понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6568 прочитания

  Тим Фу: Най-ценни за дизайнерите ще останат креативността и адаптивността

  Вижте как архитектурният дизайнер използва изкуствен интелект в работата си
  31 януари 2024, 12:18 a+ a- a

  „В сферата на архитектурния дизайн изкуственият интелект, независимо колко напреднал, няма да направи човешкия принос излишен“, това прогнозира Тим Фу пред екипа на Economy.bg. Той е един от известните привърженици на използването на изкуствен интелект в сферата на архитектурния дизайн.

  Тим Фу, Извита къща

  През 2018 завършва магистърската си степен в Architectural Association School of Architecture с почести. Професионалният му път минава през Atkins, Bjarke Ingels Group и го отвежда в Zaha Hadid през 2021г. През 2023 Тим Фу основава студио под своето име. То се занимава с устройствено планиране, архитектурни проекти, проектиране на мебели и продуктов дизайн.

  „През юли 2022, след пускането на Midjourney V3, забелязах множество дизайни, генерирани от изкуствен интелект в социалните медии. Много от тях бяха обозначени като проектирани от Zaha Hadid. Работейки в студиото към онзи момент, имах добър поглед върху практиката ни. Стана ми интересно как аз можех да използвам новите технологии, за да създам уникални проекти в стила на студиото“, споделя той.  

  Освен Midjourney дизайнерите в студиото използват и LookX. С тази програма те могат да превърнат дори намачкан лист хартия в концепция за сграда.

  „Изкуственият интелект може да се използва като инструмент за подпомагане на дизайна, независимо от мащаба - от цялостно планиране на град до интериора вкъщи. Ключът е да не мислите за тези технологии като за автономни лица, вземащи решения, а като за инструменти за продуктивност, които помагат на дизайнера, който трябва да отговаря за цялостния процес. Ще имаме нужда от човешки принос, без значение колко технологии с изкуствен интелект се използват“, посочва Фу.   

  Тим Фу, Къща сред скалите

  По неговите думи изкуственият интелект е мощен инструмент, който подпомага професионалистите при разработването на концепции – както за визуализация на съществуващи идеи, така и за генерирането на нови.  Към момента най-масово приложение намират моделите изкуствен интелект, които могат да генерират изображение по описание. На хоризонта се задава и изкуствен интелект, обучен с 3D модели. Това ще даде възможност за мигновено превръщане на  2D изображение в 3D модел. В бъдеще се очаква да се появят и модели, които успешно да свържат дизайн с конструкция.

  Засега постигането на баланс между прецизност и творчество е най-големият проблем при прилагането на изкуствен интелект в архитектурния дизайн, смята Тим Фу. „Когато изследваме творческия потенциал на изкуствения интелект, ние оставяме машината да „халюцинира“ на воля. Резултатът от това е, че получаваме една красива картинка, която изисква много човешки труд, за да се превърне в работеща идея в рамките на зададените изисквания. От друга страна, когато използваме изкуствен интелект, за да генерира модел на база съществуваща геометрия, ние силно ограничаваме възможността му да твори“, посочва Фу. „Проектирането на реални обекти изисква също знание и опит с решаване на реални практически проблеми“, добавя той.

  Тим Фу, Къща "Мечтата на музиканта - барабани"

  Според него най-напред ще отпадне нуждата от някои технически умения, например необходимите за създаването на визуализация на даден проект. Вземането на решения и преодоляването на различни проблеми ще си остане роля на човека. Най-ценните качества за дизайнерите в бъдеще ще останат креативността и адаптивността. „Човек трябва да усъвършенства дизайнерските си умения в реална среда, но също да се адаптира към новите технологии и да експериментира с тях“, съветва Фу.

  Тим Фу, "Бъдещ барок"
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 минути
  Гърция въвежда 6-дневна работна седмица
  Промяната влиза в сила от 1 юли
  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева