петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12513 прочитания

    Успешните хора стават рано?

    Ранобудните хора са по-успешни и по-щастливи, твърдят изследванията
    12 юли 2013, 11:12 a+ a- a

    За да сме успешни, не бива да се излежаваме в леглото рано сутрин. Ако редовно посрещаме изгрева на слънцето, ще се чувстваме по-щастливи през деня. "Редица проучвания доказват, че депресията и липсата на слънчева светлина са взаимно свързани, затова повече слънце означава повече добро настроение", коментира за Fast Company Пол Дежоу, основател на приложението  Ecquire. Американският предприемач има златно правило за успех – всяка сутрин става в 4.00 часа. Във времето до старта на работния ден Пол приготвя закуска и кафе, свири на китара, слуша музика или пък учи език. "В 6.45 се захващам с някои от най-належащите задачи, което ми помага да се адаптирам по-лесно към дневните ангажименти", разказва той.

    Работи ли тази стратегия? Вижте какво казват проучванията

    Проучване на университета в Роухемптън установява, че хората, които стават рано сутрин, са по-стройни, по-щастливи и по-здрави от тези, които стават по-късно през деня. „Чучулигите“ проявявали по-малко симптоми на депресия и тревожност.

    Ранобудните хора са и по-активни и по-продуктивни от “нощните птици”. До този извод пък достига Кристоф Рандлер, професор от университета в Хайделберк, след проучване сред свои студенти. Той обяснява, че този навик са си изградили повечето успешни хора в сферата на бизнеса. Дори и да сте по-продуктивни в тъмната част на деня, в корпоративния свят важните срещи се организират в светлата му част и в повечето случаи рано сутринта. Рандлер отбелязва също, че ранното ставане помага по-лесно да планираме и организираме деня си, а не да се надпреварваме с времето. 

    Проучванията сочат, че умението да ставаме рано може да се овладее, тъй като само 10% от хората имат естествен биоритъм на сови. Според Тони Шварц, президент на The Energy Project, може да сме по-продуктивни в рамките на деня, ако си изградим и следваме ежедневни ритуали.

     „Върхът на вашата продуктивност не е резултат от случаен късмет, а от постоянство“, категоричен е и популярният консултант Робин Шарма. Той също съветва да спим по-малко и да превърнем ранното ставане в навик - това е най-добрата инвестиция, която може да направи живота ни по-продуктивен. На повечето хора са достатъчни 6 часа, за да поддържат отлично здраве, твърди той.

    Американският бизнесмен и общественик Бенджамин Франклин също е изповядвал тази философия – неговият ден е започвал в 5.00 часа. Според него „ранното лягане и ранното ставане дарява човека със здраве, богатство и мъдрост“.  

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 15 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам