петък, 21 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9346 прочитания

  България в ЕС: Над 40 хил. фирми подкрепени с европейски пари

  Почти 15 хил. нови работни места са създадени благодарение на евросредствата от политиката по сближаване на ЕС
  05 юни 2024, 12:56 a+ a- a

  снимка: ЕП

  Българската икономика продължава да се развива благодарение на средствата от кохезионната политика на ЕС. Фондовете по линия на политиката на сближаване целят да насърчават икономическото, социалното и териториалното сближаване в българските региони и са насочени към подкрепа на най-уязвимите от тях.

  Кохезионната политика е най-големият източник за финансово подпомагане на инвестиции в растеж и заетост. Размерът на средствата е около 1/3 от евробюджета.

  Със средства от Кохезионната политика (Европейски фонд за регионално развитие, Европейски социален фонд и Кохезионен фонд) в предишния програмен период (2014-2020) в България са подкрепени над 40 хил. фирми. Създадени са почти 15 хил. нови работни места. Данните бяха представени пред журналисти по време на медийното събитие #EUinMyRegion в Брюксел.

  Като положителни примери за подкрепени български компании, бяха посочени TokWise, осигуряваща софтуерна подкрепа на търговците на енергийните пазари, и стартъпът Swipe, чиято дейност е свързана с рециклиране на смарт телефони.

  Благодарение на средствата от политиката по сближаване на ЕС у нас са изградени или ремонтирани 560 км пътища, построени са 13 нови метростанции.

  В Бургас в края на миналата година с европейски пари заработи най-модерната анаеробна инсталация, която ще преработва биоразградими отпадъци.

  През февруари тази година България получи първия хеликоптер за спешна медицинска помощ, финансиран със средства от ЕС.

  Това са само малка част от проектите у нас, подкрепени със средства от Кохезионната политика в предишния програмен период (2014-2020).

  В рамките на платформата Kohesio можете да откриете всички проекти в България - регион по регион, финансирани от Кохезионната политика от 2014 насам.

  За настоящия програмен период 2021-2027 предвиденото за страната ни финансиране по политиката на сближаване е в размер на 11 млрд. евро.

  Средствата ще бъдат отпускани по 5 фонда: Европейски фонд за регионално развитие, Европейски социален фонд +, Кохезионен фонд, Фонд за справедлив преход и Еворпейски фонд за морско дело, рибарство и аквакултури.

  За първи път е заложено 50% от средствата да са за проекти в Северна България. За сравнение, през предишния програмен период (2014-2020 г.) в северните региони на страната са инвестирани едва 27% от средствата.

  Почти половината от общото финансиране, в размер на 4,2 млрд. евро, ще бъде инвестирано в Северозападния, Северния централен и Североизточния райони, включително под формата на съфинансиране за изграждането на тунела „Шипка“ - първият тунел, който ще минава през Стара планина.

  Очаква се също така подкрепата на ЕС за благоприятната бизнес среда да увеличи дела на иновативните малки и средни предприятия от 27,2 % през 2016  на 32% през 2026 — те ще създадат работни места и ще допринесат за развитието на българската икономика. 

  България ще инвестира 2,6 млрд. евро от ЕСФ+ с цел подобряване на достъпа до заетост, повишаване на уменията, за да могат хората успешно да се ориентират в двойния екологичен и цифров преход, както и гарантиране на равен достъп до качествено и приобщаващо образование и обучение. Това включва 315 млн. евро за подкрепа на младежката заетост и 630 млн. евро за мерки за социално приобщаване, от които 136 млн. евро са предвидени за борба с детската бедност. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 минути
  преди 1 час
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  преди 3 часа
  преди 5 часа
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  преди 6 часа
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева