петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3788 прочитания

    82% от немските фирми отново биха инвестирали у нас

    Близо половината от германските компании в България обаче оценяват икономическата ситуация у нас като лоша
    29 април 2014, 16:39 a+ a- a

    Голяма част от немските компании в България отново биха инвестирали у нас. Това сочи традиционната анкета „Бизнес средата в България” на Германо-българската индустриална-търговска камара (ГБИТК) сред 99 нейни фирми-членки, която се е провела паралелно в още 16 страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

    82% от анкетираните фирми отговарят положително на въпроса дали биха инвестирали отново у нас. Сравнението с данните от ЦИЕ обаче показва, че въпреки добрия резултат по този показател страната ни се нарежда под средната стойност за региона (83%).

    Данните на БНБ сочат, че през 2013 германските инвестиции у нас възлизат на 135.5 млн. евро. Това се равнява на 12 % от общия обем на чуждестранните преки инвестиции в страната. Търговският обмен между България и Германия за 2013 достига нов рекорд. По данни на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия той възлиза на 5.3 млрд. евро (ръст от 11.3 % спрямо предходната година). За първи път българският износ за Германия надвишава вноса от Германия за България.

    Въпреки положителните тенденции 43% от анкетираните компании оценяват настоящата икономическа обстановка в България като лоша, 47% – като задоволителна, едва 10 % – като добра. Подобрение в икономическото състояние на собственото предприятие в настоящата година в сравнение с предходната очакват 41%, докато 6% се опасяват от по-лоши резултати.

    14% от анкетираните смятат, че през 2014 ще се разделят с част от персонала си, докато 41% прогнозират откриването на нови работни места.

    България се нарежда на последните места сред страните от ЦИЕ по политическа и социална стабилност (на 15-то място, преди Босна и Херцеговина), правна сигурност (на последно място, след Албания) и борба с корупцията и престъпността (на 14-то място преди Словения и Босна и Херцеговина). На 12-то място сме по развитие на инфраструктурата.

    Негативно е мнението на немските предприемачи в България към публичната администрация (13-та позиция) и прозрачността на обществените поръчки (15-то място). На въпроса „Искате ли в България да се въведе Еврото?” 42% участниците в анкетата дават положителен отговор, а 45% се обявяват против.

    По качество на професионалното и академичното образование България се нарежда съответно на последна и предпоследна позиция в сравнение с ЦИЕ. По наличност на специализирана работна ръка – на предпоследно място.

    Челно място като дестинация за бизнес България държи с атрактивната данъчна тежест, с ниската цена на работната сила и с членството в Европейския съюз.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове