артист. Уча и нови неща – SCRUM методология, Unity Engine, работа с Jira, Confluence и Miro Visual Collaboration Platform например. Важна част от работата ми е визуалното представяне на продуктите на компанията, което е съществено за продажбите и маркетинга. Създавам също така архитектурно съдържание към плъгините, които разработваме. Моя задача е и да измисля как точно да подходим към конкретните проблеми. Занимавам се и с оптимизацията на 3D модели. 

    По какви проекти работите и с кои колеги (отдели) комуникирате най-често?
    Трудно мога да разкажа за всички проекти, затова ще спомена някои от по-интересните. През ноември миналата година например участвахме в изложението Designing the Future в Берлин. За събитието създадохме виртуален свят, в който известни компании разполагат с изложбени щандове. Те са интерактивни и всеки желаещ може да взаимодейства с тях. Това определено е един от най-иновативните проекти, за чиято реализация съм допринесла.
    В момента участвам и в разработването на конфигуратори за лесно модулно проектиране. Интересното при тези проекти е, че работим с модулни конструктивни каталози на различни производители, чиито продукти носят своите спецификации и могат да се експортват към BIM софтуер за финална разработка. Потребителите ни имат възможност да конфигурират цели сгради и офис помещения, както и да ги обзавеждат.
    Работата ми освен с архитектурния отдел е свързана често и с Unity и QA отделите. Мултидисциплинарността е най-ценното нещо. В компанията работят хора с различни умения, образование, опит и професионални сфери. Ако ние служителите не притежавахме толкова разнообразен мироглед, нямаше да създаваме толкова иновативни и сложни продукти. 

    Как типично протича един работен ден?
    Дните са различни. Избягвам да влизам в коловоз на сиво еднообразие. Творчеството предполага свобода. Компанията, за която работя в момента, ми го дава. Не може да кажеш: „Бъди креативен!“ от 9 до 18 часа, и то все затворен между 4-те бели стени на офиса. Възможностите да работиш от различни места, сам да менажираш времето си и гъвкавото работно време дават спокойствие и допринасят за раждането на нови идеи. Next IT Services предлага тези условия и затова постигаме толкова качествени резултати.

    Какви умения и качества са необходими за тази професия?
    Бих казала, че основните качества, без които не можеш да работиш в тази сфера, са фантазия и креативност. Задължително е да притежаваш организираност, хъс за постоянно подобряване на качеството и желание за оптимизиране на процесите и продуктите. Смятам за мое лично предимство логичното, прагматично мислене и стремежът към оригиналност – out of the box, както се казва на английски език. Ключово е човек да умее да погледне проблемите от друг, нов ъгъл. Техническите умения, разбира се, не са за подминаване – знанията в сферата на архитектурата, 3D умения, както и усета за дизайн, композиция, светлина, добри цветови комбинации. Качественият продукт изисква работа в екип, няма как да създаваш по метода 1 man show.

    Как поддържате знанията и квалификацията си?
    В нашия бизнес е много важно непрекъснато да се усъвършенстваш. Старая се поне 4 – 5 дни седмично да уча по нещо ново, макар и малко. Гледам обучителни видеа в мрежата, следя вдъхновяващи референции от киното, музиката, природата и разбира се, от конкуренцията. Компанията, в която работя, също предлага обучения и курсове за екипите. 

    Какви са възможностите за развитие?
    Стига човек да има желание, възможностите за развитие са неизчерпаеми. В бъдеще мога да израствам в сферата на архитектурата, в индустрията с игри и визуализации, в програмирането или дизайна. Един живот надали ще ми бъде достатъчен : )

    Какви са хобитата Ви и какво обичате да правите след края на работния ден? 
    Определям се като любител на музиката и танците. Практикувам редовно няколко стила танци. По този начин най-добре разпускам. Когато освободя главата си от всичко, което е създало напрежение в ежедневието, се зареждам с креативност и добро настроение.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на NEXT IT SERVICES в JOBS.bg

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА JOBS IN BG:

    JOBS in BG: Какво е да работиш като Мениджър Внедряване на Нови Продукти в BTL Industries? 
    Какво е да работиш като Junior SAP Consultant в Атос България Компетънси Център?
    Какво е да работиш като Ръководител на екип управление на проекти в Ленгуидж Беър?
    Какво е да работиш като мениджър финанси в Hitachi Solutions Bulgaria
    Какво е да работиш като Управляващ ERP консултант в Balkan Services?
    Какво е да работиш като Маркетинг Експерт в Resolute Software?
    Какво е да работиш като Ръководител отдел застрахователни щети в Аксенчър България?
    Какво е да работиш като Специалист Производствено Планиране в Леони България?
    Какво е да работиш като Ръководител Отдел Обслужване на Клиенти в myPOS?
    Какво е да работиш като AML/KYC Manager в TransferMate?
    Какво е да работиш като Старши Консултант по недвижими имоти в АДРЕС?
    Какво е да работиш като шоколатиер в Chicolatti?
    Какво е да работиш като Head Of Customer Service Dept в Скайнет, част от Ойрошпед?
    Какво е да работиш като Специалист Дигитален Маркетинг в Радина Груп?
    Какво е да работиш като Енергиен Диспечер в EVN България?
    Какво е да работиш като Експерт по Анализи и Търговия с Електрическа Енергия в EVN?
    Какво е да работиш като Product Operations Manager в Advent Group?
    Какво е да работиш като финансов директор на „Девин“
    Какво е да работиш като Learning Specialist в Sitel
    Какво е да работиш като мениджър проекти в Шенкер?

    Какво е да работиш като начален учител в Прогресивно училище?

    Какво е да работиш като специалист „Подбор“ в Easy Consult?
    Какво е да работиш като управител на филиал в Kaufland България?
    Какво е да работиш като директор B2B партньорства в Rakuten Viber?
    Какво е да работиш като специалист клиентски запитвания в Regiocom?

    Какво е да работиш като главен бижутер-консултант в „Токаш”?
    Какво е да работиш като инженер в „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън”
    Какво е да работиш като ръководител сектор в Kaufland България?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на StorPool?
    Какво е да работиш като хардуерен инженер във Visteon?
    Какво е да работиш като индустриален инженер в „Буллтек“?
    Какво е да работиш като спедитор в „Гопет Транс“?
    Какво е да работиш като учител по спорт в Прогресивно училище?
    Какво е да работиш като 3D проектант на бижута в „Токаш“?
    Какво е да работиш като Project Operations Manager в Advent Group? 
    Какво е да работиш като мениджър по качеството в „Буллтек“? 
    Какво е да работиш като учител по английски език в Прогресивно училище?  
    Какво е да работиш като специалист „Развитие на търговски обекти“ във „Филип Морис“?
    Какво е да работиш като учител по изобразително изкуство в Прогресивно училище?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър във „Филип Морис“?
    Какво е да работиш като специалист „Логистика“ в Kaufland България?
    Какво е да работиш като консултант „Управление на риска“ в „Телелинк Бизнес Сървисис“?
    Какво е да работиш като тест инженер в Melexis?
    Какво е да работиш като продуктов мениджър в ТЕСИ?
    Какво е да работиш като дрогерист в dm България?
    Какво е да работиш като продуктов мениджър в aiko?
    Какво е да работиш като главен инженер в „Планекс”?
    Какво е да работиш като супервайзър „Продажби“ в „Монделийз България“?
    Какво е да работиш като Quotations Engineer в Lufthansa Technik Sofia?
    Какво е да работиш като координатор в Lufthansa Technik Sofia?
    Какво е да работиш като глобален мениджър „Обучения“ в Bayer?
    Какво е да работиш като маркетинг мениджър на Roo Brands?
    Какво е да работиш като брокер на бизнес имоти в MBL|CBRE?
    Какво е да работиш като лидер на екип във Visteon?
    Какво е да работиш като ръководител на полети в ДП РВД?
    Какво е да работиш като данъчен консултант в EY?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 38 минути
    Бош Автомобилно оборудване открива център за обучения с ПГТЕ „Хенри Форд"
    Центърът има за цел да подготви специалисти в областта на поддръжката и ремонта на леки и тежкотоварни автомобили
    преди 2 часа
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 2 часа
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 3 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 3 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla