четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9267 прочитания

    Вижте интересни факти за Световния икономически форум в Давос

    Как започва всичко и кой го организира, кой може да участва, колко струва, има ли алтернативи?
    21 януари 2014, 11:42 a+ a- a

    Между 22 и 25 януари 2014 за 44-ти път в швейцарския курорт Давос ще се съберат световните лидери, за да обсъдят последните тенденции в политическия и икономическия живот. Тазгодишна сесия на Световния икономически форум ще се състои от под мотото „Премодулиране на света - последици за обществото, политиката и бизнеса“.  

    Сред лекторите на срещата тази година са председателят на ЕК Жозе Барозу, ръководителят на МВФ Кристин Лагард, генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, основателят на Microsoft Бил Гейтс, американският държавен секретар Джон Кери и др.  Очаква се в Швейцария да пристигнат премиерите на Великобритания и Израел Дейвид Камерън и Бенямин Нетаняху, както и колегите им от Австралия - Тони Абът, Япония -  Шиндзо Абе и Ирландия - Енда Кени. На форума пристига и президентът на Бразилия Дилма Русеф.

    Как започва всичко и кой го организира?

    Клаус Шваб, Снимка: WEF

    Световният икономически форум води началото си от 1971, когато водещи европейски бизнес лидери се срещат в швейцарския зимен курорт Давос под патронажа на Европейската комисия и Европейската индустриална асоциация. Събитието, фокусирано върху управленските практики на европейските компании, организира и ръководи швейцарският професор по икономика Клаус Шваб. Малко по-късно той регистрира форума като неправителствена организация със седалище Женева, Швейцария. Постепенно обект на дискусии стават не само бизнес теми, но и политически и социални. До 1987 ежегодната срещата се провежда под надслов Европейски форум по мениджмънт, а след тази година се преименува на Световен икономически форум. И до днес професор Шваб организира, ръководи и председателства форума. Управлението на дейностите около форума и другите инициативи на организацията се осъществяват от международен управленски екип.

    Какъв е профилът на участниците?

    Форумът събира бизнес и политически лидери, технологични новатори, социални предприемачи, филантропи, интелектуалци, журналисти и др. Повече от 2 500 са участниците, заявили участие тази година, сред които 1 500 бизнес лидери и 40 правителствени ръководители. 

    Кой може да участва и колко струва?

    Право на участие имат само членовете на неправителствената организация „Световен икономически форум“, основана от Клаус Шваб. Тя предлага различни нива на членство и съответно различни преференции на форума. Неотдавна вестник The New York Times изчисли колко струва участието във форума. Достатъчно за получаване на покана е базовото членство, което струва 52 хил. долара годишно. Отделно се заплаща и базова такса за участие, която е 19 хил. долара, което прави 71 хил. долара. Входният билет осигурява достъп до всички публични мероприятия по време на форума. Участието в сесиите обаче изисква статут на асоцииран участник, годишната вноска за който вече е 137 хил. долара.

    Любопитни факти за тазгодишния форум

    Всеки четвърти участник е американец.

    Само 15% от участниците тази година са жени.

    Тази година, за разлика от предишните, се наблюдава сериозно китайско присъствие.

    Лидерите ще имат възможност да слушат на живо южнокорейския рапър Сай, прочул се с хита „Гангнам стайл“.

    Русия организира специален хокеен мач за участниците, за да „напомни“ за предстоящата олимпиада в Сочи.

    Лидерите ще получат специални крачкомери, които ще следят колко ходят пеша и дали спят достатъчно. Идеята е да се обърне специално внимание на здравословния начин на живот.

    Сумата набъбва до 156 хил. долара, ако се прибавят таксите за участие в разширената програма на срещата. Самостоятелното участие обаче е рядкост на форума и придружаването от колега, служител или партньор изисква статут на „индустриален партньор“ (263 хил. долара годишен членски внос). Заедно с двете такси за участие (от по 19 хил. долара) сумата става 301 хил. долара. Има статут и на „стратегическо партньорство“ (527 хил. долара годишен членски внос), което осигурява 5 покани. Заедно с входните такси сумата става 622 хил. долара. „Стратегически партньори“ са подбрана група от 100 водещи глобални компании, сред които например Bank of America, Goldman Sachs , JPMorgan, Citigroup и Morgan Stanley и др.

    Отделно от таксите участниците поемат сами транспортните разходи, престоя, както и всички останали мероприятия (коктейли, вечери и др. подобни), организирани за партньори или клиенти.  Стая в обикновен тризвезден хотел например излиза около 600 долара на нощ, но повечето участници наемат вили или апартаменти, цената на които е многократно по-висока.

    Българско участие

    Тихомир Каменов е единственият българин, който е участвал  на срещата на световните икономически лидери. Той получава покана през 2004 във Варшава лично от основателя, професор Клаус Шваб, по повод присъединяването на първите десет източно- и централноевропейски държави към ЕС. И тази година Каменов ще вземе участие във форума.

    Кой кой е?

    Статутът на участниците се разпознава според значките, които носят. Пълноправните участници носят бяла значка със синя ивица, придружителите им – чисто бяла. Журналистите са с оранжеви, хората от поддръжката – с червени, а антуражът на елита – със зелени.

    Кои са най-значимите постижения? 

    Форумът е катализатор на редица значими глобални инициативи, сред които Глобалният договор на ООН;  GAVI Alliance (известен преди като Световен алианс за ваксини и имунизации);  Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария; разширяването на ОИСР, както и развитието на концепцията за G20.

    WSF vs WEF

    Паралелно като контрапункт на Световния икономически форум (WEF) в Давос протича Световен социален форум (World Social Forum – WSF).  Форумът се провежда на различни места по света, като до момента е организиран в Мумбай, Найроби, Каракас, Карачи, Порто Алегре и др. Идеята е на осем водещи бразилски организации. Мотото на форума е „Възможен е един друг свят“, като целта му е да събере хора, търсещи алтернативи на „един свят, доминиран от капитала в рамките на неолиберализма“.

    Летният Давос

    Ежегодно от 2007 в Китай се провежда и лятна среща на Световния икономически форум популярна като „Летен Давос“, организиран от фондацията. Форумът е известен като Годишна среща на новите шампиони (Annual Meeting of the New Champions). Той се провежда веднъж годишно в Китай, в градовете Далян или Тиендзин, като събира 1500 влиятелни говорители на т.нар. от фондацията Глобално развиващи се компании (Global Growth Companies). Форумът събира представители основно от бързо растящи нововъзникващи пазари като Китай, Индия, Русия, Мексико и Бразилия, но също и бързо напредващи развити страни.

    Форумът Боао – другата китайска алтернатива

    В Азия се провежда още една алтернатива на Световния икономически форум, който обаче  е независима неправителствена международна организация. Форумът Боао събира ежегодно през април бизнес и правителствени лидери, както и представители на научните среди, които дискутират теми, свързани с Азия и света като цяло. Форумът се провежда на тропическия остров Хайнан в Южен Китай.

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 5 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 7 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк