вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8234 прочитания

    Хората ще живеят до 120 години през 2050

    Прогнозата обаче се отнася само за страните, в които сега средната продължителност на живота е близка до 80-82 години, отбелязва руски учен
    24 февруари 2014, 14:22 a+ a- a

    Продължителността на живота до 120 години ще стане норма за много развити страни по света през 2050. Това прогнозира руският академик Валерий Черешнев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

    „Ако в развитите страни в Европа при сегашното поколение се запазят същите темпове на подобрение на здравеопазването и със същите темпове се променят биологичните особености на самите хора, в скоро време средната продължителност на живота ще достигне 90 години, а през 2050 година живот от 110-120 години ще стане норма”, отбелязва ученият.

    Той обаче уточнява, че това няма да се случи навсякъде по света, а само там, където сега средната продължителност на живота е близка до 80-82 години.

    Тези прогнози в най-голяма степен се отнасят до Андора и Япония, където хората живеят средно до 84 и съответно 83,5 години. Засегнати ще бъдат също САЩ и скандинавските страни (средна продължителност на живот – 80 години) и развитите европейски държави (средна продължителност на живот 77-80 години).

    Според Черешнев продължителността на живота на бозайниците, включително и на хората, е равна на периода на растеж (вкостяването на скелета), умножен по коефициента 5-6.

    „По този начин жените от днешното поколение, които растат до 20-годишната си възраст, и мъжете до 25-та, потенциално могат да доживеят до 120-150 години”, подчертава руският учен.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 29 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 17 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 18 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа
    преди 19 часа
    Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
    В Азия цената е намалена с около $2000
    преди 20 часа
    НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
    Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година