събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6887 прочитания

    На български излезе „Технофеодализъм“ на Янис Варуфакис

    Изгражда се нова форма на феодализъм, в която технологичните гиганти се превръщат в новите феодали, твърди бившият гръцки финансов министър
    07 февруари 2024, 10:00 a+ a- a

    В България излезе „Технофеодализъм“ на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, съобщиха от ИК "Изток-Запад".

    „В тази книга Янис Варуфакис предизвиква конвенционалните схващания в икономиката, като показва, че развитите икономики постепенно преминават към една особена форма, нямаща нищо общо с идеите за свободен пазар и която до голяма степен възпроизвежда отношенията преди възникването на капитализма. Авторът демонстрира как цифровите технологии осигуряват предпоставки за възникване на нов тип феодални владения, както и на нова категория, която той нарича „облачен капитал“.

    Веднъж възникнал, облачният капитал дава възможност за извличане на рента, като по този начин формира прослойка от рентиери и води до изграждането на една постмодерна форма на феодализъм, в която технологичните гиганти се установяват в качеството на новите феодали. Информационните технологии имат ключово значение за скоростта на процеса на преход към тази форма, наречена от Варуфакис „технофеодализъм", поради което появата на големи технологични конгломерати, включително в Китай, представлява откровена заплаха за бъдещето на колективния Запад. Сливането на технологиите и банкирането в приложения като „УиЧат“ например далеч надхвърля постигнатото досега в Европа и САЩ, заплашвайки да доведе до детронирането на традиционните финансови институции и това не е единствената област, в която Китай постига впечатляващи резултати.

    Провокативните хипотези на Янис Варуфакис предлагат на читателя една нова гледна точка, през която той не само ще успее да види световния икономически ландшафт под различен ъгъл, но и да хвърли поглед към очертаващото се бъдеще на капитализма, където новите технологии предефинират изцяло властовите структури в обществото. Въпреки че част от идеите в книгата са дискусионни, те заслужават сериозно внимание от страна на читателя, тъй като правилното разбиране и адекватната представа за протичащите промени са от решаващо значение за правото на активно участие в процеса на формиране на бъдещето.“ – Григор Сарийски

    Янис Варуфакис е гръцки икономист, академик, философ и политик. Той е бивш член на Коалиция на радикалната левица – Сириза. Между 27 януари и 6 юли 2015 е министър на финансите на Гърция, в правителството на Алексис Ципрас. Генерален секретар е на лявата политическа партия Мера25, която основава през 2018. През същата година заявява пред гръцката телевизия „Skai TV“, че милиардерът Джордж Сорос е поискал от премиера Алексис Ципрас да го уволни от поста финансов министър през 2015. През декември 2018 заедно с американския сенатор Бърни Сандърс основава международната организация – „Прогресивен интернационал“, която обединява прогресивни леви активисти и организации от целия свят.

    Публикуваме откъс от „Технофеодализъм“ без редакторска намеса:

     

    Капитализмът е мъртъв: движещите му сили вече не ръководят икономиките ни. В тази си роля той е заменен от нещо коренно различно, което наричам технофеодализъм. В основата на твърдението ми се крие ирония, която първоначално може и да звучи объркващо, но която е напълно логична, както се надявам да покажа: убиецът на капитализма е... самият капитал. Не познатият ни от зората на индустриалната епоха капитал, а негова нова форма или мутация, възникнала през последните две десетилетия, много по-могъща от предшественика си, която подобно на тъп и упорит вирус убива носителя си. Каква е причината за това? Две основни събития: приватизацията на интернет от страна на американския и китайския Биг Тек, както и начинът, по който правителствата и централните банки на Запада отговориха на голямата финансова криза от 2008 г.

     

    Преди да кажа повече по тези въпроси, се налага да подчертая, че настоящата книга не е за това какво ще ни причинят технологиите. Това не е книга за чатботове с ИИ, които ще отнемат работните ни места, за автономни роботи, които ще застрашат живота ни, нито за лошо замислената метавселена на Марк Зукърбърг. Не, това е книга за вече случилото се с капитализма – и следователно с нас – благодарение както на свързаните с облака устройствата, които всички ние използваме (скучните ни лаптопи и смартфони), така и на действията на централните банки и правителствата след 2008 г. Мутацията на капитала с историческо значение, за която говоря, е нещо вече случило се – но погълнати от драматични събития, разтревожени от своята задлъжнялост и пандемията, от войните и климатичните промени, сме пропуснали да я забележим. Крайно време е да ѝ обърнем внимание!

     

    Ако наистина започнем да внимаваме, няма как да не забележим, че мутацията на капитала в това, което наричам облачен капитал, вече е съборила двата стълба на капитализма: пазарите и печалбите. Разбира се, пазарите и печалбите продължават да са навсякъде около нас – всъщност те са повсеместни и по времето на феодализма, – но не те ръководят парада. През последните две десетилетия печалбите и пазарите бяха изхвърлени от епицентъра на икономическата и социалната система, бяха маргинализирани и заменени. С какво? Пазарите (основната среда на капитализма) бяха заменени с цифрови търговски платформи, които изглеждат като пазари, но не са. Те са по-скоро феодални владения или феоди. А печалбата (двигателят на капитализма) беше заменена с феодалния си предшественик: рентата. По-точно с определена форма на рента, дължима за достъп до въпросните платформи и облака изобщо. Наричам я облачна рента.

     

    В резултат истинската власт вече не принадлежи на собствениците на традиционния капитал от машини, сгради, железопътна и телекомуникационна мрежа, индустриални роботи. Те продължават да извличат печалба от работниците, от наемния труд, но не държат юздите както преди. Ще видим, че те са станали васали на нова класа от феодални повелители – собствениците на облачния капитал, а всички останали сме се върнали към статута на крепостни, като допринасяме за богатството и властта на новата управляваща класа с безплатен труд в допълнение на наемния (ако изобщо ни се удаде възможност за платена работа).

     

    Има ли значение всичко това за начина ни на живот? Несъмнено. Осъзнаването, че светът ни е станал технофеодален ни помага в решаването на малки и големи загадки: от изплъзващата ни се зелена революция и решението на Илън Мъск да придобие „Туитър“ до Новата студена война между САЩ и Китай и как войната в Украйна заплашва господството на долара; от смъртта на либералната личност и невъзможността за социалдемокрация до неизпълнимите обещания на криптовалутите и належащия проблем как да възстановим автономността си, а може би и свободата си.

     

     

     

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 1 ден
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 1 ден
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години