петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8399 прочитания

    Siemens: Ще продължим да разширяваме инвестицията си в България

    За плановете на германската компания за развитие на българското дъщерно дружество – инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens в България, пред Economy.bg
    07 ноември 2013, 14:19 a+ a- a

    От октомври 2009 инж. Боряна Манолова е главен изпълнителен директор на Siemens в България. Тя управлява над 500 служители, като около 300 от тях са в завода в Правец. Преди Siemens инж. Манолова е заемала ръководни позиции в различни компании като „M-ГАЗ”, „АТЛАС КОПКО Лифтън”, „Лифтън”. Била е и регионален мениджър за Русенска област в Агенцията за чуждестранни инвестиции в България.
    Инж. Манолова е в Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и е председател на Обществения съвет на жените в бизнеса в България.
    Инж. Манолова има две магистърски степени - по корпоративни финанси от Стопанска академия „Д. А. Ценов” в Свищов и по микроелектроника от Техническия университет в Русе. Има и сертификати от мениджърски курсове за управление на персонала и корпоративни финанси от университета „Бокони”, Италия.

    Каква е равносметката от присъствието на Siemens в България, къде компанията вижда потенциал за растеж и кои са инвестиционните предимства на България?

    Тази година Siemens чества 135-годишен юбилей в България. Каква е равносметката?
    Равносметката е, че развитието на Siemens в България е изключително положително. Ние имаме много богато портфолио в четири основни направления – енергетика, индустрия, инфраструктура и градове и здравеопазване. През финансовата 2012 ние достигнахме приходи от около 78 млн. евро, което е рекорд за нас. Като структура и пазарен дял сме много добре позиционирани и продължаваме да растем. Дейността на Siemens в страната започва веднага след Освобождението през 1878. Само няколко месеца след това Siemens започва да изгражда първата телеграфна мрежа в страната, като се използва оборудването на Siemens & Halske. След това следват електрификация на редица обекти, доставка на първите рентгенови апарати в страната и др. В настоящия момент също имаме много знакови проекти. Например най-модерната когенерационна централа в Пловдив за нашия клиент EVN. Също така множество проекти за интелигенти сградни технологии. Доставяме и много медицински апарати за практически всяка болница в България.

    Ще разшири ли Siemens инвестицията си у нас и дали оптимизацията на персонала на глобално ниво ще засегне България?

    Планирате ли да разширите инвестицията си в България?
    Ние разполагаме с един много добър и професионален екип. Освен звеното в София имаме и производство в Правец. Двете основни направления, в които смятаме да растем, са от една страна производството ни в Правец, а от друга компетентният ни център за сградни технологии, който се намира в София. Той предлага специфични инженерингови услуги в повече от десет европейски подразделения на Siemens.Създаден е преди 15 години и тази година също има юбилей. Стартирал е само с 3-ма души, а в момента в него работят 60 млади специалисти. В Правец и региона Siemens е един от най-големите работодатели. В завода работят близо 300 души. Произвеждат се компоненти за продукти високо напрежение. При създаването на завода през 2006 са стартирали 60 души, а в момента са пет пъти повече. Съответно в тези две направления планираме да се разширяваме и развиваме. Освен това ние непрекъснато добавяме в портфолиото си нови продукти, които произвеждаме.

    В кои сектори компанията вижда потенциал за развитие у нас?
    Ние виждаме потенциал за растеж и в четирите сектора, в които работим, като един от основните акценти е в развитието на железопътната инфраструктура. Тя е и основен елемент в европейските програми за финансиране на България. Така че ще насочим усилията си към промотиране на нашите продукти и решения, свързани с обновяване на железопътната, но и на енергийната инфраструктура.

    Кои са инвестиционните предимства на България?
    Инвестиционните предимства на България са добра и квалифицирана работна ръка, най-вече в сферата на инженерните технологии. Друго предимство е доброто чуждоезиково обучение, което за нас също е необходимост. Ние работим с много страни по света, в които изнасяме своята продукция, комуникираме с колеги в други страни. Разбира се, че има някои проблеми с набирането на персонал, тъй като за специфични позиции, в които е ключово познаването на пазара, познаването на продукти и услуги, изборът е много малък и често виждаме ротиране на хора в различни конкурентни компании, но това е неизбежно за малък пазар като нашия. За по-неспецифични дейности изборът е много по-голям. Освен от трудовия пазар ние се стремим да сме и по-иновативни, като работим с университети, подпомагаме развитието на студенти и на ученици, така че те да могат да се насочват към инженерни специалности и съответно да бъдат извор на нови наши кадри.

    Планирате ли да наемете нови служители?
    Развитието на нашата компания до момента показва, че ние увеличаваме своя потенциал и служителите си в определени направления. Вече споменах в компетентния център и в производството ни в Правец. Стремим се да увеличаваме своята ефективност не за сметка на броя на хората, а за сметка на дейностите, които извършваме. Така че в краткосрочен план не планираме да увеличаваме съществено броя на служителите, но в дългосрочен план съм сигурна, че ще е факт.

    Доколко обявената оптимизация на персонала на глобално ниво ще засегне България?
    Ние сме доказали, че сме максимално оптимизирани в дейността си и в броя на хората, така че не планираме да правим допълнителни оптимизации. Това, което беше обявено на глобално ниво като програма, е свързано с оптимизация на дейности в глобален мащаб и засяга част от компаниите. За щастие България не е в това число.

    Много немски компании в България се оплакват от липсата на достатъчно добре подготвени кадри. Какво може да направят бизнесът и държавата, за да се преодолее образователната пропаст?
    Имаме много програми за работа с младите хора. От една страна, даряваме апаратура за университети, така че студентите и техните преподаватели да познават най-новите продукти на Siemens, да могат да работят с тях и съответно част от тях да станат и наши служители. Подпомагаме също детски градини и училища, така че децата от съвсем ранна възраст да могат да се насочват към инженерни науки. През миналата година проведохме конкурс Sofia Answers, насочен към млади хора от инженерни университети. Те трябваше да предложат своите решения, затова как София може да стане по-добро място за живеене, с по-малка енергийна консумация, с по-ниско отделяне на въглероден двуокис във въздуха. Част от финалистите в конкурса станаха наши стажанти. Надявам се, че ще станат и наши служители в бъдеще. Така че ние сме креативни в това да намираме най-добрите таланти на пазара и да ги привличаме към нашата компания.

    Как българският офис допринася за реализацията на глобалната стратегия на компанията? Върху какви проекти работят българските инженери?
    Ние допринасяме глобалната стратегия на Siemens да бъде изпълнена с това, че работим много успешно в четирите основни направления на Siemens - енергетика, индустрия, инфраструктура и градове и медицинска апаратура. В страната някои ключови проекти са именно на Siemens. Такъв проект е повишаването на енергийната ефективност на Мини Марица. Работим и с Контур Глобал Марица изток 3 по техен проект за понижаване на емисиите азотен окис във въздуха. Именно с такива модерни проекти допринасяме стратегията на Siemens да бъде приложена на местно ниво.

    Върху какви проекти работят в Компетентния център?
    Компетентният център разработва проекти, които са свързани със сградни технологии, а именно отопление, осветление, вентилация в болници, летища, обществени сгради. Проектите им биват внедрявани в различни точки на света.

    Коя е печелившата формула за бъдещето на Siemens?

    Siemens е в процес на преструктуриране и оптимизация на дейността си. През лятото беше сменен предсрочно и изпълнителният директор. В този смисъл коя е печелившата формула за бъдещето на компанията?
    Печелившата формула е оптимизация на нашите процеси, намаляване на някои бюрократични и административни процеси, които понякога забавят нашата реакция. Именно по тази причина бяха предприети някои стъпки за реорганизация в Siemens. Това, което ще се стремим да направим през следващата година, е да намалим излишните административни процеси, да ускорим нашата реакция при отговор към клиентите. За да можем по-добре да познаваме нуждите на клиента и така да предложим най-добрите продукти и решения от нашето портфолио.

    Кои са проектите, в които компанията инвестира с поглед към бъдещето?
    Това, в което инвестираме най-вече, са нашите служители, тъй като те са нашият най-ценен актив. Инвестираме в тяхното обучение и квалификация. Имаме много сериозна програма, която включва обучения у нас и чужбина, но и ротация на работно място. Служителите ни могат да заемат различни позиции, за да обогатяват своя професионален опит. Могат да работят в чужбина, така че опитът и знанията, които натрупат, да могат да бъдат приложени обратно в компанията, от която са изпратени.

    Трудно ли се управлява компания като Siemens, трябва ли да има квоти за жените в бордовете на компаниите и как се постига баланс между кариера и семейство?

    Вие самата през октомври отбелязахте четири години начело на компанията. Трудно ли се управлява многопрофилна компания като Siemens?
    Мога да отговоря, че е интересно и предизвикателно. Siemens е компания, която е сложна, и която функционира в много различни области. Тази комплексност трябва да бъде овладяна. Аз имам един чудесен екип от ръководители. Това, което прави Siemens интересна, е именно това разнообразие, но и работата с много добри специалисти. Моята роля виждам най-вече в това да имам мениджърската връзка с клиенти, партньори, институции, но и да мотивирам моя екип, за да дава най-доброто от себе си.

    Подкрепяте ли предложението за квоти за жените в бордовете на компаниите?
    Темата за квотите беше в дневния ред на Siemens, като позицията на компанията е против квотите. Но темата за квотите в България е близка до тематика, с която аз се занимавам като част от екипа на Съвета на жените в бизнеса в България. Аз съм председател на тази организация. Тя обхваща бизнес дами, които чрез своето лично време желаят и фокусират своите усилия да подпомагат млади дами в техния професионален път, да ги насърчават да се стремят към мениджърски позиции. Ние дискутираме тези теми, но като че ли за България темата за квотите не е чак толкова актуална, тъй като виждаме, че много дами са на ръководни позиции в компании, в политиката, в изкуството и в културата. Може би ние като страна можем да покажем един положителен пример в европейски мащаб, а защо не и в световен, за това, как дамите могат да извоюват своето място и да заемат достойно ръководни позиции. Ние стартирахме една инициатива, която се нарича „Лидерска академия”. Тя е насочена към младите дами. Ние като жени на мениджърски позиции споделяме своя личен опит и нашия професионален път, за това, как сме стигнали дотук, а също какви програми имаме в компаниите за насърчаване на младите дами.
    Това, което Siemens прави, е не да има квоти, а да избира най-добрия служител с най-добра квалификация, с най-добър опит за определена позиция, независимо от това дали е мъж, или жена. Аз смятам, че това е правилният подход. Разбира се, това е въпрос, който обществото трябва да дискутира.

    Вие сте определяна като една от най-влиятелните жени у нас. Какво означава за Вас влиятелна жена?
    Това, което лично аз се стремя, е да влияя на младите хора, за това, как те да се развиват, как да могат да увеличават своите познания, да заемат различни позиции, за да обогатяват своя професионален опит. Това е моето желание – да ги насърча да бъдат проактивни и да инвестират в своите знания и умения, защото това дава резултати.

    Трудно ли се постига баланс между семейство и кариера?
    Разбира се, че е трудно, но това е нещо, към което всеки се стреми. Аз лично се опитвам да постигна този баланс между работа и семейство. Дали успявам винаги, мисля, че не. Но не смятам, че винаги трябва да сме перфекционисти и да искаме точния баланс. Винаги една от страните ще бъде ощетена, но аз се стремя да инвестирам своето време освен в професионалната си дейност, и в обществена дейност, и разбира се, винаги отделям време и внимание за моето семейство – за съпруга ми, който е много ангажиран и е на топ мениджърска позиция, и за моята дъщеря, която е студентка и която, надявам се, един ден ще поеме по моя път. Инвестирам време, усилия, а това винаги дава резултати.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 6 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 22 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 22 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 23 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство