неделя, 28 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5051 прочитания

    Онлайн детектор на лъжата с българско участие

    Софтуерът ще проверява за невярна информация в социалните мрежи
    21 февруари 2014, 14:45 a+ a- a

    Искате да знаете дали даден пост във Facebook или Twitter е верен? Екип от учени разработва софтуер, който ще ни помогне да отсеем истината от лъжата в социалните мрежи. Системата ще анализира в реално време дали даден пост е верен. Ще проверява и дали даден акаунт не е създаден само, за да разпространява невярна информация, съобщава BBC.

    Проектът, наречен Pheme по името на гръцка богиня на слуховете, се ръководи от българката Калина Бончева от Шефилдския университет. Общо пет университета и четири компании участват в проекта, като сред тях е и българското дружество Ontotext.

    Софтуерът ще проверява постове от Twitter и Facebooк, както и коментари в някои форуми.

    Информацията ще се класифицира в четири категории: спекулативна, противоречива, невярна и дезинформация. Ще се категоризират и източниците на информацията: новинарска медиа, журналисти експерти, свидетели и т.н. Ще се проверява и историята на даден акаунт, за да се разбере дали преди е разпространявал подвеждаща информация. Ще се проследява и как се развиват разговорите в социалните мрежи. „Ще се анализира само текст”, уточнява Бончева. Резултатът от конкретно проучване ще може да се появи на екрана на потребителите. Очаква се системата да е готова след 18 месеца.

    „След бунтовете в Лондон през 2011 имаше предложения социалните мрежи да се спират, за да не се позволява на протестиращите да се организират", отбелязва Бончева, цитирана от BBC. "Социалните мрежи обаче предосавят и полезна информация. Проблемът е, че всичко става толкова бързо, че не можем бързо да отсеем истината от лъжите”, допълва тя.

    Целта на системата е да се проследи и провери в реално време дадена информация, което ще е от полза за властите, спасителните служби, медиите и бизнеса.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 2 дни
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 2 дни
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 2 дни
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 2 дни
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години